שינוי מדיניות וחקיקה: דרישות הקהילה הגאה לקראת מצעדי הגאווה

שבועיים לפני אירועי מצעד הגאווה, התאחדו הארגונים המייצגים את הקהילה הלהט"בית וחיברו מסמך דרישות לממשלה • מתוך הבנה שהתנאים הפוליטיים הנוכחיים יקשו להשיג שינוי בתחום הפונדקאות למשפחות המורכבות משני אבות, נושא הפונדקאות לא כלול במכתב

גאווה / צילום: שאטרסטוק
גאווה / צילום: שאטרסטוק

לפני כשנה, במהלך חודשי יולי ואוגוסט 2018, הציפו את ישראל שורה של אירועי מחאה בהובלת קהילת הלהט"ב, ששיאן היה בהפגנת ענק עם 80 אלף איש. את המחאה הציתה הבטחת ראש הממשלה בנימין נתניהו לח"כ אמיר אוחנה, לפתור את סוגיית הפונדקאות להורים (אבות) גאים, במסגרת חוק ההסכמים לנשיאת עוברים, חוק הפונדקאות.

במהלך השנה לא התקדם דבר בנושא זה, ולאחר הבחירות ולקראת הקמת הממשלה ה-35, שאמורה להיות יותר דתית ושמרנית, התאחדו כל הארגונים המייצגים את הקהילה הלהט"בית בהובלת עמותת הבית הפתוח, וחיברו מסמך דרישות לממשלה.

נייר העמדה הופץ היום ל-120 חברי כנסת מתוך ציפייה לקבל מהם תמיכה רחבה ככל האפשר. לשם כך, ומתוך הבנה שהתנאים הפוליטיים הנוכחיים יקשו להשיג שינוי בתחום הפונדקאות למשפחות המורכבות משני אבות, נושא הפונדקאות לא כלול במכתב.

בין הארגונים החתומים על הפניה נמצאים אבות גאים, איגי, מעברים, חברותא הומואים דתיים, חושן, בת קול, בית גאה בבאר שבע, הבית הפתוח בירושלים, האגודה, המרכז הגאה, תהל"ה, הוועד למלחמה באיידס ועוד.

בפנייה מנסחים הארגונים 6 דרישות ממוקדות. 3 מהן בתחום החקיקה, ו-3 דרישות בתחום המדיניות.

דרישות החקיקה: תיקון חוקח העונשים, תגמולים ופרשנות

באשר לחקיקה, הם מבקשים תיקון חוק העונשין כך שיכלול פשעי שנאה עקב נטייה מינית, מגדר וזהות מגדרית. הדבר מתבקש לאור ריבוי התקיפות הפיזיות נגד טרנג'נדרים/יות בשנים האחרונות.

עוד הם מבקשים תיקון חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, כך שיבטיח תגמול לנפגעים ממעשה אלימות שמטרתו העיקרית היא פגיעה באדם בשל שנאה על סמך נטייה מינית או זהות מגדרית.

דרישת החקיקה השלישית היא השלמת תיקון לחוק הפרשנות אשר יקבע כי בכל איסור (קיים) בדין הישראלי על אפליה, תחול אוטומטית פרשנות האוסרת אפליה ברקע נטייה מינית או זהות מגדרית.

דרישות המדיניות: פיקוח פרלמנטרי, מאבק באירועים להט"בופוביים והקמת יחידה למאבק בפשעי שנאה

במישור המדיניות, מבקשים ארגוני הקהיליה להגביר את הפיקוח הפרלמנטרי על פעילות הממשלה למאבק בפשעי שנאה, בין היתר על ידי הקמת ועדה מיוחדת שתפעל בכנסת ה-21 ותעסוק במאבק בפשעי שנאה. במכתב מצוין כי ועדה זו תוכל לקבל סיוע מיחידת כת"ף , הוועדה לביקורת המדינה ועוד.

דרישת המדיניות השנייה היא קידום תוכנית משותפת עם נציבות שירות המדינה למאבק באירועים להט"בופוביים המתרחשים במוסדות המדינה הרשמיים. דרישתם השלישית היא הקמת יחידה למאבק בפשעי שנאה במשטרת ישראל - לשיפור האכיפה הלקויה.

במכתב הם מציינים: "אנו, ארגוני הקהילה הגאה בישראל, פונים אליכם בדרישה ברורה: אל תפקירו אותנו אל מול השנאה והאלימות המופנות כלפינו מדי יום ביומו. אחת לעשר שעות בממוצע מדווח מקרה להט"בופובי למרכז ניר כ"ץ למאבק בלהט"בופוביה, כך לפי נתוני הדו"ח השנתי. אחת לארבע דקות בממוצע מפורסם פוסט שנאה כנגד הקהילה הגאה ברשתות החברתיות.

"אנו רואים בחומרה רבה שכ-10% מהאירועים המדווחים הם מול מוסדות המדינה וכוחות הביטחון. אמנם אירועים קשים של אלימות, הדרה ואפליה עולים מפעם לפעם לשיח הציבורי, בין היתר באמצעות כלי התקשורת והרשתות החברתיות, אך הם "קצה הקרחון" של המקרים המדווחים".

עוד מצוין במכתב כי למרות שיש בכנסת "קשת רחבה של עמדות סביב מאבקה של הקהילה הגאה לשוויון זכויות מלא", הם מכבדים את אי ההסכמות, אך מצפים לדיאלוג פורה ומכבד עם כלל חברי הכנסת.

מכתב הדרישות של הקהיליה הגאה, ובו כאמור לא מוזכרת הדרישה המרכזית מן הקיץ הקודם - לפונדקאות שוויונית בישראל - יצא לכלל חברי הכנסת היום, כשבועיים לפני מצעדי הגאווה האמורים להיערך במקומות רבים בארץ בחודש יוני.

ערן גלובוס, יו"ר הבית הפתוח בירושלים לגאווה ולסובלנות אמר "הצעד המשותף של ארגוני הקהילה, לקראת מצעד הגאווה והסובלנות ב-6.6, הוא שעת מבחן: עכשיו חברות הכנסת יבהירו האם ישתקו מול מציאות שבה אזרחי ישראל נמצאים בסכנה וחשופים לאלימות רק בשל נטייתם המינית או זהותם המגדרית?

"אנחנו מקווים ומאמינים כי התשובה לכך תהיה "לא" מהדהד של רוב מוחלט של חברי הכנסת, לא משנה מה עמדתם על פונדקאות או נישואין, ומצפים לקידום ששת הצעדים הבסיסיים - הגנה מאלימות ומשנאה - שבמכתב".

אוהד חיזקי, מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב, אמר: "המחאה המאורגנת של הקהילה הגאה לא התחילה בקיץ האחרון. היא כבר קיימת עשרות שנים והיא תימשך עד לשיווין מלא. פתיחת אירועי הגאווה במצעד בירושלים בהובלת הבית הפתוח היא נקודת מפנה וסמן לקהילה חזקה שעומדת ודורשת שיווין מלא היכן ששוכנת כנסת ישראל והיכלי הצדק.

"הקיץ האחרון הוכיח שהציבור הישראלי, כמו גם המגזר העסקי, תומך במאבק הצודק של הקהילה הגאה. כעת אנחנו ניצבים בפני מערכה חדשה בה לא נוותר ונדרוש בכל הכח האזרחי האדיר של הקהילה ותומכיה את ביטחוננו האישי, זכויותנו ואת סיום האפליה."

ח"כ איתן גינזבורג, שכיהן כראש העיר הגאה הראשון בישראל: "אני מברך את ארגוני הקהילה שהתאחדו ויחד מובילים יוזמות חקיקה ומדיניות שיקדמו את השוויון שכולנו מייחלים לו. למרות שהחברה הישראלית מקבלת ומחבקת את חברי הקהילה הגאה ולמרות שזו הכנסת עם הכי הרבה נציגים להט"בים, אנו עתידים לעמוד בפני ממשלה וקואליציה דתית וקיצונית שינסו לחסום כל יוזמה בנושא. האתגר העומד בפנינו הוא לעגן בחוק את מה שהוא כבר מובן מאליו - שוויון זכויות כפי שהתחייבנו במצע" כחול לבן.

חתמתי היום על על המסמך של ארגוני הקהילה. חלק מהצעות החוק של המסמך כבר מקודמות ויחד עם חבריי בכנסת נאבק למען המטרות החשובות הללו".