הקרב על מוכנות העוטף: ראשי רשויות מוחים על ”ייבוש” רשות החירום הלאומית

חמישה ראשי רשויות בעוטף עזה במכתב לרה"מ נתניהו: "תוכנית משרד הביטחון להעביר סמכויות של הרשות לפיקוד העורף עלולה לפגוע בחיי תושבינו" • מנכ"ל משרד הביטחון קיים אתמול דיון לקידום המהלך לפיצול הסמכויות • משרד הביטחון: "אנחנו לא מעכבים תקציבים"

התקפת טילים בשדרות / צילום: רויטרס, Amir Cohen
התקפת טילים בשדרות / צילום: רויטרס, Amir Cohen

לפני פחות משבוע השלים צה"ל אימון שמדמה מערכה נרחבת ברצועת עזה, במסגרת התרגיל הגדול ביותר שהתקיים בגזרה מאז המבצע "צוק איתן" בקיץ 2014. התרגיל בחן תרחיש של לחימה אינטנסיבית בדרום, לצד פתיחה של חזית נוספת בצפון. הרמטכ"ל אביב כוכבי סיכם ביום רביעי שעבר את התרגיל, לא בלי מבט מפוכח על המציאות השברירית בגבול עזה: "אנחנו לא נותנים לרגיעה לבלבל ולהטעות אותנו", הוא אמר, "נמשיך בתהליך ההכנה, בהנחה שבכל יום יכול לפרוץ ברצועה עימות". 

בשקט השברירי הזה נעזרים ראשי הרשויות המקומיות בעוטף עזה, בניסיון לסכל מהלך שמתהווה במשרד הביטחון, ובמרכזו פיצול הסמכויות שנמצאות כיום בידי רשות החירום הלאומית (רח"ל) והעברתן לפיקוד העורף.

מכתב ששיגרו בימים האחרונים חמישה ראשי רשויות בעוטף עזה לראש הממשלה ושר הביטחון, בנימין נתניהו, שופך אור על הקרב שניטש זה חודשים ארוכים במסדרונות משרד הביטחון על גורלה של רח"ל, שהוקמה כלקח מתפקוד העורף במלחמת לבנון השנייה ב-2006.

בין החתומים על המכתב ראש עיריית שדרות, אלון דוידי; ראש המועצה האזורית אשכול, גדי ירקוני; ראש המועצה האזורית שדות נגב, תמיר עידאן; ועוד. בפנייתם לנתניהו הם מזהירים כי פיצול סמכויות רח"ל והעברתן לפיקוד העורף מהוות סירוס של יכולות הרשות, ולפיכך הם דורשים להקפיא את המהלכים בנושא בנימוק של "פגיעה בפרויקטים בעוטף עזה וסיכון חיי אדם".

ליברמן הורה לחלק את הסמכויות

רח"ל היא גוף לאומי, ותפקידה לשפר את מוכנות העורף למלחמה או אסונות תוך הכנת המשק למצבי חירום במטרה לשמור על רציפות תפקודית של גופים חיוניים בעת מלחמה או בעקבות אסונות. מהלכיה כוללים ליווי של הרשויות המקומיות, בעיקר באזורי עימות, קיום תרגילים לאומיים לתרחישים שונים, הפעלת מרכזי חוסן וסגירת פערי מיגון.

תקציב הרשות הוא כ-100 מיליון שקל לשנה, ומאז אוקטובר שעבר עומד בראשה תא"ל (במיל') זאב צוק רם, לשעבר סגן ראש המטה לביטחון לאומי שבמשרד ראש הממשלה.

בתחילת 2018 הורה שר הביטחון לשעבר, אביגדור ליברמן, על הקמת ועדה מקצועית שתסדיר את חלוקת הסמכויות בין רח"ל לבין פיקוד העורף ואת יחסי הגומלין ביניהם. בראש הוועדה עמד האלוף (במיל') אבי מזרחי/ ועדת מזרחי המליצה שרח"ל תהיה גוף המטה הלאומי למוכנות העורף ותעסוק בתכנון ובהתוויית מדיניות, ואילו פיקוד העורף יהיה גוף הביצוע האופרטיבי של מערכת הביטחון להכנת העורף לחירום.

מנכ"ל משרד הביטחון, האלוף (במיל') אודי אדם, מנסה זה חודשים לקדם את יישום ההחלטה - למורת רוחם של ראשי רח"ל וראשי הרשויות המקומיות בדרום: "ההחלטה לאמץ את המלצות ועדת מזרחי ולהטיל את כלל האחריות על פיקוד העורף תמוהה בעינינו", כתבו ראשי הרשויות בדרום לנתניהו כשברקע מהלכיו של אדם להעביר את סמכויות רח"ל לפיקוד העורף והזהירו: "אנחנו מעריכים מאוד את פיקוד העורף, אך מודעים למורכבות הביורוקרטית והצבאית שעלולה לעכב באופן חד משמעי תוכניות ומיזמים, מה שעלול לפגוע בחיי תושבינו".

"הרשות משותקת זה חודשים ארוכים"


חרף מחאות ראשי הרשויות בדרום, אדם ממשיך במאמציו לפצל את סמכויות רח"ל ולהעבירן לפיקוד העורף. אתמול (א') הוא קיים בלשכתו דיון לקראת ביצוע המהלך, שכולל העברת הטיפול ברשויות המקומיות לפיקוד העורף; העברת בית הספר שבו רח"ל מדריכה בכירים ברשויות המקומיות וצוותי מגיבים ראשונים מהמשטרה, מד"א וכיבוי אש לתרחישי חירום - לאחריות הפיקוד; ואיחוד תפקידים של מפקדי מחוזות מטעם פיקוד העורף ומטעם רח"ל.

לפי גורמים שמעורבים בנושא, הניסיונות של אדם ליישם את המלצות ועדת מזרחי כוללים את "ייבוש" רח"ל - תוך עצירה של הזרמת התקציבים המשמשים אותה לפעילותה והקפאת הליכים שנוגעים לגיוס של כוח-אדם. אחד המינויים התקועים בשל הקפאה זו היא של סגן ראש רח"ל: "אדם הורה לאגף התקציבים של משרד הביטחון לסגור את הברז לרח"ל והרשות משותקת כבר חודשים ארוכים", טען אחד הגורמים והוסיף: "בכלל, איזו דמוקרטיה במערב מרשה לעצמה מצב שבו הצבא יהיה הגוף שאמון על האזרחים ועל הלימוד וההכשרה שלהם לשעת חירום? רח"ל הוקמה מתוקף החלטת ממשלה וכל החלטה חדשה שנוגעת למרחב הסמכויות שלה טעון אף הוא אישור של הממשלה".

אלא שאדם נחוש לקדם את יישום המלצות ועדת מזרחי וזאת עד ערב ראש השנה הקרוב. גורם במערכת הביטחון הסביר את המהלכים כיישום של המלצות ועדת מזרחי, שאומצו בידי ליברמן ומאוחר יותר גם בידי נתניהו. לטענת הגורם, מאז שהוקמה, רח"ל הגדירה בעצמה את גבולות הגזרה שלה, קיבלה על עצמה סמכויות לא לה וחדרה למחוזות שאינם שלה.

גורמים במערכת הביטחון אמרו בהתייחס לטענות על "ייבוש" רח"ל ועל עצירת תקציביה - כי מדובר בניסיון של משרד הביטחון להסדיר את החלוקה התקציבית לסוגיות הקשורות לעורף - מתוך הכרה בפיקוד העורף כגוף מקצועי שקובע את סדרי העדיפויות בשטח. כך, האחריות על צוותי החירום היישוביים (צח"י) הוצאה מאחריות רח"ל לאחריות היחידה להתיישבות שבמשרד הביטחון: "רח"ל הוציאה כספים לרכישת כיסאות לחמ"ל של אחת הרשויות המקומיות. יש כל מיני מיגוניות שפוזרו בעוטף עזה בלי שאף גורם מקצועי אישר זאת. אלה כספי ציבור וצריך לנהל אותם בתבונה", טען אחד הגורמים.

השינויים שמקדם אדם ברשות החירום הלאומית לא יפסחו גם על מצבת כוח-האדם של רח"ל, שמעסיקה כ-65 בעלי תפקידים/ גורמים במשרד הביטחון הלינו בעבר על היקפה הגדול יחסית של רח"ל.

גורם בכיר במשרד הביטחון הבהיר היום כי רח"ל ממשיכה לפעול ולהקצות תקציבים בהיקפים ניכרים, בתחומים שעליהם היא מופקדת על פי דין, בהם הובלת פרוייקטי תשתיות לאומיות בחירום בעשרות מיליוני שקלים.
ממשרד הביטחון נמסר כי "משרד הביטחון לא מעכב תקציבים. מערכת הביטחון עוסקת בימים אלה ביישום המלצות ועדת האלוף במילואים אבי מזרחי, לחיזוק הטיפול בעורף ולהסדרת תחומי האחריות בין רח"ל לפיקוד העורף. משרד הביטחון מנהל את התקציב ומפנה אותו לגופים המוסמכים לממשם".