הכבשה השחורה של באפט: המשקיע האגדי מופסד כבר 1.7 מיליארד שקל על השקעתו בטבע

מתאדה והולכת: מניית טבע צנחה שוב אתמול והשלימה ירידה של 90% מהשיא, לשווי חברה של כ-7 מיליארד דולר בלבד, המציב אותה במקום החמישי בשווי בין החברות הישראליות בוול סטריט • תשואת האג"ח של טבע עלתה לעד 10%

וורן באפט / צילום: קווין למרקו, רויטרס
וורן באפט / צילום: קווין למרקו, רויטרס

מניית טבע   צנחה אתמול בבורסת ניו יורק ב-10.5% לשפל נוסף, כשנסחרה במחיר של 6.3 דולרים, המשקף לחברת התרופות הישראלית שווי שוק של 7.16 מיליארד דולר.

מדובר בירידה של 90% מהשיא שרשמה המניה ב-2015. שווי זה מציב את טבע במקום החמישי בין החברות הישראליות בוול סטריט, אחרי צ'ק פוינט, נייס, אמדוקס ונובוקיור - חברת מכשור רפואי מחיפה, שנסחרת בשווי של 8.5 מיליארד דולר, לאחר שזינקה ביותר מ-130% בשנה האחרונה. במקביל, נרשמו ירידות גם באג"ח של טבע, והן נסחרות בתשואה של עד 10%. 

מי שציפה כי הדיווח של חברת ההשקעות ברקשייר הת'וואיי, בראשותו של המיליארדר וורן באפט, בנוגע להחזקות בטבע יחזיר מעט אופטימיות לתמונה - התבדה. לפי דיווח של ברקשייר הת'וואיי מהלילה האחרון, החברה נותרה ללא שינוי עם החזקה של כ-43.2 מיליון מניות טבע - כלומר, כ-4% מהון המניות של חברת התרופות. שווי ההחזקה כיום כ-272 מיליון דולר.

ההחלטה לא היתה של באפט

ברקשייר הת'וואיי נהפכה לבעלת מניות בטבע ברבעון הרביעי של 2017, בתקופה שבה קאר שולץ נכנס לתפקיד מנכ"ל טבע והציג את תוכנית ההתייעלות הנרחבת לחברה. במהלך שני הרבעונים הראשונים של 2018 הגדילה ברקשייר הת'וואיי את החזקותיה בטבע.

כשנודע לראשונה על כך שהחברה של באפט רכשה מניות טבע, שוק ההון הגיב בהתלהבות ומניית טבע זינקה. ואולם כעבור זמן קצר באפט צינן את ההתלהבות, כשסיפר בראיון לרשת CNBC האמריקאית שההחלטה להשקיע בטבע לא הייתה שלו, אלא של אחד מסגניו בחברה, והם גם אלה שיחליטו אם למכור אותה בהמשך. אלא שגם לאחר מכן, מניית טבע הגיבה בעליות, כשנודע שההחזקות של ברקשייר הת'וואיי הוכפלו.

ברקשייר הת'וואיי אינה מחויבת לפרסם את המחירים שבהם רכשה את מניות טבע, אבל אם נניח כי רכשה אותן במחיר הממוצע בכל רבעון שבו רכשה מניות - כלומר, 15-20.8 דולר למניה - הרי שהיא הוציאה עד כה כ-756 מיליון דולר על בניית הפוזיציה בטבע. המשמעות היא שבמחיר הנוכחי של מניית טבע, ברקשייר הת'וואיי רושמת הפסד "על הנייר" של יותר מ-480 מיליון דולר על השקעתה בטבע - כלומר, הפסד של כ-1.7 מיליארד שקל.

לעומת ברקשייר הת'וואיי, ממשיכה בעלת המניות הגדולה בטבע, חברת ההשקעות האמריקאית Capital Research, להאמין בחברה הישראלית. במהלך הרבעון השני היא רכשה כ-2.7 מיליון מניות נוספות של טבע, בהשקעה מוערכת של 32.6 מיליון דולר. בסיומו של הרבעון החזיקה קפיטל ריסרץ' בכ-131 מיליון מניות טבע -כ-12% מההון של טבע - בשווי נוכחי של 825 מיליון דולר.

דירוג החוב נותר ללא שינוי

הנפילה במניית טבע אתמול הגיעה על רקע שני גורמים: סוכנות הדירוג מודי'ס אמנם הותירה את דירוג החוב של טבע ללא שינוי על Ba2, אבל שינתה את אופק הדירוג ל"שלילי". במקביל, פורסם מכתב שנשלח לטבע משני נבחרי ציבור בארה"ב - חבר הקונגרס אלייז'ה קמינגס והסנאטור ברני סנדרס - שדורשים ממנה להעביר מסמכים בנוגע לחקירה של תיאום מחירי הגנריקה.

במודי'ס כתבו כי האופק השלילי לדירוג טבע משקף את הדאגות מהמינוף הגבוה הקבוע של החברה והצרכים הגדולים שלה בתחום המימון מחדש, על רקע החשיפה המוגברת שלה להליכים המשפטיים בנוגע למשככי הכאבים האופיואידיים. האופק השלילי לדירוג משקף גם את "הכרית" המינימלית שיש לטבע במקרה של כל התפתחות שלילית בביצועים, שתוביל לעיכוב בהורדת המינוף.

"לטבע יש חוב גדול, שיגיע לפירעון בשנים הקרובות, כולל יותר מ-2 מיליארד דולר בסוף 2020. בהתבסס על תחזיות מודי'ס לתזרים המזומנים, סוכנות הדירוג מאמינה כי לטבע יש את הנזילות הנדרשת לשלם עבור החוב שייפרע ב-2020. עם זאת, החוב שיגיע לפירעון ידרוש חלק גדול מהמזומן והתזרים של טבע ב-18 החודשים הבאים. טבע לא תייצר את הסכום הנדרש לשלם את החוב ב-2021, כ-4.2 מיליארד דולר, וכישלון בהשגת מימון מחדש ילחץ על דירוג החוב של טבע. החשיפה של החברה להליכים המשפטיים בתחום האופיואידיים נותרת דאגה מרכזית ומייצרת סיכון ליכולת לגייס חוב למימון מחדש, בריביות אטרקטיביות", נכתב בהודעת מודי'ס.

להערכתם, העלויות הנוגעות להליך המשפטי עלולות לעכב את הורדת המינוף של טבע. בשלב זה, הם לא יודעים להעריך את היקף החשיפה ואת התזמון, ומזכירים כי טבע הפרישה 646 מיליון דולר בהקשר זה בדוחות הכספיים לרבעון השני.

מכתב מברני סנדרס לקאר שולץ

בתוך כך, במכתב ששלחו נבחרי הציבור האמריקאים לטבע, הם מזכירים כי בשנת 2014 הם התחילו בחקירה בנוגע להעלאות מחירי תרופות גנריות בארה"ב, וכחלק מהחקירה נשלחו לטבע ולחברות נוספות בקשות להעביר אליהם מסמכם שונים.

הבקשות לטבע כללו מסמכים בנוגע להעלאת מחירים של שני מוצרים גנריים - אחד לטיפול במיגרנה והשני בכולסטרול גבוה - שמחיריהם עלו ב-736% וב-573%, בהתאמה, רק בחודשים שבין אוקטובר 2013 לאפריל 2014. "החברה שלך מעולם לא העבירה אף מסמך בתגובה לבקשתנו, למרות בקשות חוזרות ונשנות ודיונים עם היועץ המשפטי של טבע", כתבו חבר הקונגרס קמינגס והסנאטור סנדרס במכתב הממוען למנכ"ל טבע, קאר שולץ.

במכתב מוזכרת התביעה שהוגשה במאי נגד טבע וחברות אחרות, בגין תיאום המחירים בגנריקה בארה"ב. לפי התביעה, החברות תיאמו את העלאות המחירים במוצרים שחלקם נכללו בחקירת הסנאט. "בכירי טבע היו לכאורה שחקני מפתח בקנוניה", כותבים השניים לשולץ, ומזכירים כי "התחמקות מחקירת קונגרס, כולל מניעת העברת מסמכים או הסתרתם, היא הפרה של חוק פדרלי".

סנדרס וקמינגס דורשים במכתבם מטבע שוב להעביר את המסמכים שנדרשו ממנה, שלדבריהם, הם קריטיים לחקירה. בין השאר, המסמכים הנדרשים בגין שתי התרופות הם דיווחים עם הרווחיות הגולמית מהתרופות, ההוצאות על מכירות התרופות והוצאות חומרי הגלם, מחירי התרופות במדינות אחרות וזהות המנהלים שהיו אחראים על קביעת התמחור באותה תקופה. הדרישה מטבע היא להעביר את המסמכים עד ל-28 באוגוסט.