החלה השביתה ברשות המסים; ההנהלה: הוועד מטעה את העובדים

אלפי עובדי רשות המסים פתחו הבוקר בשביתה כללית על רקע טענות נגד תנאי העסקתם • במקביל, הנהלת הרשות שיגרה הודעת ווטסאפ לחלק מעובדיה, בה היא תוקפת את ועד העובדים, בטענה כי הוא מטעה את עובדי הרשות וגורר אותם לשביתה לא מוצדקת

מנהל רשות המסים, ערן יעקב / צילום: רפי קוץ
מנהל רשות המסים, ערן יעקב / צילום: רפי קוץ

מחריף הקרע ומשבר האמון בין עובדי רשות המסים להנהלת הרשות: אלפי עובדי הרשות פתחו הבוקר (ד') בשביתה כללית על רקע טענות נגד תנאי העסקתם והתעלמות מדרישותיהם מצד הנהלת רשות המסים. במקביל, הנהלת רשות המסים שיגרה הודעת ווטסאפ לחלק מעובדיה, בה היא תוקפת את ועד העובדים, בטענה כי הוא מטעה את עובדי הרשות וגורר אותם לשביתה לא מוצדקת.

בהודעת הנהלת הרשות, בראשות מנהל רשות המסים ערן יעקב, נכתב כי "בימים האחרונים אנו בהנהלת הרשות עדים להפצת מסרים מוטעים המועברים על-ידי ועד העובדים, ועל כן מצאנו לנכון לפנות אליכם באופן ישיר ולהבהיר את הדברים היות וברור לנו כי אתם אלו שבאמת נפגעים ומשלמים את המחיר, וידוע לנו שביניכם ישנם עובדים לא מעטים אשר הפגיעה הצפויה בשכרם היא קשה מאוד עבורם ועבור בני משפחתם, ואנו מצרים על כך".

לטענת הנהלת רשות המסים, השביתה נובעת מסיבה אחת ויחידה - מעבר ממשרדי הממשלה בירושלים לבניין ג'נרי. "לאחר שהודענו לכם על יומיים חופש למעבר לעובדים שישתפו פעולה ויסיימו את ההכנות למעבר, הכריז הוועד על שביתה, וזאת כהתנגדות למעבר. לכן, כרגע שוקלים באגף הממונה על השכר שלא לאשר יומיים חופש לעובדים אשר לא משתפים פעולה ושובתים", נכתב בהודעת הנהלת רשות המסים.

"הוועד מתנגח, מתנצח ומפריח סיסמאות"

הנהלת הרשות המסים טוענת כי ועד העובדים לא ניהל שיח אמיתי עם ההנהלה בטרם החליט לפתוח בשביתה, וההנהלה אף תוקפת את הוועד על התנהלותו הלעומתית. "למרבה הצער", נכתב בהודעת הנהלת הרשות, "במשך כל התקופה לא נעשה כל מאמץ רציני וענייני מצד יושבי-ראש הוועדים להגיע למתווה מוסכם ומוסדר, ובמקום זאת בחרו בכל הזדמנות להתנגח, להתנצח ולהפריח סיסמאות ללא כל ביסוס, החל מהרמות הכוסית לחג שבהן אנו קוראים לנציגי הוועד לשיתוף-פעולה וזוכים לנאום ציני ומתלהם בחזרה, ועד לפגישות מצומצמות שבהן ניסינו להוביל לדרך משותפת, אך הוועד מצדו המשיך בשלו, תוך שהוא מפרסם כל העת אמירות והודעות שעיקרן הטלת דופי בהנהלת הרשות והאדרת כוחם ושמם של יושבי-ראש הוועדים".

יו"ר ועד העובדים ברשות המסים, ודים אבנשטיין, דוחה את כל הטענות הללו, ובשיחה עם "גלובס" טען הבוקר כי על אף פניות חוזרות מצד ההסתדרות והעובדים ודרישה להיכנס למשא-ומתן תוך הפסקת הצעדים החד-צדדיים, הנהלת הרשות נוקטת דרך של התעלמות גורפת ממצוקת העובדים, המבקשים להמשיך ולבצע את עבודתם.

לדבריו, "ההודעה של ההנהלה יוצרת תחושה שרוצים להכניס טריז בין הוועד לבין העובדים. הם כותבים שלא היה שיח ולא דיברו איתם, אבל זה לא נכון. ישבנו אצל יו"ר הסתדרות עובדי המדינה לא פעם ולא פעמיים, וסיכמנו עם ההנהלה על התנאים שהיו מקובלים על כולם, ופתאום הנהלת רשות המסים חזרה בה מכל ההסכמות, סביב כל מיני טענות שונות ומשונות. אני קורא להנהלת רשות המסים לשבת איתנו ולהסביר את עצמה".

לטענת אבנשטיין, מאז ההודעה על השבתת רשות המסים, איש בהנהלה לא עשה כל פנייה אל הוועד בניסיון לחדש את המשא-ומתן עם העובדים. "עד עכשיו אף אחד מההנהלה לא דיבר איתנו. שקט מוחלט מצד ההנהלה. יכול להיות שהם חושבים שיעבור עוד יום, ומשהו ישתנה, אולי נתקפל, אבל זה לא יקרה", הוא מצהיר.

ובינתיים, משרדי רשות המסים ברחבי הארץ ריקים. העובדים לא הגיעו היום לעבודתם, ועל דלתות המשרדים נתלו שלטים "כאן שובתים". בשעות האחרונות אין קבלת קהל במשרדים, בקשות הציבור לא מטופלות, כל הביקורות הוקפאו, ואף העבודה האדמיניסטרטיבית לא מתבצעת.

פרק נוסף בסאגת סכסוכי עבודה מתמשכת

השביתה הנוכחית מהווה פרק נוסף בסאגת סכסוכי עבודה מתמשכים בין עובדי רשות המסים להנהלת הרשות, על רקע טענות לפגיעה בתנאי עבודתם, העמסת משימות ומנגד צמצום כוח-האדם המטפל בהן. עובדי רשות המסים נוקטים כל כמה חודשים עיצומים ואף השביתו את הרשות לחלוטין לפני מספר שנים, כחלק מהחרפת סכסוך העבודה. חידוש המשא-ומתן איתם מטעם האוצר מביא כל פעם מחדש להפסקת העיצומים, אך פעם אחר פעם יושבי-ראש הוועדים ברשות המסים - ועד שע"ם, מס הכנסה והמכס - מרגישים כי מזלזלים בדרישותיהם.

הפעם, כך לטענת יו"ר הוועד אבנטשיין, רשות המסים חזרה בה מהבטחות והתחייבויות שנתנה לעובדים במסגרת המשא-ומתן הקודם, שהתנהל בשנת 2016. לטענתו, בעוד בעשור האחרון הצטמצמה מצבת העובדים במחצית, מצבת התיקים והמשימות הכפילה את עצמה.

לדברי אבנשטיין, "הבעיה היא שמ-2014 ומ-2016, כשנקטנו עיצומים קודמים וערכנו שביתות, מצבת כוח-האדם לא השתנה לטובה. להפך. מה קורה באגף מס הכנסה ומיסוי מקרקעין? כל שני וחמישי מוסיפים לנו מטלות חדשות, גם בחקיקה וגם במסגרת המלצות דוח מקינזי, שאנחנו צריכים ליישם אותו.

"אנחנו לא מתנגדים למילוי המשימות. אנחנו יודעים שזה לטובת המדינה, ושזה יביא לגביית מסים גבוהה יותר. אנחנו פשוט רוצים שגם מבחינת תנאי העבודה וגם מבחינת היחס של מצבת כוח-האדם לכמות המשימות יהיה מתאם. המדינה מצהירה שהיא רוצה להעמיק את גביית המסים, אבל לא מביאה את זה לביטוי בכוח-האדם".

עוד מוסיף אבנשטיין כי "רואים את הבעיה בצורה חריפה במחלקות של תיאומי מס והסדרי מס. הם אלה שנמצאים מול הקהל, ופוקדים את המשרדים שלהם מאסות של אנשים. אבל למרות השם של המחלקה 'תיאומי והסדרי מס', המחלקה הזאת מטפלת גם במס הכנסה שלילי, שמטפל באוכלוסיות הכי חלשות בארץ, והיא מטפלת גם בתיקון 190 הנוגע לפיצויים לעובדים ורצף זכויות לעובדים, וגם שם יש מאסות. בכל זה היא מטפלת, אבל מצבת כוח-האדם במחלקה לא רק שלא גדלה, אלא גם פחתה. מרגישים את זה גם במחלקות הגבייה, כשמצד אחד אנחנו רוצים גבייה גבוה יותר, אבל כוח-האדם לא גדל, אפילו הצטמצם".

אבנשטיין מתקומם היום גם על חלק מהפרסומים הנוגעים לעובדי רשות המסים השובתים, ובהם הפרסומים כי עובדי הרשות הם משיאני השכר במשק, וכי הטענות שלהם נגד תנאי העסקתם לא מוצדקות. "באחד העיתונים כתבו שאנחנו שיאני השכר בשירות המדינה. זה לא נכון. עושים ממוצע כדי לחשב את השכר של עובדי המדינה, ואני בכלל לא מבין מה זה ממוצע. אם יושבים באותו שולחן אדם בגובה 2 מטר, והשני 1.50 מטר, אז אנחנו בממוצע 1.70? יש מי שמשתכר שכר לא ראוי ברשות המסים. ובכלל, אנחנו עובדים קשה למען המדינה ועושים עבודה מקצועית ומאוד ייחודית עבור המדינה, אז מגיע לעובדים האלה יותר שכר, ולא צריך להתבייש בזה".

נזכיר כי הרקע לשביתה הוא טענות ועד העובדים ברשות המסים כי הנהלת הרשות מסרבת להיכנס למשא-ומתן עם נציגות העובדים בנוגע לשורה של צעדים חד-צדדיים הפוגעים בעובדי האגף, בזכויותיהם ובתנאי שכרם, ביניהם פגיעה בתשלום השעות הנוספות והכוננויות ודרישות דרקוניות הפוגעות בזכות הדמוקרטית של העובדים להתארגנות.

בנוסף, טוענים העובדים כי בקרוב תוטמע תוכנה חדשה באגף מס הכנסה ומיסוי מקרקעין שתביא לפגיעה בשכרם ובתנאי עבודתם של העובדים, ובוטלו זכויות רבות שניתנו להם במשך עשרות שנים.

עוד נטען כי העובדים סובלים ממחסור הולך ומתמשך בכוח-אדם המביא לעומס מטלות רב שמקשה עליהם לבצע את מלאכתם באופן יעיל ויסודי; ובמקביל חלה האטה בפרסום המכרזים למשרות שונות ברשות, דבר הפוגע באופק הקידום של עובדים רבים.

למרות זאת, כאמור, מהודעת הווטסאפ שנשלחה אתמול (ג') לעובדי נציבות מס הכנסה בירושלים על-ידי ההנהלה עולה כי כל הסיפור כולו נוגע רק למעבר משרדי הממשלה לבניין ג'נרי. בהודעת הרשות נכתב כי "מזה מספר שנים ישנה תוכנית להעברת משרדי ממשלה לבניין ג'נרי. הנהלת רשות המסים והנהלת האוצר דאז החליטו שיחידות נמ"ה ירושלים יעברו אף הן עם משרדי ממשלה אחרים למבנה בג'נרי.

"בכל שלבי תכנון המעבר, הקפדנו על כך שנקבל תנאי דיור הולמים ושירותים נלווים מהרמה הגבוהה ביותר שניתן. אנו עושים ונעשה הכול כדי שתזכו למשרדים ראויים ומכבדים ולסביבת העבודה הטובה ביותר האפשרית. אנו פועלים אל מול מינהל הדיור הממשלתי, נציבות שירות המדינה ואגף הממונה על השכר בנוגע לכלל ההיבטים הכרוכים במעבר". 

לטענת הנהלת רשות המסים, "האמירות הציניות שהנהלת הרשות לכאורה היא הגורם המונע את מתן התנאים וההקלות למעבר לג'נרי, או לכל הפחות שבהנהלת הרשות לא משתדלים מספיק לקדם את העניין לטובת העובדים - הן חסרות כל בסיס".

בהנהלת הרשות מבקשים להזכיר כי השיח בנושא לא עוסק רק בעובדי רשות המסים אלא במספר רב של עובדי מדינה במשרדי ממשלה שונים, ולכן כל החלטה שתתקבל, תחול על כולם בצורה רוחבית ועל כלל משרדי הממשלה השונים, ורשות המסים ביניהם.

בהודעה מתייחסת הנהלת הרשות גם לתגובה שתגרור ההודעה: "ברור לנו שההודעה הזאת תגרור תגובות ואף הכפשות, אך מחובתנו לפרוס בפניכם את המצב האמיתי. אנו לא ניגרר להמשך השיח הזה ולא נמשיך להגיב לאחר מכן אלא בצורה של העברת מידע אינפורמטיבי בלבד".