הפיל הצבעוני של רחובות: האם השוק העירוני החדש ייפתח?

ברחובות בנו שוק עירוני חדש בעלות של כ-50 מיליון שקל וכבר ארבע שנים שהוא עומד סגור • עכשיו יצטרכו להשקיע עוד מיליונים כדי להשמיש אותו • העירייה: "מתכננים להפוך את השוק למתחם מסחר ובילוי משמעותי, שוקק חיים ביום ובלילה"

מתחם השוק החדש ברחובות / צילום: גיא נרדי
מתחם השוק החדש ברחובות / צילום: גיא נרדי

ערב ראש השנה ובמרכז העיר רחובות, שסובב את המבנה הקופסתי והעצום יחסית של הקניון העירוני, יש המולה מתונה.

לא רחוק מהקניון נמצא השוק הוותיק של העיר, שהפעילות בו חלשה: בערב החג השוק חצי ריק, הרבה דוכנים סגורים והסוחרים נראים משועממים וחמוצים.

ממש ליד השוק הישן נמצא מבנה השוק החדש שעומד ריק וסגור, חדש וצבעוני, ולצדו המון פחי אשפה גדושים בזבל. כבר כמה שנים שמתחוללת כאן דרמה קטנה סביב יוזמתה של העירייה להקים מבנה שוק סגור ומודרני, כמו באירופה.

מבנה השוק החדש ממוקם על שטח מגרש החניה ההיסטורי של השוק הישן. שטחו 1,800 מ"ר והוא בגובה של כשבעה מטרים. בתת הקרקע יש חניון עם 100 חניות, ובתוך החלל הגדול והגבוה, שמואר מחלון בתקרה, שורות חנויות.

לפי האומדן הראשוני של הפרויקט, המבנה אמור היה לעלות 20 מיליון שקל, אולם לפי הדוח שהכין משרד רואי החשבון שכטר, מאס, קריספל עבור החברה לפיתוח רחובות ב-2017, הוא עלה יותר מ-50 מיליון שקל.

מתחם השוק הישן / צילום: גיא נרדי
 מתחם השוק הישן / צילום: גיא נרדי

"לא פרקטי בשבילנו"

לצורך תכנון מבנה השוק החדש ערכה העירייה תחרות שבה זכתה האדריכלית קורין שוורץ מסביון, ממשרד "שוורץ+" הבונה פרויקטים בקנה מידה בינוני.

שוורץ מדגישה שמה שאנחנו רואים כרגע זה רק שלב א' בפרויקט. בעתיד, ייבנה כאן, על שטח השוק הישן עוד מבנה, כולל חניה בתת הקרקע. סך כל השטח הבנוי יהיה כ-7,500 מ"ר.

למה החלטתם על מבנה סגור?

"היה דיון בנושא והחלטנו יחד עם העירייה שלא להשאיר את השוק פתוח. התחברתי לדוגמאות של ערים באירופה. היה חשוב שהמבנה יהיה סוג של אייקון, מאד צבעוני ויאפשר התחלה של תהליכים עירוניים.

"זה פרויקט מורכב בצורה בלתי רגילה. החל מפלישות ועד בעלויות לא מסודרות, כולל דמי מפתח. ביקשנו לפתוח את השוק למדרחוב ביל"ו. זה הציר שמחבר את רחוב הרצל ואת העיריה והקניון. רצינו שיהיו בתי קפה וחנויות קטנות. הנושא של תנועה, הן של הולכי רגל והן רכב, מורכב מאוד".

יכול להיות שהאדריכלות שלכם הרתיעה את הסוחרים?

"לא מפתיע שיש התנגדות. הכוונה של העירייה הייתה טובה. לסוחרים יש תמיד מה להגיד. צריך לראות תמונה כוללת".

נציגי ועד הסוחרים מנהלים כיום משא ומתן עם עורכי הדין של העירייה על מעבר למבנה החדש.

א', סוחר ירקות ופירות מספר כי "כשנכנסנו לשוק החדש ראינו חושך אמיתי. קטסטרופה. תחושת מחנק. זה לא פרקטי בשבילנו. זה כמו פרי יפה שלא טעים. אנחנו דיירים מוגנים של העירייה. כשנעבור לשוק החדש נצטרך לשלם גם דמי ניהול".

ב', בעל חנות בגדים, חושב ששוק רחובות אינו יוצא דופן: "בימים האלה השווקים לא להיט. השוק בפתח תקווה אולי מצליח כי באים ערבים מקלקיליה ויהודים מהשומרון, אבל שאר השווקים? בגסיסה. את השוק של ראשון לציון העבירו מהמקום ההיסטורי, ליד בית הכנסת, לקניון הזהב, והוא פשוט נסגר. אותו דבר בחדרה ובנתניה. מחנה יהודה בירושלים הפך למקום של מסעדות וברים. אני יושב פה ורואה: האוכלוסייה מתחילה בגיל 50 ונגמרת בגיל 90. בימי שישי באות לפעמים הרוסיות. קונות קצת תותים. זהו".

"הייתה פה חלמאות"

מתן דיל, לשעבר סגן ראש העיר רחובות וכיום ראש האופוזיציה במועצת העיר, הוביל בזמנו את המאבק לקידום השיח עם סוחרי השוק: "הייתה פה חלמאות תכנונית. עד לאחרונה לא שוחחו עם הסוחרים. לא לקחו אותם כחלק מהתהליך. בתהליך שהובלתי למדתי עד כמה מבנה השוק הזה אינו זמין עבור הסוחרים.

"עכשיו צריך להשקיע עוד מיליוני שקלים כדי להשמיש אותו. ראש העיר אמר בעצמו שזה היה כישלון שלו. לצערי, שנה אחרי הבחירות אנחנו רואים שזה עדיין לא קורה. יש הרבה מאוד הבטחות".

עו"ד יניב מרקוביץ', סגן ראש העיר רחובות, מודה שמדובר בבעיה מורכבת: "לצערי, יצאו לדרך עם הפרויקט אבל לא דאגו לרדת לרזולוציות הקטנות ביותר. למשל, כל הנושא של תחזוקת השוק לא לובן בטרם תחילת הבנייה. הדברים האלה מנעו את איכלוס המבנה החדש וזה מה שגרם לעיכובים.

"בקדנציה הזאת, אחרי שהמבנה המפואר והמכובד עומד ריק מאדם, החלטנו להקים ועדה ציבורית ולייצר מפגש אינטרסים בין העירייה לסוחרים. זה השלב שבו אנחנו נמצאים. היה לי חשוב לדבר עם הסוחרים בגובה העיניים".

הוצאתם 50 מיליון שקל על שלב א'. מאיפה יהיה לכם תקציב לבניית בניין חדש?

"השלב השני הוא הרבה יותר קל לביצוע. כחלק מהשינוי שעשינו בעקבות ההידברות שלנו עם הסוחרים החלטנו שלא להמשיך עם קונספט המבנה המקורה. אנחנו נבנה שוק פתוח ומקורה למחצה, כמו מחנה יהודה בירושלים. העלויות יהיו קטנות בהרבה".

מעיריית רחובות נמסר בתגובה כי: "חזונו של ראש העיר הוא להפוך את השוק העירוני ברחובות למתחם מסחר ובילוי משמעותי, שוקק חיים ביום ובלילה. לשם כך הקים ראש העיר ועדה ציבורית שבה חברים חברי מועצה ומנהלים רלוונטיים, אשר שמה לה למטרה לפתור את סוגיית המעבר לשוק החדש, ובהקדם האפשרי. בשלב הראשוני הוועדה למדה את תכנון השוק אדריכלית והנדסית, ואת כל התנאים הנדרשים למעבר, והתרשמה משווקים דומים בארץ ובעולם.

"בחודשים האחרונים קיימה הוועדה עשרות פגישות עם נציגי סוחרי השוק, וקיים שיתוף פעולה מלא ורצון הדדי בין הצדדים לפתור את הסוגיה בהקדם האפשרי. להערכתנו הפתרון ייצא לפועל בחודשים הקרובים".