בנימין נתניהו פרסם מתווה לממשלת אחדות

נתניהו פנה לח"כ בני גנץ והציע בין השאר הקפאת הסטטוס קוו בנושאי דת ומדינה ואימוץ מתווה אטיס לחוק הגיוס

בנימין נתניהו / צילום: רויטרס
בנימין נתניהו / צילום: רויטרס

בנימין נתניהו ממשיך להאמין בשיטת העבודה שבה מופעל לחץ פוליטי סמוך למועד הדדליין.

בעוד שישה ימים יפקע המנדט שלו להרכבת הממשלה והיום (ה') נתניהו פנה לח"כ בני גנץ והציע לו מתווה להקמת ממשלה. לפי ההודעה נתניהו, הממשלה תהיה מבוססת על הסכמה לאומית רחבה "כדי לאפשר התמודדות עם האתגרים הביטחוניים והכלכליים הדחופים המתגברים סביבנו. לצורך הקמת ממשלה זו מובן שכל הצדדים יידרשו לויתורים כדי להגיע להסכמות".

ההצעה כוללת בין השאר, קבלת מתווה אטיאס לחוק הגיוס, אותו מתווה שאריאל אטיאס, בשעתו שר מטעם ש"ס גיבש עם היועץ המשפטי לממשלה, ולפיו מכסות הגיוס הקיימות בחוק הגיוס הנוכחי - יישארו, אך אם יתברר שלא עמדו בהם, יבוטל החוק אוטומטית. כמו כן, המתווה לא כולל במפורש עיצומים כלכליים על הישיבות שלא יעמדו במכסות, כפי שמציע חוק הגיוס של משרד הביטחון, שבו דוגל ליברמן. עוד בהצעה, הקמה של ועדת חקיקה שתאשר פה אחד את כל הצעות החקיקה, קרי זכות וטו לכל מפלגה החברה בקואליציה.

בתחום הביטחון יוקם קבינט שיוויוני אשר יעביר החלטה תוך שישה שבועות על תוכנית רב-שנתית עדכנית לביטחון ישראל, כולל החלטה להעברה מיידית של תקציב השנה הראשונה עוד לפני העברת תקציב המדינה. "החלטה זו נחוצה באופן דחוף למערכת הביטחון מול אתגרים ביטחוניים גוברים", נאמר בהודעת הליכוד.

בתחום הכלכלי, "הממשלה תאשר יעד גירעון מוסכם ושינוי סדר עדיפות תקציבי לאור הצרכים הביטחוניים הדחופים. תקציב המדינה יועבר לא יאוחר משלושה חודשים ממועד הקמת הממשלה". בתחום החברתי מצוין ש"הממשלה תגבש הסכמה על צרכים חברתיים חיוניים". בתחום דת ומדינה: "הסטטוס קוו יישמר לשנה הראשונה. מיד עם הקמת הממשלה יוקם צוות שיגבש הסכמות בנושא". בנפרד, מיד עם הקמתה, הממשלה תביא את חוק הגיוס המתוקן (מתווה אטיאס) להצבעה ותאפשר חופש הצבעה סיעתי בנושא. בתחום המדיני: "ראש הממשלה נתניהו ויו"ר כחול-לבן חבר הכנסת רב-אלוף (במיל׳) בני גנץ יביאו בפני הממשלה עמדה משותפת ביחס לתוכנית המאה של הנשיא טראמפ, כאשר תוצג, וביחס להחלת הריבונות הישראלית על בקעת הירדן וצפון ים המלח". 

ההצעה מאשררת את מתווה ריבלין ולפיו נתניהו יצא לנבצרות בלתי מוגבלת, ולשם כך יתוקן חוק היסוד העוסק בכהונת ראש ממשלה. משמעות קבלת המתווה היא כי הליכוד מתעקש שנתניהו יכהן ראשון כראש ממשלה, וגנץ יהיה ממלא מקומו ויכהן כראש ממשלה בפועל בעת הנבצרות.

מן הליכוד אמרו ל"גלובס" שהרעיון הוא הסכם תמציתי שיאפשר הקמת ממשלה בלי להיכנס לנושאים שלא יצליחו לפתור כרגע וקביעת מנגנוני הכרעה בהם ידונו בהמשך. בליכוד מציינים שיהיה טיפול מיידי בתוכנית למערכת הביטחון ולאחר מכן אישור תקציב.

ככל הידוע בימין החדש מקבלים את המתווה, החרדים לא פסלו על הסף, אף שמדובר בישיבה עם יאיר לפיד בממשלה, ולמרות ההתנגדות בזמנו של האדמור מגור למתווה אטיאס. באיחוד הימין ביקשו הבהרות בכל הנוגע לסעיפים המדיניים.

בליכוד מעריכים כי אם תתקדם ההצעה לכלל מו"מ רציני עם כחול לבן, היא תקבל את תמיכת הסיעות השותפות. החרדים יוותרו על פסילת לפיד אך יקבלו חוק גיוס נוח יותר וזכות וטו על כל חקיקה חדשה. אבל זכות הווטו הזו גם מבטיחה כי הממשלה הזו אם תקום תהיה משותקת לפחות לשנה הראשונה שלה, וכחול לבן תצטרך לוותר בינתיים על כמה מקווי המדיניות שלה. ועם זאת, הדבר מאפשר לה להיכנס לממשלה במעמד בכיר ולכל הפחות שוויוני לליכוד, ואחר כך עם יציאתו של נתניהו לנבצרות לקבל את ראשות הממשלה ואולי לגבש ברית עם חברי הליכוד האחרים.

מיהדות התורה נמסר בתגובה: "כפי שהודענו אחרי הבחירות האחרונות סיעת יהדות התורה היא חלק מבלוק הימין ה-55. כידוע, הסמכנו את רה"מ נתניהו לנהל מטעמנו מו"מ להקמה אפשרית של ממשלת אחדות עם מפלגות נוספות. כשיוגש לנו מתווה קואליציוני קונקרטי נדון בו ונכריע".

בכחול לבן לא מסרו תגובה רשמית, אך שניים מבכירי המפלגה התבטאו בצורה לא אחידה. האחד אמר כי זוהי הצעה לא ראויה המבטאת את סירוב נתניהו להיפרד מהחרדים והימין המשיחי. השני אמר שכשיגיעו פרטיה המלאים ובאופן רשמי, היא תידון ברצינות הראויה, כמו כל הצעה לגיטימית העשויה למנוע הליכה לבחירות שלישיות.