כאב ראש חדש לנגיד: שבעה חודשים לפני תום הכהונה, חדוה בר הודיעה על פרישה

אחרי קדנציה רצופה במאבקים וניצחון שהשיגה בסוף השבוע עם המיזוג של בנק מזרחי טפחות ואגוד, המפקחת על הבנקים הודיעה על החלטתה לעזוב: "אני מסיימת בתחושת סיפוק" • מצטרפת אליה עירית מנדלסון, בכירה נוספת בבנק ישראל, שהודיעה על פרישה

 ד”ר חדוה בר / צילום: יונתן בלום
ד”ר חדוה בר / צילום: יונתן בלום

שבעה חודשים וחצי בטרם תסתיים הכהונה בת החמש שנים של המפקחת על הבנקים, הודיע היום בנק ישראל על החלטתה של המפקחת ד"ר חדוה בר לסיים את כהונתה באמצע אפריל הקרוב - שלושה חודשים לפני המועד.

במקביל הודיע הבנק המרכזי על פרישה נוספת של בעלת תפקיד מרכזי בבנק המרכזי: עירית מנדלסון, המכהנת שנים רבות כמנהלת מחלקת חשבות ומערכות תשלומים וסליקה (חות"ם) תחת הנהלת הבנק המרכזי, ובנפרד מהפיקוח על הבנקים.

העזיבות הללו תופסות את הנגיד פרופ’ אמיר ירון גם ללא משנה, וזאת בצל הקושי במינוי שכזה בהיעדרה של ממשלה קבועה. בכל מקרה, הנגיד הוא זה שיחליט על זהות המחליפים לשתי הבכירות, כשהוא צפוי להקים שתי ועדות איתור נפרדות לצורך כך.

"הפיקוח על הבנקים - חלום שהתגשם"

חדוה בר נכנסה לתפקיד המפקחת באמצע יולי 2015, והיא חוותה שתי תקופות שונות בכהונתה - בתחילה תחת מי שמינתה אותה, הנגידה הקודמת פרופ’ קרנית פלוג, ולאחר מכן תחת הנגיד החדש שנכנס לתפקידו בשלהי 2018. בין לבין חוותה בר התקפות מצד המערכת הפרלמנטרית, שריכזה ועדות וחקיקות שנעשו שלא על דעת הפיקוח ושנועדו לשנות סדרי עולם בענף הבנקאות שעליו היא מפקחת.

בראיון ל"גלובס" לפני חודש וחצי, התייחסה בר בהרחבה לזווית האישית בתפקידה, כשסיפרה כי תפקיד המפקח על הבנקים אולי אינו חלומם של רבים, אבל במקרה שלה היה מדובר היה בסגירת מעגל ובהישג שאליו שאפה במשך שנים.

היא החלה לעבוד בפיקוח על הבנקים לאחר שסיימה לימודי כלכלה ומדע המדינה באוניברסיטה העברית, כשהצטרפה ליחידת המחקר של הפיקוח על הבנקים, כדוקטורנטית לכלכלה. "כבר בשלב ההוא התאהבתי בתחום הפיננסי ובפיקוח על הבנקים, והתגבש אצלי החלום להיות המפקחת על הבנקים", אמרה בראיון האמור מלפני חודש וחצי. עוד אמרה בר באותו ראיון כי, "היום אני יכולה לומר שהחלום היה מוצדק. מדובר בתפקיד עם משמעות, שכרוך בהובלה של גוף עם השפעה על כל פרט ופרט במשק הישראלי, בין אם הוא מודע לכך ובין אם לא".

ברבות השנים היא עבדה במחלקת המחקר של הבנק, והייתה נציגת מדינת ישראל בדירקטוריון הבנק האירופאי לשיקום ופיתוח (EBRD) בלונדון. לאחר מכן הצטרפה בר לסקטור הפרטי, שאליו היא צפויה גם לשוב בתום שנת הצינון שאליה היא נדרשת. זה קרה עם מינויה למנהלת הסיכונים הראשית בלאומי.

במהלך כהונתה הובילה בר את קידום הטכנולוגיה בענף הבנקאות - הן לתוך הבנקים פנימה והן בממשקים בין הבנקים ויתר הגופים המפוקחים לבין הציבור הרחב. בנוסף, היא נתנה גב רב להנהלות הבנקים בניסיון לשבור את המציאות הוותיקה בין ההנהלות לוועדי העובדים המאוגדים, כשתמכה בהתייעלות של הבנקים.

עם זאת, מוקדם לראות שינוי של ממש ביחסי העבודה בענף, גם אם ישנה התייעלות ניכרת בתחומים אחרים. בר הובילה, יחד עם הנגידים, הסרה של חסמים ומוקשים שעומדים בפני הצטרפות שחקנים חדשים לתחום הבנקאות - היא הקלה את הוראות הרגולציה ואפשרה לבנק הדיגיטלי של מריוס נכט ושל אמנון שעשוע לקבל אישור לפעול, מהלך שצפוי לקרות לכל המוקדם רק במהלך 2021.

בר אפשרה את הפרדתן של שתי חברות כרטיסי האשראי ישראכרט ולאומי קארד מהפועלים ולאומי ששלטו בהן, ובכך הפכה אותן למתחרות בבנקים. לצד זאת היא הייתה מעורבת בהנפקת שבא, הפלטפורמה לתשלומים בכרטיסי אשראי במשק, והוצאתה משליטת המערכת הבנקאית. בין לבין היא הצטרפה לרשות שוק ההון שמפקחת על השוק המוסדי והחלה לפרסם מדדי שירות לבנקים, דבר שאולי ישפיע על השירות בענף זה בעתיד.

בהקשרים אלה מסרה בר, כי "אני מסיימת את תפקידי בתחושת סיפוק לאור העובדה שקידמנו שינויים תשתיתים רבים שאת פירותיהם משקי הבית והעסקים כבר התחילו להרגיש, וחלקם יבשילו ויורגשו בהדרגה בשנים הקרובות. במקביל, חיזקנו את היכולות של הפיקוח על הבנקים והבנקים עצמם בניהול הסיכונים החדשים המתפתחים, ובראשם סיכוני סייבר וטכנולוגיה. המערכת הבנקאית עברה בשנים האחרונות תהליכי שינוי גדולים לטובת ציבור הלקוחות, תוך שהיא שמרה על היציבות ותמכה בצמיחת המשק".

בשבוע שעבר בר נהנתה בר גם מההחלטה של בית הדין לתחרות בירושלים, שקיבל את עמדתה כשביטל את האיסור שרשות התחרות הטילה על מיזוג בנק אגוד לתוך בנק מזרחי טפחות.

בדרך לסבב מינויים: המרוץ של אמיר ירון

העזיבה של בר אינה היחידה, כאמור. בכהונתו עד כה, שם הנגיד ירון דגש רב על מערכות התשלומים, ובהקשר זה לקח לעצמו תפקיד מרכזי מזה שלקחה על עצמה הנגידה שקדמה לו, בכל הקשור לאימוץ הטכנולוגיה הכי חדשה במערכות התשלומים בישראל.

לסוגיה זו קשר גם לחשיבות התפקיד השני שמתפנה עתה בצמרת הבנק המרכזי, עם פרישתה של מנדלסון שלפי הודעת הבנק "מונתה להקים ולנהל את מחלקת חות"ם בשנת 2012". עוד מפרטים בבנק המרכזי, כי "תחת ניהולה של מנדלסון הונחה התשתית להובלת מהפיכה בתחום התשלומים בישראל, וננקטו צעדים לקידום התחרות, היעילות, החדשנות והנוחות בשימוש באמצעי התשלום לטובת כלל הציבור והגופים במשק, תוך חיזוק היציבות של תשתיות התשלומים והסליקה".

בהקשר זה מסר היום הנגיד, כי "התחומים שעירית מנדלסון אחראית עליהם בבנק ישראל הם חשובים ביותר. מערכות התשלומים ושירותי הבנקאות לממשלה ולבנקים הם צומת קריטי לתפקוד חלק של המערכות הפיננסיות במשק הישראלי".

תחומים אלה צפויים לקבל משנה תוקף בשנים הקרובות, עם האפשרות להגעתם לארץ של ענקיות טכנולוגיה בינלאומיות, שאולי ישנו סדרי עולם בעולמות התשלומים בישראל.