ארה"ב: משרד האוצר הטיל סנקציות כלכליות כבדות נגד מפרי זכויות אדם בעולם

בכיר במשרד האוצר האמריקאי: "המטרה היא לייצר השלכות מוחשיות ומשמעותיות לאלו שמרוויחים מהפרות זכויות אדם"

רמטכ"ל מינאמר, מין אנג הליינג. רציחות, אונס וגירוש של מאות אלפי בני מיעוט הרוהינגה / צילום: Maxim Shemetov, רויטרס
רמטכ"ל מינאמר, מין אנג הליינג. רציחות, אונס וגירוש של מאות אלפי בני מיעוט הרוהינגה / צילום: Maxim Shemetov, רויטרס

משרד האוצר של ארה"ב הטיל עיצומים כספיים על ארבעה גנרלים במיאנמר (בורמה), כולל הרמטכ"ל מין אנג הליינג, סגנו סו ווין ושני בכירים נוספים בצבא בגלל חלקם בהפרות זכויות אדם חמורות שכוללות מסע הרציחות, האונס והגירוש של מאות אלפי בני מיעוט הרוהינגה ואחרים במדינה. הממשל האמריקאי הטיל סנקציות כלכליות גם נגד יחידים בארבע מדינות נוספות, וזאת לפי החוק האמריקאי המתיר הטלת סנקציות נגד אלו שמבצעים הפרות גסות של זכויות אדם.

פעולות משרד האוצר ננקטו במסגרת "חוק מגניצקי", שמאפשר לוושינגטון לפעול נגד מפירי זכויות אדם ופקידים מושחתים ברמה העולמית. "המטרה היא לייצר השלכות מוחשיות ומשמעותיות לאלו שעוסקים ומרוויחים מהפרות רציניות של זכויות אדם", מסר בכיר בממשל.

בתגובה לסנקציות, מסרו דוברים רשמיים במיאנמר, שכוחות הביטחון שלהם נלחמו בחמושים אך מעולם לא התכוונו לפעול נגד אזרחים - טענה שכמובן לא עולה בקנה אחד עם ההערכות אמריקאיות ובינלאומיות.

עוד הטיל משרד האוצר עיצומים על מפרי זכויות אדם נוספים ובהם מחמוד אל־וורפאלי, מנהיג מיליציה מלוב, שלפי האוצר אחראי למותם של 43 עצורים לא חמושים בהריגות ורציחות שצולמו והופצו במדיה החברתית. יעדים האחרים של הממשל האמריקאי היו קצין משטרה בכיר בפקיסטן, שכוחותיו הרגו מעל 400 בני אדם; איש עסקים סלובקי שהואשם בשכירת מחסל לרצח עיתונאי שחקר את מקור כספיו; חמישה אנשי ביטחון בדרום סודאן שחטפו ורצחו אולי שני פעילי זכויות אדם ושישה מחברי "ברית הכוחות הדמוקרטים", קבוצה חמושה בקונגו, שהנהיגו והשתתפו ברציחות המוניות.

משמעות העיצומים שהוטלו היא שנכסיהם של מפרי זכויות האדם האלו יוקפאו, וייאסר על כל אמריקאי לעשות עסקים עימם או עם גופים שקשורים אליהם. כמו כן, בני משפחותיהם לא יוכלו להיכנס לארה"ב.

ביקורת על טראמפ

בפעולה נפרדת הטילה מחלקת המדינה עיצומים נוספים על מוחמד קטייבי, שהיה הקונסול הכללי של סעודיה באיסטנבול כאשר העיתונאי הסעודי, ג'מאל חאשוקג'י, נרצח בקונסוליה באוקטובר 2018. קטייבי הוכנס לרשימה השחורה בשנה שעברה. כזכור, הנשיא טראמפ ספג ביקורת ממחוקקים אמריקאים על תגובתו הפושרת לחיסולו של חאשוקג'י, שהיה תושב ארה"ב, שלהערכת ה־CIA היה כנראה בהוראת נסיך הכתר הסעודי מוחמד בין סלמן. הנסיך הכחיש אז שהוא הורה על חיסול חאשוקג'י אך אמר שהוא "לוקח אחריות מלאה" למעשה, שבוצע על ידי עובדי מדינה סעודים.

בתוך כך, במסגרת יום זכויות האדם הבינלאומי שנערך אתמול, גופי זכויות אדם וחברי המפלגה הדמוקרטית בארה"ב מתחו ביקורת על טראמפ, על שהוא ממעיט בחשיבות זכויות האדם במדיניות החוץ האמריקאית וסולח להפרות של בעלות ברית של ארה"ב. לדבריהם, ההתקפות המילוליות שלו עצמו על עיתונאים אמריקאים, ההגבלות על הגירה ופעולות נוספות, הם אומרים, משתיקות את היכולת האמריקאית להשמיע קול עולמי בנושאים אלו.