מקורות פלסטינים מאשרים: ראשת הסי.איי.איי ביקרה ברשות ונפגשה עם בכירים

לפי המקורות ג'ינה הספל דנה עם ראשי זרועות המודיעין הפלסטיניות על המשך שיתוף הפעולה הביטחוני, למרות שהפלסטינים דוחים את תוכנית המאה • הפגנות בבאקה אל גרבייה ובתל אביב נגד התוכנית

מקורות פלסטינים מאשרים הערב פרסום של העיתונאי גל ברגר ב"כאן", שלפיו ג'ינה הספל, ראשת הסי.איי.איי, ביקרה ברשות הפלסטינית בשבוע שעבר, ונפגשה עם כמה מבכיריה. לפי המקורות, הספל דנה עם ראשי זרועות המודיעין הפלסטיניות ועם בכירים אחרים על המשך שיתוף הפעולה הביטחוני, למרות פרסום תוכנית המאה שהפלסטינים דוחים. לדבריהם, הספל ניסתה לשכנע את מארחיה כי הפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל היא צעד מסוכן לביטחון האזור כולו.

קודם לכן אחר הצהריים נשא יושב ראש הרשות אבו מאזן נאום קשה נגד התוכנית בוועידת שרי החוץ של הליגה הערבית, שהתכנסה לבקשתו בקהיר. בין השאר אמר, כי ניסיונות הסיפוח משמעם "הפרה בוטה מצד ישראל של הסכמים שבגינם הוקמה הרשות. הבהרנו שישראל תישא באחריות לצעדים שלה, ושיהיו לכך השלכות על כל האזור".

אבו מאזן תקף את ארצות-הברית: "מאז שארה"ב הייתה נותנת החסות הבלעדית למשא ומתן לא הושגה שום התקדמות בסוגייה הפלסטינית. התוכנית של טראמפ משאירה לפלסטינים רק 11% משטח פלסטין, ומתעלמת לחלוטין מסוגיית הפליטים וזכות השיבה. ברגע שאמרו שירושלים המזרחית היא חלק מישראל אמרתי שלא אסכים לעולם למצב הזה. בהיסטוריה שלי לא יירשם שאני ויתרתי על ירושלים".

יו"ר הרשות מתח ביקורת על הסעיף בתוכנית העוסק באפשרות להעברת המשולש על 200 אלף הערבים הישראלים שבו. "ה'מתנה' היחידה בתוכנית הזו: האמריקאים רוצים לתת לנו את המשולש. הם (הישראלים) לא רוצים את טיבי ואיימן עודה".

החלק יוצא הדופן בנאום היה דחיית הדרישה להכרה בישראל כמדינה יהודית, בשל אי-יהדותם של רבים מאזרחיה, לרבות רבים מהעולים. "תובעים מאיתנו להסכים למדינה יהודית, למה אני צריך להכיר במדינה יהודית? מדינה שצריכה לשנות את אופיה שתלך לאו"ם, למה זה נוגע אליי? מה גם שבישראל יש 1.9 מיליון ערבים ו-1.5 מיליון רוסים שהם נוצרים או מוסלמים, שהגיעו לישראל בין 1990 ל-2000 לאחר קריסת ברית המועצות וטענו שהם יהודים. אז 1.9 מיליון ערבים ו-1.5 מיליון רוסים נוצרים ומוסלמים ועוד בני הפלאשמורה שהם ברובם לא יהודים, ורוצים שאני אכיר בישראל כמדינה יהודית".

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס לדברים של אבו מאזן, וצייץ בטוויטר כי "כנראה שהוא עדיין לא שמע על שבטי ישראל - עולי אתיופיה ומדינות חבר העמים. אחינו ואחיותינו, בשר מבשרנו, יהודים מבטן ומלידה שחלמו בגולה במשך דורות על שיבת ציון וזכו להגשים את חלומם".

גם בני גנץ, יו"ר מפלגת כחול-לבן, הגיב בעמוד הטוויטר שלו תגובה דומה: "אבו מאזן שוב לא מפספס הזדמנות לסרבנות. הגיע הזמן שיתחיל לעבוד עבור דור העתיד והשלום במקום להיתקע בעבר ולמנוע מהאזור כולו עתיד של תקווה. הבורות והזלזול כלפי אחינו העולים מברית המועצות לשעבר ומאתיופיה, שהם חלק בלתי נפרד מהעם היהודי, מבישים. ככה לא בונים שלום".

בתום ועידת שרי החוץ הערבים התפרסמה הודעה שלפיה הליגה הערבית דוחה את עסקת המאה: "המתווה לא עונה על הזכויות המינימליות של העם הפלסטיני, זאת בניגוד לתהליך השלום, לחוק הבינלאומי ולהחלטות שהתקבלו באו"ם. למדינת פלסטין יש זכות על כל האדמות הכבושות משנת 1967, בכלל זה מזרח ירושלים והמרחב הימי של האזור הזה, כולל גם משאבי הטבע והגבולות עם מדינות שכנות. מדינת ישראל היא הכובשת, ולא תגיע לנרמול היחסים עם המדינות, כל עוד לא קיבלה ויישמה את יוזמת השלום הערבית - המדינות עומדות על כך שיהיה פתרון לקונפליקט".

היום (ש') בצהריים הפגינו כאלף בני אדם בבאקה אל-גרבייה נגד התוכנית ונגד הסעיף בה הפותח את האפשרות להעברת יישובים ערביים-ישראליים במשולש לרשות הפלסטינית. מקצת המפגינים נשאו את דגלי פלסטין.

יו״ר הרשימה המשותפת ח״כ איימן עודה אמר: "נתניהו לא למד מהסיבוב הקודם וגייס את טראמפ להביא את חוק המצלמות 2. זה רק יגביר את אחוזי ההצבעה. נגיע לקלפי ונראה להם שאף אחד לא ישלול את האזרחות שלנו מהמולדת שבה נולדנו".

במקביל, בתל אביב מפגינים הערב יהודים וערבים נגד התוכנית, תחת הכותרת "הסכם שלום לא עסקת סיפוח".