האם צעירים באמת עמידים לווירוס הקורונה?

נתניהו מבקש לגייס חברי תנועות הנוער למשימות חיטוי, כי "המגיפה לא פוגעת בילדים ונוער. אין לנו מקרה ידוע אחד, זה לא קיים" • האם זה נכון? • המשרוקית של גלובס

בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

גיוס בני נוער לחזית המלחמה בקורונה - על הרעיון המפתיע הזה הכריז ראש הממשלה בנימין נתניהו בהצהרה לתקשורת במוצאי שבת. "צריך להבין", הוא הסביר, "המגיפה לא פוגעת בילדים ובנוער, תודה לאל. אין לנו מקרה אחד שאנחנו יודעים עליו". לדברי נתניהו, החסינות מהנגיף תאפשר לצעירים לעסוק בבטחה בטיהור מתקנים ציבוריים כמו תחנות אוטובוס ורכבת. "אני הולך לגייס בתקופת החופש את הנוער, את בתי הספר, וגם במסגרת תנועות הנוער, בצורה מאוד מוקפדת, לעזור בחיטוי".

האם בני עשרה באמת נהנים מהגנה טוטלית מפגיעת הנגיף החדש? הידע המדעי על COVID-19, בשמו המדויק, עדיין חלקי. אבל לפי מה שפורסם בינתיים, יש לסייג מאוד את הקביעה הזאת.

דוח של משלחת ארגון הבריאות העולמי לסין, שפורסם לפני כשבועיים, סקר 44,672 מקרים מוכחים של אנשים שנדבקו בנגיף. 2% מאלה היו ילדים ונוער: 416 ילדים עד גיל 9, ו-549 בני 10 עד 19. בכולם התגלו סימפטומים בדרגות חומרה שונות, אם כי שיעור התמותה היה זניח: רק קורבן אחד בן פחות מ-20.

"ילדים ונוער כן יכולים להידבק, אבל שיעור הקטלניות אצלם מאוד נמוך", אמר לנו פרופ' נדב דווידוביץ', ראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון. "זה לא שאין הדבקה, אין תמותה". יתר על כן, לא כל הנדבקים הצעירים מסתפקים בסימפטומים קלים. נתונים עדכניים של ארגון הבריאות העולמי מלמדים שבקרב בני פחות מ-19, 2.5% מהנדבקים הפכו לחולים קשים, ושניים לאלף מתו. השיעורים האלה אכן נמוכים מאוד בהשוואה לאוכלוסיות מבוגרות יותר - אבל רחוקים מחסינות מוחלטת.

צעירים שנדבקו גם יכולים להעביר את הנגיף לאחרים. האם הם מסוכנים לסביבה פחות מנשאים מבוגרים? לא בהכרח. "לפעמים זה הפוך", אומר דווידוביץ', "כי הם נדבקים ולא מודעים, ומפיצים את המחלה".

מקרה ידוע כזה כבר היה בישראל: "חולה מס' 13" שעבד בחנות הפיראט האדום. משרד הבריאות כינה אותו "הנער", ולפי פרסומים הוא בן 15. חולה מס' 13 פיתח בעצמו סימפטומים קלים בלבד, אבל במשרד הבריאות חששו שהוא עשוי להדביק אחרים, ולכן שלחו לבידוד עשרות אוהדים ששהו בקרבתו באצטדיון בלומפילד, ו-1,100 תלמידים בבית הספר שלו, תיכון ברנר.

בלי קשר לסיכוני ההידבקות של בני הנוער עצמם, פרופ' דווידוביץ' מסתייג מהכוונה להיעזר בהם למשימות חיטוי: "עבודת חיטוי צריכה להיעשות בידי צוותים מקצועיים". מכל מקום, הוא אומר, משרד הבריאות עדיין עוסק בהכלת המחלה, ומוקדם לחשוב על חיטוי מקומות ציבוריים.

בשורה התחתונה: דברי נתניהו לא נכונים ברובם. נתונים עדכניים מראים שצעירים יכולים להידבק בנגיף הקורונה ולהעבירו לאחרים. אף שהם נוטים פחות לפתח סימפטומים חמורים, בעולם התגלו מקרים רבים כאלה. 

תחקיר: ארן רונדל ויפתח בריל