סקר מצב העסקים בקורונה: זינוק במפוטרים בהייטק, ענף המסעדנות נפגע הכי קשה

לפי הלמ"ס, היקף המפוטרים בכלל הענפים במשק גדל: מ-4.5% באמצע יוני ל-7.6% כעת • ענף המסעדנות מוביל עם שיעור של 13.5% מפוטרים •  שיעור המפוטרים בהייטק זינק מ-4.5% ביוני ל-7.1%

מסעדה סגורה לפי תקנות הסגר / צילום: בר לביא, גלובס
מסעדה סגורה לפי תקנות הסגר / צילום: בר לביא, גלובס

סקר חדש של הלמ"ס נותן אסמכתא נוספת לכך ששוק העבודה רחוק מהתאוששות ממשבר הקורונה. 

שיעור המועסקים ירד מ-81.5% באמצע יוני ל-79.6% כיום. במקביל, ישנו גידול משמעותי בשיעור המפוטרים בכלל הענפים במשק: עלייה מ-4.5% באמצע יוני ל-7.6% כעת. היקף המפטורים הגדול ביותר הוא בענף שירותי המזון והמשקאות עם 13.5%, אחריו נמצא ענף הבנייה עם 10.8%. שיעור המפוטרים בענפי ההייטק עלה מ-4.5% ביוני ל-7.1%. בענפי השירותים המקצועיים הטכניים, התחבורה וההובלה נרשם הגידול החד ביותר בשיעור המפוטרים - מ-2.1% באמצע יוני ל-7.2%.

ישנה ירידה מתונה בשיעור העובדים הנמצאים בחל"ת - 7.3% בהשוואה ל-8.4% באמצע יוני. עם זאת, בלמ"ס מציינים שקצב חזרת העובדים מהחל"ת ירד באופן משמעותי לעומת הבדיקות הקודמות שבוצעו. במקביל, 24.9% מכלל העסקים דיווחו כי דוחו או ביטלו גיוסי עובדים שהיו מתוכננים, בענף ההייטק השיעור הזה מטפס ל-45%. 

20% מהעסקים צופים פגיעה קשה בפדיון

בלמ"ס שאלו את העסקים מהי הערכת מידת הפגיעה הצפויה בפדיון בחודש יולי. כחמישית מהעסקים (19.6%) מצפים לפגיעה חמורה של יותר מ-50% בפדיון בשל המגפה. ביוני 22.6% מהעסקים העריכו פגיעה שכזו. עם זאת, ישנו זינוק בשיעור העסקים שמעריכים פגיעה של 26%-50% בפדיון: מ-22.8% ביוני ל-30.3% ביולי.

העסקים הצביעו גם על הגורמים שפוגעים בפעילות שלהם. 38.6% מהעונים בחרו ב"ירידה בביקוש בשוק המקומי", 17.6% בחרו ב"הנחיות הממשלה ומשרד הבריאות" ו-14.7% בחרו ב"בעיות בתזרים המזומנים ובאשראי". 49% מהעסקים בענף שירותי מזון ומשקאות ציינו כי "הנחיות הממשלה" הוא גורם הפגיעה העיקרי. 

הלמ"ס בדק גם אילו שינויים עשו העסקים בניסיון להתמודד עם המשבר. כך, 23.8% מהעסקים פיתחו או שיפרו אפשרות טכנולוגית לעבודה מהבית. בענפי ההייטק והפיננסים יותר מ-50% מהעסקים דיווחו על שינוי זה. בענף הקמעונאות, כ-31% מעסקים הוסיפו אפשרות של משלוח המוצר וכ-23.9% מהעסקים הוסיפו אפשרות של קנייה מקוונת.