חסינות יחסית לנזקי הקורונה: התשתיות של שוק ההון האמריקאי

חברות הברוקרים והבורסות בארה"ב נהפכות מחברות מבוססות שירות מסורתיות לחברות מבוססות טכנולוגיה • קרן הסל IAI מאפשרת חשיפה להשקעה במגזר זה, שהצליח לשמור על חוסנו גם לאחר התפרצות המגפה

סוחר בבורסת ניו יורק / צילום: Colin Ziemer, Associated Press
סוחר בבורסת ניו יורק / צילום: Colin Ziemer, Associated Press

החברות הפיננסיות בארה''ב עברו שנה קשה עד כה, כשהן נפגעות הן מחשיפה לאשראי באיכות מידרדרת והן מחשיפה לריביות, הנמצאות במגמת ירידה. נגיף הקורונה (COVID-19) הפעיל לחץ משמעותי על העסקים הקטנים והבינוניים שקיבלו הלוואות מהבנקים, והריביות ירדו מנמוך לנמוך יותר בתחילת השנה.

ביצועי המניות של סקטור הפיננסים משקפים את הלחצים האלה: מדד S&P 500 Financials ירד בכ-23% מתחילת השנה, בעוד תעודת סל של הבנקים KBWB ירדה בכ-34% באותה התקופה.

ואולם, לא כל חברת שירותים פיננסיים היא בנק: בשקט-בשקט, חברות הברוקרים והבורסות האמריקאיות צוברות עמלות בנקאות, עמלות מסחר והכנסות הפצת דאטה. חברות אלה מציעות גישה ותחזוקה של תשתיות שוק ההון, והתעשייה נהפכת במהירות מחברות "מבוססות שירות" מסורתיות לחברות טכנולוגיה ומכרות נתונים.

חברות המסחר והבורסות נהנות מחשיפה מוגבלת יותר לסיכון אשראי או סיכוני ריבית, מנהלות מאזנים רזים ומשרתות בעיקר חברות ותאגידים גדולים בכך שהן מאפשרות להם גישה לשוק ההון. חברות תשתית שוקי ההון החזיקו מעמד בצורה איתנה מאז התפרצות COVID-19 וכך גם מניותיהן. משקיעים המחפשים חשיפה לתעשיית הפיננסים עם חשיפה מופחתת להתפתחויות שליליות הנוגעות להתשפטות הווירוס, צריכים לשקול השקעה במניות המשרתות את שוקי ההון בארה"ב.

אנו מציעים לבחון את תעודת הסל iShares US Broker-Dealers & Securities Exchange ETF (סימול: IAI) כקרן מתאימה למשקיעים המחפשים גישה מגוונת לחברות בשוקי ההון בארה"ב. התעודה מציעה גישה לבנקאי השקעות, ברוקרים ובורסות בארה''ב.

קרן IAI עוקבת אחרי מדד הייחוס Dow Jones U.S. Select Investment Services Index. הקרן מכילה כ-65% בנקאי השקעות וברוקרים וכ-35% בורסות וספקי נתונים. דוגמאות לחברות בנקאות השקעות מסורתיות כוללות, בין השאר, את גולדמן זאקס (GS) ולזארד (LAZ), ואילו בורסות פיננסיות וספקיות נתונים מובילות כוללות, למשל, את בורסת הנגזרות הפיננסיות CME או  פלטפורמת המסחר הפיננסי MarketAxess.

לקרן תשואת יתר השנה מול השוק הרחב של מניות פיננסיות בארה"ב, ובמהלך השנים האחרונות. מתחילת השנה, לקרן יש תשואה כוללת (ירידה) של מינוס 9.5%, לעומת תשואה שלילית של מינוס 22.5% ב- XLF(תעודת הסל Financial Select Sector SPDR), ובשלוש השנים האחרונות יש לה תשואה כוללת של כ-20%, לעומת תשואה אפסית ב-XLF.

התמחור בענף עדיין סביר לעומת סקטור הפיננסים הכולל, וגם מול מדד S&P 500: לקרן IAI מכפיל רווח לשנת 2021 של כ-14, לעומת מכפיל 12 עבור XLF ו-מכפיל 20 עבור SPY (תעודת הסל SPDR S&P 500).

חשיפה מוגבלת לשיעורי ריבית וסיכוני אשראי

באופן מסורתי, בנקים מייצרים הכנסות ורווחים ממה שנקרא net interest income: ההפרש בין השיעור שבו הבנק לווה (לטווח קצר) לבין השיעור שבו הבנק מלווה (לטווח ארוך). מכיוון שהריבית, על בסיס מוחלט, צנחה בארה"ב לשפל של כל הזמנים, התשואה של אג''ח ממשלתיות ל-10 שנים בארה"ב ירדו ל-0.65% מ -1.9% בתחילת השנה, והיכולת של הבנקים לייצר כסף מריביות יורדת משמעותית. צורך זה להלוואות מחייב גם מוסדות אלה לשמור על מאזנים גדולים יחסית, הממומנים בדרך כלל על ידי חוב.

נוסף על כך, הבנקים צריכים גם להתמודד מול סיכוני אשראי. הסיכון לפשיטת רגל של הלווה גדל בתקופה זו. לאור מגפת הקורונה, המצב מחמיר באופן משמעותי במספר רחב של תעשיות, שכן סכום משמעותי של הלוואות נעשה עם עסקים קטנים. לפי FDIC, התאגיד הפדרלי לביטוח פיקדונות, כ-60% מההלוואות המסחריות בארה"ב מועברות ללווים עם רמת הכנסות מתחת ל-10 מיליון דולר.

ברוקרים ובורסות אינם סובלים מהבעיות האלה, שהחריפו בעקבות מגפת הקורונה, מכיוון שאינם מחזיקים הלוואות או נכסים פיננסיים אחרים במאזניהם במשך תקופות ממושכות, ועסקיהם נעשים כמעט אך ורק באמצעות מוסדות או תאגידים גדולים. בנקים גדולים יכולים לייצר כ-60% מההכנסותיהם מהריבית נטו, בעוד שחברות של ענף שוק ההון מניבות הכנסות בעיקר מעמלות חיתום, מעמלות מסחר ומאספקת נתונים.

מאפיינים אלה מובילים לירידה צפויה נמוכה יותר ברווח למניה בשנת 2020 - מינוס 13%, לעומת ירידה צפויה עבור מדד הפיננסים הרחב של מינוס 27%.

בידול באמצעות התמקדות בטכנולוגיה ובדאטה

שוקי ההון נהפכים ליותר ויותר דיגיטליים, ולכן התעשייה של הברוקרים והבורסות הופכת במהירות לסוג של ספקיות טכנולוגיה ונתונים. חברות מובילות במעבר זה, המוחזקות בתעודת הסל IAI, כוללות בורסות פיננסיות כמו נאסד"ק ובורסת ניו יורק (המוחזקת על ידי חברת ICE), שלא רק מייצרות מוצרי סחר חדשניים, אלא גם מוכרות נתוני שוק ללקוחות.

נאסד"ק מייצרת למעשה כ-44% מההכנסות רק ממכירת שירותי טכנולוגיה ושירותי מידע, בעוד ICE מייצרת רמה דומה מההכנסות, כ-43%, משירותי הנתונים שלה. הבנקים המובילים להשקעות GS ו-MS מובילים גם הם בחדשנות במסחר וגישה לנתונים.

בטווח ארוך, המעבר המוגבר לטכנולוגיה אמור לתעדף חברות מובילות בשוק ההון בארה''ב, כפי שניתן לראות במגמת ההוצאות על נתוני שוק. ההוצאה על נתוני שוק (Market data) עלתה מכ- 25 מיליארד דולר בשנת 2014 לכ-32 מיליארד דולר ב-2019. מגמה זו הונעה על ידי הוצאות גבוהות יותר במה שמכונה "נתונים אלטרנטיביים", מכ-300 מיליון דולר בשנת 2016 לכ-1.8 מיליארד דולר הצפויים ב-2020.

כמו כן, הענף גם עובר התרחבות במוצרים הרבים הנסחרים במסחר אלקטרוני, המועיל לבורסות הפיננסיות. לדוגמה, המסחר האלקטרוני של סוואפים על ריביות בשנת 2019 עומד על כמעט 80% לעומת רק 20% ב-2012, ואילו המסחר האלקטרוני באג''ח ממשלתיות אמריקאיות עומד על יותר מ-80% לעומת 70% בשנת 2015.

חשיפה למניות שוק ההון בארה''ב

משקיעים המעוניינים בחשיפה למניות שוק ההון בארה''ב יכולים לבחור בין תעודות סל iShares US Broker-Dealers & Securities Exchange ETF (סימול: IAI) וקרןSPDR S&P Capital Markets ETF (סימול KCE).

שתי הקרנות האלה שונות בעיקר במתודולוגיית המשקלות של המניות: IAI עם משקולות על בסיס שווי שוק ו-KCE עם גישה יותר מוטה Equal weight. נוסף על כך, קרן KCE מחזיקה בכמה חברות הקשורות לשוק ההון שלא מוחזקות על ידי IAI, כמו MSCI ו-BLK.

לשתי הקרנות יש תשואות יחסית דומות בשלוש השנים האחרונות, 23% עבור KCE ו-20% עבור IAI. למשקיעים עם צורכי נזילות היינו ממליצים על IAI, עם סך נכסים תחת ניהול של כ-107 מיליון דולר, לעומת רק 23 מיליון דולר עבור KCE.

הקרנות גובות דמי ניהול של 0.42% עבור IAI ו-0.35% עבור KCE. קרן IAI מחזיקה בכ-25 מניות, והושקה במאי 2006. קרן KCE מחזיקה בכ-60 מניות והושקה בנובמבר 2005. 

הכותבים הם מנכ"לית משותפת ואנליסט בבית ההשקעות אופנהיימר. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

קרן הסל IAI

שם הקרן: iShares US Broker-Dealers & Securities Exchange ETF ● מדד הייחוס: Dow Jones U.S. Select Investment Services Index ● מספר המניות שבהן מחזיקה הקרן: כ-25 ● התפלגות החזקות: כ-65% בנקאי השקעות וברוקרים וכ-35% בורסות וספקי נתונים ● סך נכסים תחת ניהול: כ-107 מיליון דולר ● תשואה כוללת מתחילת 2020: מינוס 9.5% ● דמי ניהול: 0.42% ● מועד השקת הקרן: מאי 2006