אי.בי.אי לווה 100 מיליון שקל: האם יוציא את מגדל מחבר הבורסה?

ההלוואה מהבנק הבינלאומי היא לארבע שנים, בריבית קבועה של 1.8% בשנה •  אי.בי.אי ומגדל שוקי הון מיזגו את חברי הבורסה שלהם כחמש שנים, כשלכל אחד מהם אופציה על מניות המיעוט בחברה

דייב לובצקי/ צילום: אילן בשור
דייב לובצקי/ צילום: אילן בשור

האם בית ההשקעות אי.בי.אי נערך לפרידה משותף המיעוט שלו בחבר הבורסה שנמצא בשליטתו, מגדל שוקי הון, וזאת כחמש שנים לאחר שהפכו לשותפים? בסוף שבוע האחרון הודיע אי.בי.אי, בראשותו של המנכ"ל דייב לובצקי, כי לווה 100 מיליון שקל מהבנק הבינלאומי. ההלוואה נועדה, על פי הדיווח של בית ההשקעות, לשמש "עבור פעילותה העסקית של החברה ומימון הזדמנויות עסקיות נוספות".

ההלוואה מהבנק הבינלאומי היא לארבע שנים, בריבית קבועה נמוכה של 1.8% בשנה. על פי הערכות בשוק ההון, מעבה אי.בי.אי, שנסחר לפי שווי חברה של כ-358 מיליון שקל, את המזומנים שלו בימים אלה, שבהם גוברים סימני השאלה לגבי הכיוון העתידי של שוק המימון, אבל הריביות עדיין "נורמליות". זאת, בין השאר, כדי שיוכל לממן התרחבות בשורה של  תחומים, כולל רכישה עתידית של החזקות מגדל שוקי ההון בחברת "אי.בי.אי שירותי בורסה".

המימון עשוי לשמש את אי.בי.אי לצמיחה בשלל פעילויות. בדוחות הכספיים ל-2019 ציין אי.בי.אי כי "ב-2020 הקבוצה הציבה לעצמה כיעד לחזק את פעילויות הליבה בתחומים העיקריים שבהן הן פועלות: ניהול קרנות נאמנות, שירותי בורסה, ניהול תיקים ושותפויות השקעה, תחום הנאמנויות והחיתום וההפצה זאת לצד המשך הרחבת הפעילות ביחס לתחומים פיננסיים בעלי קורלציה נמוכה לשווקי ההון בארץ ובעולם".

עוד צוין בהקשר זה כי "אסטרטגיה זו מיושמת על ידי גידול אורגני של חברות הקבוצה, בשילוב רכישות של חברות ו/או פעילויות דומות, מיזוג או כניסה לתחומים משלימים לפעילות הקבוצה או באמצעות שיתופי פעולה. במסגרת זו, החברה מנהלת משאים ומתנים ובוחנת אפשרויות לרכישת פעילויות כאמור". בין השאר, מדובר בדגש לצמיחה בשותפויות השקעה ובתחום הנאמנויות, כשבמקביל "במהלך 2020 תפעל החברה לחיזוק המותג אי.בי.אי, תוך השקעה בפרסום ושיווק". 

האופציות עדיין אינן בשלות למימוש 

ביולי 2015 מיזגו אי.בי.אי ומגדל שוקי הון את חברי הבורסה שלהם. אי.בי.אי מחזיק מאז ב-80.1% מחבר הבורסה המשותף, אי.בי.אי שירותי בורסה, שמנוהל בהצלחה על ידי לבנת מזרחי רינסקי. ביתרה, 19.9%, מחזיק מאז בית ההשקעות מגדל שוקי הון, שבניהולו של שגיא שטיין.

לשני הצדדים אופציות להיפרדות מההחזקה המשותפת. כך, כבר במסגרת ההתקשרות בין הצדדים נקבע כי למגדל שוקי הון יש אופציית מכר, ש"ניתנת למימוש מיום מועד אישור הדוח כספי השנתי של שירותי בורסה ליום 31 בדצמבר 2020, ולמשך תקופה של 30 ימים לאחר מכן", בעוד שלאי.בי.אי ניתנה אופציית רכש לרכוש את מניות מגדל שוקי הון, שניתנת למימוש מאותה תקופה. לפיכך, לפי שעה, האופציות כלל לא בשלות למימוש ועוד לא התקיים דיון בעניין.

מאי.בי.אי נמסר בעניין זה: "כפי שפרסמנו בדיווח על עסקת מיזוג הברוקראז' של אי.בי.אי ומגדל ב-2015, ניתנה לאי.בי.אי אופציה לרכוש את מניות המיעוט של מגדל שוקי הון ובמקביל ניתנה למגדל אופציה למכירה של המניות, שהוקצו לה במסגרת המיזוג. מועד מימוש האופציה יחול רק לאחר אישור הדוחות הכספים של 2020 (בתחילת שנת 2021), ונכון לעכשיו לא התקבלה כל פניה ממגדל בנושא זה".

אי.בי.אי שירותי בורסה הוא מחברי הבורסה החוץ-בנקאיים המעטים שיש בשוק, והוא נמנה עם המובילים בשוק. נציין כי במועד ביצוע המיזוג בין שני חברי הבורסה, שהוליד את חבר הבורסה הנוכחי של אי.בי.אי, הוערך השווי של חבר הבורסה של מגדל שוקי הון בכ-47 מיליון שקל. כמו כן, על פי דוחות 2019, הערך בדוח הכספי של אי.בי.אי לחבר הבורסה עומד על 192 מיליון שקל, כשהרווח הנקי של החברה הסתכם ב-2019 בכ-9 מיליון שקל.