הקורונה מכה חזק בחברת הקניונים של ליאורה עופר: מליסרון הפסידה 187 מיליון ש' והפחיתה משמעותית את שווי הנכסים

ההפסד נגרם על רקע "הנחות קורונה" בהיקף של 148 מיליון שקל שנתנה החברה לשוכרים, ומירידת שווי נדל"ן להשקעה בסך של כ-310 מיליון שקל

ליאורה עופר / צילום: ורדי כהנא
ליאורה עופר / צילום: ורדי כהנא

משבר הקורונה, שגרר עימו בין היתר סגירת מרכזים מסחריים וקניונים בחודשים קודמים, בא לידי ביטוי בעוצמה בדוחותיה הכספיים של חברת הנדל"ן המניב מליסרון לרבעון השני של השנה, שאותו סיכמה בהפסד כבד של 187 מיליון שקל, אחרי צניחה של קרוב ל-50% בהכנסותיה, שהסתכמו ב-212 מיליון שקל.

נוסף על ירידה בהכנסות, מליסרון הציגה בסיכום רבעוני ירידת ערך של 310 מיליון שקל בנכסיה, לעומת עליית ערך של כ-470 מיליון שקל שרשמה ברבעון המקביל אשתקד - שאותו סיכמה ברווח נאה של יותר מ-380 מיליון שקל. בסיכום מחצית השנה הראשונה המגמות דומות, עם הפסד המצטבר ל-273 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של 521 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2019.

זאת אחרי שהכנסות החברה שבשליטת ליאורה עופר למחצית השנה הצטמקו ב-24%, ל-586 מיליון שקל, וירידת ערך נכסיה הסתכמו ב-621 מיליון שקל, לעומת עליית ערך נכסים של 465 מיליון שקל שהציגה במחצית השנה המקבילה אשתקד.

לגבי ירידת ערך נכסיה, בחברה מציינים כי הפחתת השווי נרשמה בגין "הערכת החברה ביחס לפגיעה הצפויה בהכנסות מפעילות הנכסים כתוצאה מהשלכות המשבר במהלך התקופה של השנתיים הקרובות", וכן מעדכון הרווח התפעולי הנקי (NOI) "המייצג של הנכסים לפי נתוני החוזים העדכניים של החברה והציפייה לחוזים העתידיים".

במליסרון מסבירים, כי הפחתת השווי בקשר לפגיעה הצפויה בפעילות כוללת "הקלות קורונה כדוגמת הנחות בדמי השכירות, דחיית ופריסת תשלומים, עלויות החלפת שוכרים וסיוע לסקטורים שפעילותם נפגעה בצורה קשה".

תוכנית הקלות לשוכרים בנכסים

מליסרון מחזיקה ב-24 נכסים מניבים עם שטחי השכרה של כ-833 אלף מ"ר, בשיעורי תפוסה כמעט מלאים, ושווייה מתקרב ל-6.5 מיליארד שקל, אחרי צניחה של קרוב ל-40% שרשמה מנייתה מתחילת השנה - קצת יותר ממדד הנדל"ן שנחלש בכ-30% מתחילתה של 2020. שניים מהבולטים בנכסיה הם קניון רמת אביב שבתל אביב והקריון שבקריית ביאליק.

בהתאם להוראות הממשלה, קניוני החברה (כמו יתר הקניונים בארץ) נסגרו באמצע חודש מרץ (עוד ברבעון הראשון של השנה), ועד כשבוע לאחר תחילת חודש מאי, ימים ספורים לאחר פתיחת מרכזי הקניות הפתוחים.

בדוחותיה מציינת מליסרון כי כחלק מההתמודדות עם המשבר, היא גיבשה תוכנית הקלות לשוכרים בנכסיה, שהתקרבה בסיכום רבעוני ל-150 מיליון שקל - עיקר הסכום (136 מיליון שקל) הקלות שהוענקו לשוכרים בקניונים סגורים.

עוד מפרטת מליסרון לגבי השוכרים שלהם הוענקו הקלות, כי בולטות בהם המסעדות, המהוות כ-8% מהכנסותיה מפעילות הקניונים, שקיבלו פטור מלא מתשלום דמי שכירות ודמי ניהול בתקופה שבה הקניונים היו סגורים, ותשלומים מופחתים לאחר פתיחתם.

כן מזכירה מליסרון, כי היא מנהלת מו"מ "למציאת הסדרים", מול מפעילי בתי הקולנוע בנכסיה, המהווים כ-1% מפעילות הקניונים, וכן מול בעלי פעילות המלונאות בנכסיה, שמהווה פחות מ-1% מהכנסותיה - שתיהן טרם חזרו לפעילות.

בשלב הנוכחי נראה כי מליסרון, כמו יתר מתחרותיה בענף, תמשיך לסבול מחוסר היציבות שמביא עימו משבר הקורונה גם בהמשך השנה.

חברת הנדל"ן המניב מפרטת כי החל ממועד פתיחתם המחודשת של הקניונים בשבוע השני של מאי ועד סוף יוני, "תנועת הקונים הלכה והשתפרה מיום ליום, ובסה"כ נרשם גידול של כ-6.9% בפדיונות בקניוני החברה בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד".

אלא שהגידול הזה בפדיון אינו כולל את בתי הקולנוע שעדיין סגורים, ואינו כולל את בתי הקפה והמסעדות ש"נפגעו יותר כתוצאה מהקורונה", ופדיונותיהם ירדו, לפי מליסרון, בשיעור של 27% לעומת התקופה המקבילה. מליסרון מציינת כי במהלך הרבעון השני של 2020 עלות תכנית ההקלות לשוכרים עמדה על 148 מיליון שקל, ובנוגע ליכולתה לגבות דמי שכירות היא מפרטת כי בחודשים מאי ויוני מאז פתיחתם המחודשת של הקניונים אחוזי הגבייה מלקוחות עומדים על 95%.

ואולם, היא מבהירה כי התמונה הזו לא נמשכה בחודש יולי, שכן "עם התפרצות הגל השני של נגיף הקורונה, נרשמה ירידה בתנועת המבקרים בקניונים ובפדיונות" אשר לפי מליסרון "התמתנה בהמשך החודש". היא מגלה גם כי "בימים הראשונים של אוגוסט מסתמנת עליהי יפה בתנועת המבקרים ובפדיונות בקניונים" תוך שהיא מציינת שיש קורלציה גבוהה בין עוצמת התפרצות הנגיף לבין תנועת המבקרים בקניונים.

במליסרון מזכירים כמה צעדים שנקטה החברה "להעצמת איתנותה הפיננסית", בהם התקשרות של קניון רמת אביב עם בנק לאומי להעמדת מסגרת אשראי של עד 850 מיליון שקל, גיוס אג"ח פרטי של כ-230 מיליון שקל, חתימה על הסכם הלוואה של 300 מיליון שקל מאחד הבנקים ושמירה על מסגרות אשראי בנקאיות נוספות של קרוב ל-200 מיליון שקל.

כך, לפי מליסרון, יש בידיה כיום יתרות מזומנים ומסגרות אשראי של כ-2.1 מיליארד שקל, מול חוב של כ-1.1 מיליארד שקל שבו היא צריכה לעמוד עד סוף השנה.