רוני גמזו הניח על שולחן הקבינט תוכנית אסקלציה לסגר

על אף שפרויקטור הקורונה מצדד בהצמדות לניסיון להפחית את התחלואה בהתנהלות הנוכחית, פרופ' גמזו התבקש להכין תוכנית לאפשרות של סגר • גמזו הניח על שולחן הקבינט 3 תוכניות, בהן סגר חלקי ומלא

פרופ' רוני גמזו צילום: איל יצהר
פרופ' רוני גמזו צילום: איל יצהר

לאור בקשתו של ראש הממשלה, הניח היום (ה') על שולחן הקבינט פרופ' רוני גמזו, פרוייקטור הקורונה, תוכנית היערכות הכוללת מגבלות נוספות, למקרה שבו לא תיפחת התחלואה בישראל בתוך שבוע. גמזו המשיך להמליץ בשלב זה בשגרת המאמץ הנוכחי ("חלופה א"), שמבוסס על פעולות תשתיות נרחבות וממושכת להתמודדות עם התחלואה, ועל התמקדות בניהול מוקדי הבעיה העיקריים: ערים אדומות, קטיעת שרשראות ההדבקה, מוכנות בתי החולים ותמיכה בהם, "כל זאת תוך כדי האחדת מגבלות והגברת האמון הציבורי".

לדברי גמזו, "במקביל, עלינו להתכונן לאפשרות של החמרה במצב, זאת לאור הסיכונים האפשריים להרחבת ההתפרצות בשבועות הקרובים על רקע פתיחת שנת הלימודים וחגי תשרי". לדבריו, החלופה המיושמת כעת - חלופת שגרת המאמץ, "איננה חלופה שתוריד את התחלואה באופן מהיר. היא מורכבת, קשה לביצוע ודורשת ניהול של כל פרט תוך עמידה על המשמר באשר למצב של ספיקת מערכת הבריאות (קופ"ח ובתי חולים)". אי לכך, הוא התבקש על ידי רה"מ להכין תוכנית מגירה לריסון הדוק יותר, "שנועדה להוריד את התחלואה באופן מהיר ומעמיק יותר במידה ולא נשיג ירידה משמעותית בתחלואה בזמן הקרוב".

שלושת החלופות שהוצגו לקבינט הן: "שגרת מאמץ נוכחי" - המשך ניהול המשבר תוך מאמץ לחיזוק יכולות מערכת הבריאות לעמוד בנדרש, תוך הימנעות מרבית מצעדי קיצון, העלאה והורדה של מגבלות בהתאם למדדי התחלואה. הפעולות העיקריות בחלופה זו הינן הקמת מערך של קטיעת השרשראות, מיקוד בערים אדומות, בנייה מחודשת של המגבלות באמצעות תוכנית "הרמזור", שיפור מערך האשפוז והקהילה והימנעות מאי ספיקה והגדלת אפקטיביות של מערך האכיפה והגדלת אמון הציבור.

החלופה השנייה הינה תוכנית ״ריסון חלקי״. מטרת התוכנית היא הורדה של קצב התחלואה באמצעות החרפת מגבלות התקהלות והגבלת חלק מהמשק לזמן קצוב עד לשחרור המשק באופן הדרגתי. הפעולות העיקריות בחלופה זו הינן הפעלת תוכנית ממוקדת למשך מספר שבועות להפחתת רמת התחלואה, על ידי צמצום תחומים וסקטורים בהם קיימת התקהלות, תוך שמירה מרבית על פעילות המשק, יעד הגעה ל-400 חולים ביום, ואחריה תהיה פתיחה הדרגתית של המשק. מתווה ריסון חלקי כולל בין היתר סגירת מסעדות, קניונים, שווקים, בתי מלון, אולמות אירועים, מפעלים לא חיוניים ומקומות עבודה ללא קבלת קהל, פתיחת שנת הלימודים עד כיתה ד' וצמצום מספר הנוסעים בתחבורה הציבורית ב-40%.

החלופה השלישית היא סגר, "ריסון מהודק". היא מתייחסת לכל הנאמר בתוכנית "ריסון חלקי", עצירת קצב התחלואה על ידי ביצוע סגרים מקומיים במקומות התפשטות, וכן צמצום פעילות במגזר הציבורי והפרטי. חלופה זו כוללת צעדים דומים לאלו שננקטו בישראל בין בחודש מרץ (19-25.03).

בנוסף, הוצגה היום לקבינט תוכנית "הרמזור" להפעלת מערך שליטה במשבר הקורונה על בסיס מדרוג צבעים שיופעל ברשויות המקומיות. מתווה הרמזור מתוכנן להתחיל ב-1 בספטמבר ועיקריו: סיווג רשויות על פי ארבעה צבעים (אדום, כתום, צהוב, ירוק) ובהתאם לאלגוריתם שמתחשב בשלושה פרמטרים: שיעור חולים חדשים, אחוז בדיקות חיוביות וקצב ההכפלה במספר החולים. בכל צבע של רשות יהיה מדרג של מספר הגבלות והיתרים להתקהלויות במרחב סגור ופתוח, ובצידו ארגז כלים וסיוע לרשות הכולל: הקמת חמ"ל, תוכנית קטיעת שרשרת מקומית, תוכנית אכיפה מקומית, סיוע כלכלי וחברתי, תוכנית הסברה מקומית. התוכנית תפעל בצד מגבלות ומתווים במישור הארצי שיחלו בתחומים כגון: תחבורה, חינוך ואירועים.