גולף | פיצ'ר

"אני לא צריך לספר שלקניונים היו רווחים פנטסטיים בכל העשור האחרון"

רביב ברוקמאייר, מנכ"ל גולף, פורש מהחברה בצל תקופה כלכלית קשה ומתעקש להישאר אופטימי • בראיון ל"גלובס" הוא מתייחס לראשונה ליחסים בין הקמעונאים לקניונים, לקרב המתוקשר עם מייסד עדיקה ולמשקיע העתידי המפתיע – רשת הספרים סטימצקי

רביב ברוקמאייר, מנכ"ל קבוצת גולף  / צילום: ענבל מרמרי, גלובס
רביב ברוקמאייר, מנכ"ל קבוצת גולף / צילום: ענבל מרמרי, גלובס

"משבר הקורונה גרם לכולנו כמנהלים לקבל החלטות מהירות יותר ובחלקן גם אמיצות יותר", אומר רביב ברוקמאייר בראיון ל"גלובס" על רקע פרסום דוחות הרבעון השני של 2020 בצל משבר הקורונה.

ברוקמאייר, שמסכם כהונה בת ארבע שנים כמנכ"ל קבוצת האופנה הציבורית שבשליטת כלל תעשיות של לן בלווטניק, מתייחס לראשונה לפרידה ולסכסוך ממייסד עדיקה באפריל האחרון. הוא מדבר גם על הפער בין תחזיות האימים של אפריל לבין התוצאות החיוביות של ענף האופנה, התוצאות של ענף הקניונים ("הם לא מסכנים"), והחיבור המפתיע של גולף עם רשת הספרים סטימצקי.

הרבעון האחרון של רביב ברוקמאייר בגולף בצל משבר הקורונה מסתכם בשחיקה של 24% בשורת ההכנסות שעמדו על 182 מיליון שקל לעומת הרבעון השני ב-2019, לצד זינוק ברווח הנקי ב-35% לסך של 22 מיליון שקל. בסיכום המחצית קבוצת האופנה שבשליטת כלל תעשיות רושמת שחיקה של 14% בהכנסות בסך 376 מיליון שקל, ומעבר להפסד נקי של 12 מיליון שקל לעומת רווח של 2 מיליון שקל במחצית המקבילה אשתקד.

שיעור הרווח הגולמי שלכם מהמכירות נשחק בגלל ההנחות העמוקות שנתתם.
"ברגע שפספסנו את אפריל, פספסנו את כל המכירות של אותו החודש שמתאפיינות ברווח גולמי גבוה. אז התמהיל השונה פגע ברווח הגולמי, אבל זו לא דרמה. נקבל את זה בחזרה בהמשך הדרך באמצעות כניסת קולקציות חדשה ברווח גולמי גבוה לקראת ראש השנה, ואני מניח שנרד בשיעור ההפחתות ערך בגלל הגידול במכירות של קולקציות הקיץ. דבר נוסף שהוריד את שיעור הרווח הגולמי במכירות של הקבוצה הוא הגידול במכירות עדיקה והפיכתן לחלק משמעותי יותר מהתמהיל.

"בכל אופן, אנחנו רואים כאן המשך של דרך - החברה השתלטה על האירוע, ועכשיו יש מכירות טובות בתחום הבית ושיפור בעולם האופנה".

במהלך המחצית סגרתם 15 חנויות ופתחתם 8 בלבד, וזאת מתוך כ-331 שמפעילה הקבוצה. סגרתם חנויות באמצע חוזים?
"הייתה לנו חנות של גולף קידס בעזריאלי תל אביב, שהפסידה מאות אלפי שקלים בשנה. כנראה זה קניון שקטגוריית הילדים לא צריכה להיות בו, ובמסגרת הניהול ושיפור הרווח התפעולי סגרנו את החנות בהסכמה. במקביל, נפתח חנויות קידס אחרות במקומות שאנחנו רוצים לקחת נתח שוק. אני חושב שהולך להיות פה מאבק משמעותי בין השוכרים למשכירים, תהיה הורדת מחירים, ושזה ייבחן ברמה יומית. אנחנו רוצים להמשיך ולצמצם חנויות הפסדיות, ולפתוח במקומן חנויות שיביאו אותנו לרווח".

הרבעון-האחרון-של-ברוקמאייר-בצל-הקורונה
 הרבעון-האחרון-של-ברוקמאייר-בצל-הקורונה

באפריל רצינו לשרוד

התוצאות שלכם, וגם של המתחרות קסטרו ופוקס, חיוביות בהרבה מתחזיות האימה שהיו כאן במרץ ובאפריל. בזמן שעזריאלי ומליסרון הציגו הפסדים, אתם מציגים שיפור. אולי ניתנו לחלק מהשוכרים הקלות מפליגות עוד לפני שהיה צריך?

"אני חושב שאנשים לא מנתחים נכון את המצב. באפריל היה לחץ גדול מאוד, וקשה היום להסתכל אחורה לאפריל. כולנו חשבנו שחייבים פעולות דרסטיות כדי לשרוד. צריך להסתכל על הדברים בפרספקטיבה של זמן, היו כאן שתי תקופות - הפתרונות שניתנו בחודש וחצי של הסגר, אז אף אחד לא ידע מה הולך להיות ביציאה, ועכשיו כל אחד יעשה את שיעורי הבית שלו. לדעתי שכר הדירה ירד בטווח הבינוני והארוך".

נוצר מצב שרשתות קיבלו הקלות וקניונים ספגו עליהם את תקופת הסגר, בלי שהיו מחויבים לכך.
"אני חושב שהם קיבלו החלטות טובות, ומה שהם עשו - הם עשו בצדק. אם שמים את זה על ציר הזמן, אני לא צריך לספר על הרווחים הפנטסטיים של המשכירים ב-2019 וגם עשר שנים אחורה, הם לא מסכנים בסיפור הזה. אני גם לא צריך להזכיר את התוצאות ב-2019 של חלק מרשתות האופנה. מה לעשות שהיו קניונים שהייתה בהם ירידה בתנועת המבקרים של 20%-50%? לכן אני חושב שעזריאלי, מליסרון וביג קיבלו החלטות נכונות. המאבק הגדול הוא מפה והלאה".

חברות מתחרות כמו קסטרו ורנואר נכנסו לחזית מול המשכירים שלהן, כדי להשיג הקלות ודמי שכירות מופחתים. אתכם פחות שמענו בהקשר הזה. הצלחתם לשפר חוזים עתידיים? לצאת מהסכמים מפסידים?
"בחזית המשכירים אכן יש תקופה לא קלה, ויש פערי ציפיות. אנחנו רוצים לשפר את עומס שכר הדירה ודמי הניהול שלנו, זה לא סוד. אנחנו משתדלים לנהל את הדברים מתחת לרדאר".

קסטרו צמצמה עובדים במטה שלה, איקאה פיטרה לפחות עשרות עובדים. התייעלתם גם בכוח האדם?
"דיווחנו על התייעלות מתוך הבנה שיש פה הזדמנות לשפר את פיריון החברה, אבל גם ברור לנו שהעובדים זה מקור הכוח שלנו. התייעלנו בכ-10% בשכר דרך ירידה בשעות העבודה".

ובמצבת כוח האדם?
"אנחנו לא מודדים את זה כמו שאת מודדת את זה, את שעות העבודה בסניפים קיצצנו כ-10%".

מעבר להפחתה בשעות העבודה - גם קיצצתם במצבת כוח האדם? 100% מהעובדים חזרו בשעות עבודה מצומצמות?
"קיצצנו כ-10% מכוח האדם, כולל המטה והחנויות".

עברתם טלטלה בעדיקה - באפריל נכנסה הנהלה חדשה, לאחר שמייסד החברה דדי שוורצברג התפטר וסחף אחריו את רוב ההנהלה. הוא גם הצהיר שיגיש נגדכם תביעה נגזרת.

"כולם חשבו שיש כאן דרמה, שחברה הולכת ונופלת. אני נותן כבוד לכולם, אני חושב שדדי וחבורתו עשו מותג פנטסטי אבל אני חושב שהעזיבה שלו באפריל הייתה טעות, שהוא עזב בזמן לא נכון. הוא צריך להרפות, וללכת לדרכו. אני חושב שלכל אחד בסוף יש מחליף ואנחנו רואים את זה, ושהאנשים האלה צריכים עכשיו לאכול את הכובע.

"אני גם לא מצליח להבין את הצורך של דדי בתביעה נגזרת. מאז שהוא פרש, הביצועים של החברה משתפרים והשווי עולה".

בנוגע לכניסת ההנהלה החדשה אומר ברוקמאייר: "הכניסה של הצוות החדש הייתה מרשימה - הם קיבלו חברה במשבר, הצליחו להתגבר בצורה מרשימה על הקושי לרכוש קולקציות מסין, והצליחו לשמר את המכירות בארה"ב. עדיקה מראה מכירות שיא. אני מחפש את הטוב ולא את הרע".

מעריכים אותנו בחסר

לאחרונה דווח כי כלל תעשיות, בעלת השליטה בגולף, תעניק כאופציה 6% מהמניות שלה בקבוצת האופנה לרשת הספרים סטימצקי שבניהול אייל גרינברג, כשבמקביל מונה גרינברג לדירקטור בקבוצת גולף.

מאיפה מגיע החיבור עם סטימצקי? קמעונאות ספרים ואופנה זה אותו הדבר?
"אין דימיון בין ספרים לאופנה ולעולם הבית, זה ברור. אני חושב שהכניסה של קבוצת סטימצקי היא נכונה, הם באים עם הבנה קמעונאית שתוכל לעזור בחלקים בהם לסטימצקי יש יתרון - בעולם הנדל"ן והפחתת עלויות. והם ימצאו בגולף אנשים שיתנו גיבוי בעולם האופנה והרכש, השילוב יכול לעבוד. יהיו גם הפרשי תרבות בין חברה ציבורית לחברה פרטית, אבל אני מאמין שהביחד יתן המון יתרון".

אתה מסכם בחודש הקרוב כהונה של ארבע שנים בקבוצת גולף עם שורה ארוכה של מהלכים, אבל שוק ההון עדיין מתמחר אתכם בשווי שלילי של 25.5- מיליון שקל, בנטרול ההחזקה בעדיקה והמזומנים שלה.
"גולף בארבע השנים האחרונות משתפרת כל הזמן. הדוחות שלנו מראים EBITDA של כ-30 מיליון שקל, ואם שווי החברה צריך להיגזר ממכפיל של חמש, שש או שבע, אין סיבה שהוא יהיה כזה. אני חושב שיש פה כשל שוק, מעריכים אותנו בחסר וזה ממש בטעות. נכון שהיום אופנה זו מילה קשה, אבל זה עומד בסתירה לתוצאות שלנו.

"כשהגעתי, החברה הפסידה 3 מיליון שקל תפעולי, ועכשיו היא מראה רווח תפעולי יפה מאוד בסוף המחצית", מסכם ברוקמאייר את התקופה. "זה מראה שה’טרנראונד’ שהובלתי פה הצליח. מי שיבוא להחליף אותי מקבל חברה במצב הרבה יותר טוב".