גרסת הפלאג-אין של וולבו לא מרשימה מבחוץ, אך מפתיעה מבפנים

גרסת הפלאג-אין של ה-XC40 לא מרשימה במיוחד מבחוץ, וגם לא מאוד מרווחת ביחס למתחרות • היא מחפה על כך עם יחידת הנעה מתוחכמת וביצועים מהנים

המכוניות החשמליות זוכות למרבית יחסי הציבור, אבל כוכבי המכירות האמיתיים בשנה החולפת, לפחות באירופה, היו רכבי הפלאג-אין (PHEV). בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה זינק הביקוש לדגמי פלאג-אין באירופה ביותר מ-250% כאשר ברבעון השלישי בלבד המכירות כמעט שילשו את עצמן לעומת הרבעון המקביל אשתקד. הפלח, שבעבר נחשב לנישה אקזוטית ויקרה, תופס כיום קרוב ל-10% מכלל המכירות במערב אירופה.

הזינוק נובע בעיקר מסובסידיות והטבות מס לכלי הרכב הללו ברחבי היבשת וממאמץ קדחתני של היצרנים להציג ליין מלא של דגמים כאלה כדי לעמוד בתקנות הפליטה החדשות. גם בישראל נחתו בחודשים האחרונים גדודים של דגמי פלאג-אין חדשים, רובם בפלח היוקרה ומקצתם בפלחים העממיים, ועוד רבים נמצאים בדרך. אבל בזמן שכל אורחות הכבוד מתקבצות למסיבה, נראה שמישהו מתכוון להוריד את השלטר ולכבות את האורות והמוזיקה.

השבוע חברו שני איגודים סביבתיים רבי השפעה באירופה בקריאה למדינות האיחוד לבלום את הסובסידיות והטבות המס לרכבי הפלאג-אין, שלטענתם הם "רכבים חשמליים מזויפים", שפולטים בפועל הרבה יותר פליטה מזיקה מאשר בבדיקות המעבדה. גם בלי קשר לנעשה באירופה בינואר הקרוב יטפס מס הקניה על כלי הרכב הללו בישראל ל-30%, לעומת 20% בלבד לפני שנתיים. זו עדיין הטבת מס מכובדת, שמגובה גם בהטבה של כ-1,000 שקלים בשווי השימוש, אבל חלון ההזדמנויות של הדגמים הללו הולך ונסגר בהדרגה.

אחד הדגמים שנכנסו בשבועות האחרונים דרך החלון הוא גרסת הפלאג-אין של וולבו XC40. וולבו היא חסידה גדולה של הטכנולוגיה הזו ובשנתיים האחרונות הפכה לאחת ממובילות המכירות בפלח עם דגמי פרמיום פלאג-אין בתצורת SUV. כעת מצטרף אליהם גם האח הקומפקטי עם מפרט ותמחור אגרסיבי, שנמוך משמעותית מרוב גרסאות הבנזין בעלות הביצועים המקבילים בפלח.

חיצונית, מעצבי וולבו לא טרחו ליצור בידול משמעותי לגרסה הזו. כמו כל הדגמים במשפחת ה-XC40, הפלאג-אין נראה קצר, רחב גבוה ומוצק. החרטום הטיפוסי של וולבו מציג גריל מאסיבי עם פנסי LED חצויים ונאים, הזנב שומר על פנסים בצורת L, שכבר הפכו לסימן ההיכר של המותג, וקשתות גלגלים מודגשות סוגרות על חישוקי 18 אינץ' ייחודיים לדגם. חדי עין יבחינו בפתח "תדלוק" שני, שמכסה על שקע ההטענה ובכיתוב "RECHARGE" אבל העיצוב הכולל הוא סקנדינבי מינימליסטי.

רכב
 רכב

תא נוסעים איכותי ולא מאוד מרווח

גם תא הנוסעים כמעט זהה לשאר הסדרה אם כי ברמת פאר גבוהה יותר מהמוכר לנו. מול הנהג והנוסע שלצידו ממוקם המערך הדיגיטלי המוכר של וולבו, שכולל לוח מחוונים על בסיס מסך LCD רחב ומסך מגע גדול בפורמט אנכי מימין לנהג.

המערך קל לקריאה ועתיר במידע, אבל הגרפיקה שלו דהויה ומינימליסטית. איכות הבנייה גבוהה, כמקובל אצל וולבו, עם חומרים איכותיים ורכים ובידוד רעשים יעיל. רמת האבזור התקני בגרסת הבסיס (עור, גג, מושבים חשמליים ועוד) עשירה ומנצלת היטב את הטבת המס. מי שרוצה להפגין יותר עושר כול להזמין את גרסת ה R-DESIGN הבכירה.

סביבת המחייה מלפנים נעימה ומרווחת עם צמד מושבים מצוינים על פי המסורת השוודית. גם מאחור יש שפע מרחב לברכיים ולראש של שני נוסעים, אבל הנוסע השלישי יצטרך להתמודד עם מנהרת תמסורת גבוהה. חלונות הצד האחוריים צרים ופתיחתם מוגבלת. זה משרה אולי ביטחון כאשר מאחור ממוקמים ילדים פעלתנים אבל פחות יעיל כאשר רוצים לצפות בנוף או לאוורר את התא. מיקום הסוללה הנטענת לאורך השלדה מאפשר לרכב לשמור על הנפח המקורי של תא המטען, לא עניין של מה בכך.

כמו הוולבו טורבו "של פעם"

מתחת למרכב המצטנע ממוקמת אחת מיחידות ההנעה המרשימות ביותר, שמוצעות כיום ברכבי פלאג-אין ובפלח הזה בכלל. היא משלבת מנוע בנזין עם שלושה צילינדרים בנפח 1.5 ליטר ביחד עם מנוע חשמלי רב עוצמה וסוללה נטענת חיצונית של כ-11 קילוואט-שעה, שאמורה לספק טווח חשמלי "נטו" של עד 54 ק"מ. היצרן נוקב בנתונים "ירוקים" מרשימים כמו פליטת CO2 מזערית וצריכת דלק ממוצעת של כ-55 קילומטרים לליטר, ומי שיקפיד על טעינה מלאה ותכופה של הסוללה מהרשת (בארך 3 שעות ממטען קיר ייעודי) ועל רגל קלילה על המצעארת אכן יהנה מחוויה "כמעט חשמלית" שקטה ומרשימה ומביקורים נדירים מאוד בתחנת הדלק.

בפועל, אם וולבו הייתה רוצה שניסע ברוגע היא לא הייתה מציידת את הרכב ב-262 כ"ס ובמומנט 42 קג"מ ובתיבה כפולת מצמדים עם מצב ספורט. יחידת ההנעה הזו רוצה לייצר בעיטות כוח ולצבור מהירות בקצב מסחרר, והיא הזכירה לנו את מנועי החמישה צילנדרים טורבו הפרועים של וולבו מלפני שלושה עשורים.

אפשר לשייט עם הפלאג-אין הזו ברגיעה ובשקט מוחלטים בכל מהירות חוקית בעיר ומחוצה לה אבל די בהדיפה קלה של הדוושה כדי לתרגם את המומנט המאסיבי, שזמין ב-1500 סל"ד, לבעיטת כוח ולתאוצות ביניים רציניות אך נטולות מאמץ. מובן שנהיגה כזו תרחק אתכם מאד מנתוני צריכת הדלק והפליטה המוצהרים (ואולי גם מרשיון הנהיגה שלכם). אבל תוכלו לנקות אחר כך את המצפון עם מצב התכנות "הירוק", שמאפשר לרכב לנוע על חשמל בלבד למרחק ריאלי של כ-30-40 ק"מ בכפוף לתנאי הדרך.

כמו במכוניות הוולבו טורבו של "פעם", הביצועים לא באים בהכרח עם התנהגות ספורטיבית. זוהי מכונית "קרוזינג" משפחתית נעימה, שקטה ונוחה, שסופגת היטב מהמורות. אבל ההיגוי הוא לא מהמושחזים בפלח וכאשר מתחילים ללחוץ על השלדה המשקל העצמי הנכבד והמתלים הרכים יחסית באים לידי ביטוי בנטיית גוף די בולטת בפניות. צריך לזכור שזו עדיין מכונית הנעה קדמית בלבד עם הרבה מאוד מומנט, כך שכבישים חלקלקים דורשים ריסון. הפתעה נעימה הייתה לגלות מרווח גחון מכובד של כ-21 סנטימטר, שמאפשר לרדת מהכביש לשבילי עפר, או לטפס על מדרכות גבוהות, ללא נזק לתחתית השלדה.

באירופה הפלאג-אין היא אחת היקרות במשפחת ה-XC40, אך יתרון המיסוי בישראל (עדיין) מאפשר לשווק אותה ב-260 אלף שקל. מחיר שמציב אותה כיום כדגם שמציע את יחס הכוח-ביצועים-אבזור הטוב ביותר במשפחת ה-XC40 וביתרון מחיר לא קטן לעומת המתחרות בפלח הפלאג-אין פרמיום קרוסאובר. אבל, זה עדיין רק קדימון לגרסה החשמלית לגמרי והמרתקת של ה-XC40, החשמלית הראשונה של וולבו, שתגיע אלינו בשנה הבאה. 

חלק מהמתחרות

ב.מ.וו X1 25E

290 אלף שקל עולה גרסת הפלאג-אין החדשה של ב.מ.וו. מערכת ההנעה כוללת מנוע 1.5 ליטר עם שלושה צילינדרים, מנוע חשמלי וסוללה בהספק משולב של 220 כ"ס ומומנט של 39 קג"מ. הרכב מזנק מאפס ל-100 קמ"ש ב-6.9 שניות, עובר עד 57 ק"מ על חשמל וצורך בממוצע 58.8 ק"מ לליטר

מרצדס GLA 250E

למרצדס GLA שנחתה בארץ לאחרונה יש באירופה גרסת פלאג אין החל מפברואר. היא משלבת מנוע טורבו-בנזין בנפח 1.3 ליטר, מנוע חשמלי חזק וסוללה עם הספק כולל של 330 כ"ס ומומנט 45 קג"מ. הטווח החשמלי 62 ק"מ, הצריכה הממוצעת 71 קילומטר לליטר, הביצועים חזקים ותא הנוסעים מרווח ומפואר. המחיר בארץ לא ידוע

DS7 קרוסבק E-TENSE 300 4x4

300 אלף שקל עולה גרסת הפלאג-אין של DS7, שמכונה E-TENSE. היא קרובה יותר בממדים ל-XC60 ומשלבת מנוע 1.6 ליטר טורבו, שני מנועים חשמליים שיוצרים הנעה כפולה וסוללה נטענת שמספקת טווח חשמלי של עד 50 ק"מ. ההספק המשולב 300 כ"ס, התאוצה ל-100 אורכת 5.9 שניות וצריכת הדלק הממוצעת כ-45 ק"מ לליטר