סין תפסה את מקומה של ארה"ב כיעד המרכזי להשקעות זרות

זרימת ההון לארה"ב ירדה כמעט בחצי, בעוד שהקורונה גררה את הכלכלה מטה ב-2020

סין חזרה לשגרה ומשכה השקעות זרות, בעוד העולם עדיין מתמודד חולי ומוות, סגרים ועסקים קורסים / צילום: Associated Press, Mark Schiefelbein
סין חזרה לשגרה ומשכה השקעות זרות, בעוד העולם עדיין מתמודד חולי ומוות, סגרים ועסקים קורסים / צילום: Associated Press, Mark Schiefelbein

סין עקפה את ארה"ב כיעד העיקרי להשקעות זרות ישירות ב-2020, כשמגפת הקורונה האיצה מעבר מזרחה של מרכז הכובד של הכלכלה העולמית.

השקעות חדשות של עסקים זרים בארה"ב, שהחזיקה בבכורה במשך שנים, ירדו ב-49% אשתקד, בעוד ארה"ב נאבקה לבלום את התפשטות נגיף הקורונה והתוצר הכלכלי ירד - כך לפי נתונים מהאו"ם שפורסמו ביום ראשון.

סין, שהייתה במקום השני זמן רב, נהנתה מעלייה של 4% בהשקעות זרות, על פי מועצת ועידת האו"ם למסחר ופיתוח. בייג'ינג הפעילה סגרים מחמירים על מנת להכיל את מגפת הקורונה לאחר שהמחלה התגלתה לראשונה בעיר סינית מרכזית, התמ"ג של סין גדל אפילו בזמן שרוב הכלכלות האחרות בעולם התכווצו בשנה שעברה.

נתוני ההשקעות של 2020 מדגישים את מעברה של סין למרכז הבמה של הכלכלה העולמית, שנשלט זמן רב על ידי ארה"ב - מעבר שהואץ במשך המגפה כשסין ביססה את מעמדה כבית החרושת של העולם והגדילה את חלקה במסחר הבינלאומי.

יחד עם זאת בעוד שסין משכה יותר השקעות חדשות בשנה שעברה, סך כל ההשקעות בארה"ב - מבית ומבחוץ - עדיין גבוה יותר, מה שמשקף את העשורים בהם הייתה היעד האטרקטיבי ביותר לעסקים שחיפשו להתרחב מחוץ לשווקי המקור שלהם.

השקעות זרות בארה"ב הגיעו לשיא בשנת 2016 עם סכום של 472 מיליארד דולר, אז ההשקעות הזרות בסין הגיעו לסך של 134 מיליארד דולר. מאז, ההשקעה בסין המשיכה לעלות, בעוד ההשקעה בארה"ב נמצאת בנסיגה כל שנה מאז 2017.

ממשל טראמפ עודד חברות אמריקאיות לנטוש את סין ולפתוח מחדש מפעלים בארה"ב. כמו כן, משקיעים סינים הוזהרו שרכישות שיבצעו בארה"ב יהיו נתונות לבחינה מעמיקה בגלל שיקולי ביטחון לאומי - וזה צינן משקיעים סינים שחשבו לסגור עסקאות בארה"ב.

המשקיעים צפויים להישאר זהירים

הירידה הגדולה יותר בהשקעות זרות בארה"ב בשנה שעברה משקפת את הירידה הכלכלית הרחבה יותר שקרתה עקב מגפת הקורונה, אומר דניאל רוזן, מייסד שותף ב-Rhodium Group, חברת מחקר עצמאית בניו יורק שמנתחת את היחסים הכלכליים בין ארה"ב לסין. "אני לא חושב שאפשר לומר משהו בוודאות על השלכת הירידה בהשקעות זרות ישירות על ארה"ב, לעומת כל המכות האחרות שספגה הכלכלה האמריקאית", אמר.

זה טבעי שהשקעות זרות ירדו בארה"ב באופן חד בהתחשב בנסיבות, בגלל שהכלכלה שלה היא כלכלת שוק פתוחה, בעוד שכלכלת סין אינה כזו, אומר רוזן. במבט קדימה, הוא מוסיף, "אין סיבה להיות מודאג מהתחזית לגבי השקעות זרות בארה"ב כל עוד אמריקה תיצמד לשיטת השוק החופשי התחרותי והפתוח שלה".

השקעות זרות ישירות כוללות תחומים כמו הקמת מפעלים חדשים על ידי חברות זרות, הרחבת הפעילות במדינה, או רכישה של חברות מקומיות.

בסין, זרימת ההשקעות של חברות בינלאומיות המשיכה על אף המגפה, כשחברות של ענקית התעשייה האמריקאית Honeywell International ויצרנית בגדי הספורט הגרמנית "אדידס" אף הרחיבו שם את פעילותן.

בחברת Unctad לא צופים לראות חידוש משמעותי של ההשקעות הזרות השנה, ברחבי העולם או במדינות שחוו ירידות ב-2020. "משקיעים צפויים להישאר זהירים בהתחייבות להון", אומר ג'יימס ז'אן, מנהל יזמות והשקעות ב-Unctad. הוא לא צופה חזרה אמיתית לפני 2022. "אפילו אז, הדרך לשיקום מלא של השקעות זרות ישירות תהיה רצופה מהמורות".

בעוד הירידה בהשקעות זרות בארה"ב הייתה בגלל המגפה, היא גם גורמת לחברות לחשוב מחדש על השקעות עתידיות, אומר ג'וזף ג'ויס, פרופסור ליחסים בינלאומיים וכלכלה במכללת וולסלי.

"חברות מעריכות מחדש את המדיניות שלהן לגבי שרשראות אספקה גלובליות, לגבי שווקים זרים, לגבי השימוש שלהן עצמן בטכנולוגיה", אומר ג'ויס. "המגפה גורמת לכל החברות האלה לחשוב מחדש על ההנחות הבסיסיות ביותר לגבי איפה הן נמצאות".

הבדלים בין מזרח למערב

המספרים שמציגה Unctad מבליטים הבדל חד בין המזרח למערב בכלכלה העולמית. ב-2020, מזרח אסיה משכה שליש מכל ההשקעות הזרות ברחבי העולם, הנתח הגדול ביותר מאז החלו נתונים בנושא להירשם בשנות ה-80. הודו חוותה עלייה של 13%, במידה רבה בגלל עלייה בביקוש לשירותים דיגיטליים.

במערב, האיחוד האירופי סבל מירידה של 71%. בריטניה ואיטליה, שסבלו משיעורי תמותה גבוהים וכיווצים משמעותיים בכלכלה, לא משכו השקעות זרות כלל. בגרמניה, בה גם התמותה וגם המשבר הכלכלי היו פחותים יותר, נרשמה ירידה של 61%.

כשהמגפה החלה בתחילת שנה שעברה, צפו ב-Unctad שסין תחווה ירידה משמעותית בהשקעות זרות ושארה"ב בגדול לא תיפגע. אבל הכלכלה הסינית נפתחה מחדש באפריל בדיוק כשבאירופה ובארה"ב החלה סדרה של סגרים והפרעות לפעילות.

יכולתה של בייג'ינג לשלוט במהירות בנגיף הקורונה בתוך גבולותיה עזרה לכלכלה הסינית להשתקם מהר יחסית ותרמה למעמד האטרקטיבי של סין - אפילו לפני השבעת ביידן, אשר כמה משקיעים קיוו שתפתח תקופה חדשה ביחסים הסוערים של ארה"ב וסין.

לאחר שההשקעות הזרות הישירות בסין ירדו בחודשים הראשונים של 2020, בכירים סינים מיהרו להרגיע משקיעים זרים לגבי כל החששות שלהם. "אנו חייבים להטמיע מדיניות ממוקדות לעצירת הירידה בסחר הזר ובהשקעות הזרות", אמר ראש ממשלת סין, לי קצ'יאנג, לקבינט של הממשלה במרץ.

כמה חברות זרות הקפיאו את תוכניותיהן להתרחב בסין ובמקרים מסוימים החלו למשוך השקעות. אך ככל שהשיקום של סין תפס תאוצה ושאר העולם החל להיראות יותר ויותר סוער, חברות זרות החלו לשפוך כסף לסין, וראו את המדינה כבסיס ייצור וכשוק צמיחה חיוני למוצרים שלהן.

וולמארט, טסלה וסטארבאקס

חברת וולמארט הודיעה בוועידת משקיעים שאירחה העיר ווהאן, העיר בה פרצה המגפה, שתשקיע שלושה מיליארד יואן, כ-460 מיליון דולר, בווהאן במשך חמש השנים הבאות. "סטארבאקס" משקיעה 150 מיליון דולר לבניית מפעל קלייתקפה ופארק חדשנות במזרח העיר הסינית קונשאן.

בינתיים טסלה (Tesla) מרחיבה את יכולת הייצור במפעל שלה בשנחאי ובונה מרכז מחקר, וחברת וולט דיסני ממשיכה בבניית חלק נוסף בפארק השעשועים שלה בשנחאי - למרות שנה שנייה ברצף שבהן מספר המבקרים בפארק נמצא בירידה.

השקעות בתחומי הרפואה והתרופות היו פעילות במיוחד כשהקורונה פגעה בכלכלת העולם. חברת הטלוויזיה הלאומית של סין דיווחה באפריל שכמה חברות תרופות בינלאומיות ממשיכות בתוכניות ההתרחבות שלהן בסין, כולל אסטרהזנקה, שנמצאת בעיצומה של בניית מרכזים אזוריים בלפחות חמש ערים בסין.

העמידות של השקעות זרות בסין מנוגדת לציפיות מוקדמות שעסקים זרים יבקשו להפחית את ההסתמכות הרבה שלהם על המדינה כחלק מרכזי בשרשראות האספקה שלהם, לאחר שמכסים חדשים שהטילה ארה"ב גרמו להפרעות בפעילות הכלכלית בין המדינות.

הפחד לאבד את השוק הסיני

Seoul Semiconductor Co, חברה מדרום קוריאה לייצור שבבים שיש לה פעילות רבה בסין מדגימה את הקושי הגדול לעזוב את סין על אף התמריצים הרבים לכך. בשנת 2017 החלה החברה לבחון תוכניות להעברת חלק מהרכיבים מפיצי האור שלה לווייטנאם.
"היינו מאוד תלויים בסין", אמר הונג מיאונג-קי, המנכ"ל המשותף של החברה. אבל על אף שהחברה מייצרת כחצי מהמוצרים שלה בווייטנאם, להונג אין תוכניות כעת לעזוב את סין.

בסקר שנערך בספטמבר על ידי הארגון היפני לסחר חוץ, נצפתה אותה מגמה בקרב חברות יפניות הפעילות בסין. רק כ-9.2% מהן אמרו שיעברו או שהן שוקלות להעביר את הייצור מחוץ לסין. מדובר בשיעור הנמוך ביותר מזה חמש שנים.

"הם צריכים להפחית את הסתמכות היתר שלהם על שרשראות אספקה בשוק אחד בודד", אמר דינג קה, חוקר בחברת Jetro בטוקיו. "אבל הסיכון הגדול יותר שזיהו הוא לאבד את השוק הסיני".