"אין היום חברת תרופות גנרית שלא מחפשת להיכנס לקנאביס"

חברת מדיקיין של מייסד מובילאיי זיו אבירם כבר מעסיקה מעל 100 עובדים בארבע מדינות, ומאמינה שתפצח את האתגר – פיתוח של קנאביס רפואי לתרופה בעלויות מופחתות • אבירם: "יש שחקנים שלא יודעים מה הם עושים, ואנחנו יודעים"

זיו אבירם, בעלי מדיקיין (משמאל), וד"ר יוסי בן עמרם, מנכ"ל החברה / צילום: איל יצהר
זיו אבירם, בעלי מדיקיין (משמאל), וד"ר יוסי בן עמרם, מנכ"ל החברה / צילום: איל יצהר

לפני כמה שבועות נחתמה עסקת ענק שבה נרכשה חברת GW הבריטית, שפיתחה תרופות מבוססות קנאביס, ב-7.2 מיליארד דולר על ידי חברת ג'אז פארמה האמריקאית-אירית. זו הייתה נקודת מפנה בשוק הקנאביס הרפואי העולמי.

עד כה, לא היה ברור מה היתרון של קנאביס שעבר את כל המסלול הרגולטורי היקר והארוך מול רשות המזון והתרופות האמריקאית (FDA) אל מול מוצרי קנאביס אחרים שהגיעו לאותו שוק בלי האישור הזה. האם הצרכנים יעדיפו ויהיו מוכנים לשלם יותר עבור מוצרי קנאביס רפואי שעברו את הרגולציה הקשוחה? ג'אז חושבת שכן. כך גם מאמין זיו אבירם, הבעלים של חברת הקנאביס מדיקיין.

אבירם מוכר לציבור בעיקר כמי שהיה ממייסדי ומנכ"ל חברת טכנולוגיות הבטיחות לרכב מובילאיי, שב-2017 נמכרה לאינטל תמורת 15.3 מיליארד דולר, ובעקבות אותה מכירה הונו נאמד בקרוב ל-1.5 מיליארד דולר. כיום ממוקד אבירם בפיתוח עסקיה של מדיקיין לצד חברה נוספת, אורקם, אותה הקים יחד עם שותפו לייסוד מובילאיי, פרופ' אמנון שעשוע, המפתחת מכשיר סיוע לעיוורים עם יכולות של עיבוד תמונה.

סיפור מעורבותו בתחום הקאנביס דומה לזה של בכירים אחרים שנכנסו לענף: "נחשפתי לקנאביס במקרה, דרך בת של חבר שנעזרה בצמח לטיפול בהתקפי האפילפסיה שלה. הבנתי שיש פה טיפול אמיתי במחלות ללא מרפא, שילוב בין לעשות טוב לאנשים יחד עם ביזנס", הוא מספר. "במרץ 2019 הקמנו את החברה. נכנסו לזה בכל הכוח. האסטרטגיה שלנו ייחודית, ואחרי שכתבנו אותה, גילינו ש-GW (הנזכרת למעלה) פועלת באותה האסטרטגיה, ומאוד שמחנו על ההצלחה שלהם".

יוסי בן עמרם, בעבר בעל תפקידים בכירים בטבע ובחברת התרופות מרק האמריקאית, הצטרף בתפקיד המנכ"ל. שותף נוסף במדיקיין הוא עו"ד חגי גרינשפון (בעלי רשת חלילית, בעבר דירקטור במובילאיי). ד"ר בנצי ויינר, בעבר ראש המו"פ החדשני בטבע, מונה ליו"ר הוועדה המדעית המייעצת של מדיקיין.

אבירם: "ישנן חברות נוספות שאומרות שהן רוצות לעשות קנאביס ברמה של פארמה, אך הן עושות מחקר באמצעות חוקר אחד בצד, ובפועל מתרכזות בפעילות יותר מסחרית בתחום הקנאביס הרפואי 'הגנרי', הלא מבודל. אצלנו, מוצרי הפארמה הם לב החברה".

בכל זאת, מדיקיין גם מגדלת בעצמה קנאביס "גנרי" וגם משווקת אותו בישראל ובקרוב גם באירופה. "היינו חייבים לשלוט בחומרי הגלם", אומר אבירם. "הקמנו את מדיקיין כחברה בינלאומית, שיש לה חממות בפורטוגל ובישראל, סניף בקנדה, סניף באוסטרליה ופעילות שיווק בגרמניה". החברה מעסיקה 100 עובדים, אחרי שהושקעו בה 50 מיליון דולר, בעיקר מכספו של אבירם ושל משקיעים פרטיים אחרים.

"מאמינים שנוכיח יעילות גם עם עשרות חולים"

מדיקיין מעוניינת לפעול בעיקר במחלות בתחום הנוירולוגי והדלקתי. היא תפתח גם מוצרים שיימכרו במסלול הקנאביס הרפואי הרגיל, אך מגובים במחקרים קליניים (כמותם עורכות גם חברות אחרות בישראל), וגם מוצרים שעברו את כל השלבים לאישור כתרופה.

בתחום של קנאביס מגובה מחקר, היא עומדת להיכנס לניסוי קליני בקרוב בשני בתי חולים בישראל, באינדיקציה של טיפול בהפרעות התנהגות אצל חולי דמנציה, ובהמשך מעוניינת לבחון את השפעת הקנאביס על הפרעות שינה.

בן עמרם: "הבידול במוצרים האלה יגיע מאיכות המחקר. אנחנו למשל עורכים ניסויים בבעלי חיים, למרות שבקנאביס רפואי זה לא דרוש, כדי להבין את מנגנון הפעולה של המוצר במחלות השונות".

במסלול הרפואי המלא, כמו זה שעברה GW, היא תפתח תרופה למחלות של דרכי הנשימה, וגם תרופה לדיכאון, על בסיס מחקרים של פרופ' רז ירמיה מהאוניברסיטה העברית. החברה מעריכה כי מוצרים אלה יהיו מוכנים לשוק באזור 2023.

כמה עולה מחקר קליני בקנאביס, והאם אפשר להחזיר את ההשקעה?
בן עמרם: "לעומת תרופה קלאסית שהפיתוח שלה לוקח בערך 14 שנה ושני מיליארד דולר, תרופה מבוססת קנאביס, שבטיחותו כבר ידועה, לוקחת להערכתנו 5-8 שנים ו-50-70 מיליון דולר לפיתוח. מוצרים מגובי מחקר שאינם רשומים כתרופות, עולים 10-15 מיליון דולר".

וזה מספיק כדי ליצור ניסוי שישכנע את הרופאים?
בן עמרם: "כן. אנחנו מאמינים שנוכל להוכיח יעילות גם עם עשרות חולים. תחום הפארמה משתמש במחקרים גדולים של אלפי אנשים, יותר בשביל הבטיחות ופחות כדי להראות יעילות".

אבירם מציין כי בכוונת החברה למסחר את המוצרים התרופתיים שלה לחברת תרופות, אחרי שלב II של הניסויים הקליניים, ולכן לא תצטרך להשקיע עשרות מיליוני דולרים משלה בכל מוצר.

ג'אז אכן רכשה את GW, אבל יתר חברות הפארמה כבר בשלות להיכנס לתחום?
בן עמרם: "חברות התרופות ישבו על הגדר זמן רב, אך היום הן מזהות את הפוטנציאל".

אבירם: "אין היום חברת תרופות גנרית שלא מחפשת להיכנס לקנאביס. אנחנו נמצאים איתן בקשר".

"תיווצר בסוף קונסולידציה, ואנו רוצים להיות אלה שרוכשים"

אנשי מדיקיין אינם מוכנים להגיב בנושא הסכסוך עם עדן בר טל, שלטענתו היה שותף בגלגול קודם של החברה, בחברה שייסד תחת השם "סבבה"

בר טל טוען שמדיקיין בעצם הוקמה על בסיס הנכסים והפעילות של סבבה. לטענתו, אבירם סירב להצעה להנפיק את החברה המשותפת במיליארד דולר, בטענה כי ינפיק אותה במחיר גבוה יותר. כמו כן דחה הצעת מיזוג לחברה בקנדה בשווי דומה. במקום זאת הובילו הוא ושותפיו גיוס של 33 מיליון דולר למדיקיין לפי שווי של 700 מיליון דולר, בהשתתפות משקיעים כגון מתיו ברונפמן, יגאל כהן, גיל אגמון ודן אליטוב.

על רקע זה נוצר סכסוך עם אחד המשקיעים המקוריים בסבבה, מייקל סיטרון, שבעקבותיו כך נטען בתביעת בר טל, הקים אבירם את מדיקיין והעביר אליה את פעילות סבבה. בר טל אומר כי הוא נודה מן החברה, והוצע לו לרכוש את מניותיו בסכום מגוחך, ואם לא - הוא יישאר רק עם מניותיו בסבבה המקורית, שבה למעשה לא נותרה פעילות. הדברים נדונים היום בבית המשפט.

אתם באמת מתכוונים להנפיק לפי שווי של יותר ממיליארד דולר? 
אבירם: "נרצה בסופו של דבר להנפיק, כי בכל השווקים בהתהוות תיווצר בסופו של דבר קונסולידציה, ואנחנו רוצים להיות אלה שרוכשים. אנחנו מאמינים שאנחנו יכולים לעשות את זה. יש שחקנים שלא יודעים מה הם עושים, ואנחנו כן יודעים. אבל להנפקה צריך להיות מוכנים. לדעתי - לא לפני שקנאביס יאושר פדרלית בארה"ב, ואנחנו נתקדם לקראת שלב III של הניסויים ותהיה לנו יכולת לחזות מכירות קדימה".

גילוי מלא: עדן בר טל כיהן בעבר כדירקטור בגלובס

מדיקיין

שנת הקמה: 2019 ● תחום פעילות: קנאביס רפואי ותרופות מבוססות קנאביס ● מייסדים: זיו אבירם, יוסי בן עמרם, חגי גרינשפון ● מספר עובדים: 100 בארבע מדינות ● מיקום: מטה החברה בכפר סבא ● גיוסי הון עד היום: כ-50 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים ● שלב בפעילות: מגדלת ומשווקת קנאביס רפואי ומפתחת תרופות מבוססות קנאביס