שנת 2020: שיא כל הזמנים בהשקעות בחלבונים מן הצומח

ההשקעות בחלבונים אלטרנטיביים הגיעו ב-2020 ל-3.1 מיליארד דולר - פי 3 לעומת 2019, ופי 4.5 מה-694 מיליון דולר שגויסו ב-2018 • עד שנת 2030 צפוי שווי השוק העולמי בתחום לעמוד על 140 מיליארד דולר

מוצרי חלב מתורבת של רימילק. תיאבון להשקעה בריאה / צילום: יח"צ
מוצרי חלב מתורבת של רימילק. תיאבון להשקעה בריאה / צילום: יח"צ

שנת הקורונה הובילה סקטורים רבים בכלכלה למשבר מתמשך. אך דוח GFI, המתפרסם השבוע, עוסק בתחום שדווקא הצליח לצמוח ולגדול בשנה החולפת בזירת הפודטק. על פי הדוח, בשנת 2020 הגיעו השקעות בחלבונים אלטרנטיביים ל-3.1 מיליארד דולר - פי 3 לעומת 2019, ופי 4.5 מה-694 מיליון דולר שגויסו ב-2018. עד שנת 2030 צפוי שווי השוק העולמי בתחום לעמוד על 140 מיליארד דולר.

ארגון GFI (the Good Food Institute) הוא ארגון עולמי ללא מטרות רווח, הפועל לצד מדענים, משקיעים, יזמים וממשלות כדי להאיץ מחקר וחדשנות בתחום הבשר המתורבת, החלבון מהצומח והפרמנטציה. על פי הארגון, העלייה בהשקעות בחברות שמייצרות אלטרנטיבות למזון מן החי מסמלת גם תיאבון להשקעות המניבות תשואות בעלות ערך סביבתי, בריאותי וחברתי. חברות חלבון אלטרנטיביות גייסו כמעט 6 מיליארד דולר בעשור האחרון - כשיותר ממחציתן גויסו בשנת 2020 בלבד.

מרבית הסכום, 2.1 מיליארד דולר, הושקעו בחברות בשר, ביצים וחלב צמחיים - ההון הרב ביותר שהושקע בשנה אחת בתולדות הענף. הסכום הגבוה כולל השקעת שיא של 700 מיליון דולר באימפוסיבל פודס, ולאחר מכן מימון של קרן הון סיכון בסך 335 מיליון דולר לקולקטיב LIVEKINDLY, מימון פרייווט אקוויטי בגובה 200 מיליון דולר לאוטלי המייצרת חלב שיבולת שועל, ו-172 מיליון למשק קליפיאה, העוסק בעיקר בתחליפי מוצרי חלב.

זירת הבשר המתורבת מכילה מספר מצומצם יותר של חברות בעולם. השנה, לראשונה בהיסטוריה, אושרו לשיווק לצרכנים בסינגפור נאגטס עוף מתורבת של חברת ג'אסט, ומרוץ הפיתוח ברחבי העולם נכנס להילוך גבוה. לפי ההערכות, בשנתיים הקרובות יושקו מוצרים ראשונים מהתחום לשוק. בין החברות הראשונות עשויה להיות פיוצ'ר מיט הישראלית של פרופ' יעקב נחמיאס, שגייסה ב-2020 כ-27 מיליון דולר.

בשנה החולפת נהנו חברות בשר מתורבת בעולם מהשקעות של 360 מיליון דולר, פי שישה מהסכום שגויס ב-2019, ו-72% מהסכום שגויס בהיסטוריה של הענף. סכום זה כולל 186 מיליון דולר שהושקעו בממפיס מיטס, מהחברות המתקדמות בעולם בתחום, ו-75 מיליון דולר במוסה מיט.

חברות פרמנטציה, המתמקדות בחלבונים המיוצרים בהתססה (בדומה לדרך שבה מייצרים בירה ויוגורט), נהנו מהשקעות של 590 מיליון דולר, יותר מכפול מהסכום שגויס ב-2019. חברות הפרמנטציה גייסו השקעות של יותר ממיליארד דולר מאז ההשקעה הראשונה בשנת 2013, 57% מהן גויסו בשנת 2020 בלבד.

בישראל פועלים כ-50 חברות וסטארט-אפים בתחום החלבון האלטרנטיבי, מתוך כ-400 חברות פודטק. בין הגיוסים הבולטים ב-2020 נמנים רידיפיין מיט שמייצרת תחליף חלבון (29 מיליון דולר), אינובופרו המייצגת חלבון מחומוס (18 מיליון דולר), ורימילק המייצרת חלב מתורבת (כ-11 מיליון דולר).

אביב אורן, מנהל הפיתוח העסקי של GFI ישראל, אומר כי "קהילת המשקיעים מתעוררת לנוכח הפוטנציאל הכלכלי העצום של טכנולוגיות המזון המעצבות מחדש מקור חלבון בריא יותר ובר קיימא. האקוסיסטם הישראלי נכנס למרוץ עם יתרון התחלתי, ועם עשרות סטארט-אפים שפיתחו טכנולוגיות פורצות דרך ובעלות פוטנציאל ייצוא לכל העולם.

"עם זאת, אם נשווה לתעשיות אחרות עם פוטנציאל שוק דומה, היקף ההשקעות בארץ עדיין בחיתוליו. בשנים הקרובות צפויה מגמת שינוי, אולם בלי השקעה מהירה וגדולה בתשתיות מו"פ ומחקר אקדמי, אנו עלולים לאבד את ההובלה".

לפי אורן, רוב הגיוסים בתחום הן בחברות בקטגוריית חלבון מן הצומח, שם החברות הבולטות כבר בשלב המסחרי, נהנות מביקוש רב למוצרים שלהם, שת"פ עם רשתות מזון גדולות ומכירות עם צמיחה אדירה. מרבית הגיוסים שהתבצעו השנה, נועדו לאפשר לחברות הגדולות בתחום להתרחב לשווקים חדשים ולהגדיל ולייעל את יכולות הייצור שלהן.

ההצלחה של חברות מובילות בתחום דוגמת ביונד מיט או ג'אסט שהצליחה להניח על השולחן מוצר בשר מתורבת ראשון עבור הצרכנים הסינגפוריים, נתנה לפי אורן "תיאבון למשקיעים וגם רוח גבית להרבה חברות ומיזמים חדשים שנולדו ב-2020". אחד התחומים שב-GFI מסמנים כעת כבעל פוטנציאל גדול לצמיחה, הוא תחום תחליפי הדגים ופירות הים. לפי אורן, "זהו תחום שגובה מחיר סביבתי אדיר. ב-2020 גייסו חברות מתחום דגים מהצומח כ-80 מיליון דולר, פי 4 מ-2019. אנחנו צופים שהוא ילך ויהפוך משמעותי יותר".