דיווח: ביידן אישר להמשיך את מכירת הנשק לאיחוד האמירויות

לפי "רויטרס", הנשיא עדכן את הקונגרס כי יאפשר לקדם את עסקת המל"טים המתקדמים ומטוסי ה-F-35 • העסקה שנחתמה לאחר הסכם הנורמליזציה הושהתה עם כניסתו לתפקיד, לפני קרוב לשלושה חודשים • דובר במחלקת המדינה: נמשיך לבחון את הפרטים ולשוחח עם האמירויות על השימוש בנשק

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Evan Vucci
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Evan Vucci

נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן עדכן את הקונגרס כי החליט לקדם את עסקת הנשק עם איחוד האמירויות - כך אמרו הלילה (ד') יועצים בקונגרס לסוכנות הידיעות "רויטרס". העסקה, שכוללת מל"טים ומטוסי F-35, נחתמה לאחר הסכם הנורמליזציה בין האמירויות וישראל, ונעצרה עם כניסתו של הנשיא לתפקיד כדי שיוכל לבחון אותה.

דובר במחלקת המדינה אמר כי למרות שהממשל יקדם את העסקה שהוסכמה, הציוד שיימכר יישאר תחת פיקוח. לדבריו, המחלקה "תמשיך לבחון את הפרטים ולשוחח עם בכירים באמירויות" בנוגע לשימוש בנשק שיגיע אליהם. 

העסקה נחתמה בזמן כהונתו של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ובנובמבר ממשלו הודיע לקונגרס שהמכירה אושרה. זו אחת מהעסקאות הגדולות ביותר שקודמו בארבע שנות כהונתו, והיא הגיעה ברקע הסכם הנורמליזציה, שנחתם חודשיים קודם לכן בתיווך ארצות הברית.

חבילת הרכש, בסך 23.37 מיליון דולר, כוללת מוצרים של החברות ג'נרל אטומיקס, רייתון ולוקהיד מרטין, בהם חמישים מטוסי F-35, עד 18 מל"טים תוקפים ותחמושת אוויר-אוויר ואוויר-קרקע. 

ההחלטה של ביידן מגיעה בצל ביקורת בבית הנבחרים על מעורבותה של איחוד האמירויות במלחמה בתימן, שהפכה לאחד מאזורי האסון ההומינטריים הגדולים בעולם, וחשש שהביעו מחוקקים מהפרת התחייבותה של ארצות הברית לשמור על היתרון האיכותי של ישראל במזרח התיכון.

בישראל גררה העסקה ביקורת על פגיעה בעליונות האווירית של צה"ל, ועוררה מחלוקת בממשלה. ראש הממשלה בנימין נתניהו טען כי לא נתן את האישור במהלך השיחות שהובילו להסכם, בעוד שר הביטחון בני גנץ אמר כי הוא הסתיר את המשא ומתן בנושא. בהמשך, אמר ראש הממשלה כי ההסכמה ניתנה ללא קשר לנורמליזציה עם האמירויות.