43% מהחקירות בגין עבירת "שוטטות" בעשור האחרון נפתחו נגד לא-יהודים

כך עולה מנתונים של מרכז המחקר והמידע של הכנסת • ח"כ משה ארבל (ש"ס): "הגיע הזמן למחוק את עבירת השוטטות מספר החוקים"

ניידת משטרה / צילום: תמר מצפי
ניידת משטרה / צילום: תמר מצפי

43% מתיקי החקירה הפליליים שנפתחו בשנים 2010-2019 בגין העבירה הפלילית של "שוטטות" נפתחו נגד ערבים ישראלים, פלסטינים וזרים אחרים. 57% מהתיקים בגין שוטטות בשנים הללו נפתחו ליהודים, כאשר 3.5% מהם נפתחו ליוצאי אתיופיה - כך עולה מנתונים של מרכז המחקר והמידע של הכנסת.

הנתונים נאספו מהמשטרה לבקשתו של חבר הכנסת משה ארבל מש"ס, שפועל לביטולה של עבירת ה"שוטטות" מספר החוקים. לשיטתו של ח"כ ארבל, אכיפה של עבירת השוטטות עלולה להביא לכך שמייחסים מסוכנות לאדם רק בשל השתייכותו לקבוצות אוכלוסייה מסוימות ("פרופיילינג").

סעיף 216(א) לחוק העונשין עוסק ב"שוטטות" וקובע כי "אדם המשוטט בחצרים או בקרבתם או בדרך או בכביש או בסביבתם, או במקום ציבורי, והכול בזמן ובנסיבות שיש בהם כדי להסיק שהוא נמצא שם למטרה אסורה או פסולה - דינו מאסר של שישה חודשים".

לפי נתוני מרכז המידע של הכנסת שנחשפים כאן לראשונה, בין 2010 ל2019 נפתחו 84 תיקים פליליים בגין שוטטות כעבירה יחידה. בעשור הזה נפתחו עוד 196 תיקים פליליים בהם שוטטות הייתה עבירה נלווית לעבירות אחרות. שנת השיא הייתה 2015, אז נפתחו 18 תיקי חקירה נגד חשודים בביצוע עבירה של שוטטות שלא נלוו לעבירות אחרות. ב-2018 נפתחו 6 תיקים בגין שוטטות, וב-2019 2 תיקים בלבד. יצוין כי מכלל 84 התיקים שנפתחו בעשור בגין שוטטות כעבירה יחידה, רק 10 תיקים הבשילו לכתב אישום.

עוד עולה מנתוני הכנסת כי כלל החשודים נגדם הוגש כתב אישום היו גברים, מהם שמונה בגירים שהם יהודים ושני קטינים, שאחד מהם הוא ערבי תושב ישראל והשני ערבי פלסטיני.

פילוח תיקי השוטטות לפי מגדר מעלה כי מבין 84 תיקי החקירה הפליליים שנפתחו בגין שוטטות כעבירה יחידה, 80 נפתחו נגד גברים, וארבעה תיקים בלבד נפתחו נגד נשים. שתיים מהנשים הללו היו פלסטיניות, אחת ערבייה ואחת יהודייה. עשרה תיקי שוטטות נפתחו נגד קטינים ששניים מהם היו יהודים, חמישה פלסטינים ושלושה ערבים אזרחי ישראל.

עוד עולה מנתוני מרכז המידע והמחקר של הכנסת כי בתיקים פליליים בהם עבירת השוטטות הייתה עבירה נלווית לעבירות אחרות, כגון גניבה, או החזקת אגרופן או סכין, 52% מהחשודים היו יהודים ו-48% לא יהודים שמתוכם 34% ערבים תושבי ישראל.

יותר ממחצית התיקים בהם עבירת השוטטות הייתה עבירה נלווית (103 תיקים) הבשילו לכדי כתב אישום. 53% מכתבי האישום הוגשו נגד יהודים, 27% נגד ערבים תושבי ישראל והשאר נגד זרים או נגד חשודים שקבוצת האוכלוסייה שלהם סווגה כ"לא ידועה" על-ידי המשטרה.

ח"כ משה ארבל אמר לגלובס כי "בכוונתי בעזרת השם בהקדם להניח הצעת חוק המבקשת לבטל מספר החוקים את עבירת השוטטות. אין לה מקום במדינה דמוקרטית המכבדת כל אדם באשר הוא אדם".