נשלל רישיונו של רו"ח שהשיג ללקוחותיו במרמה החזרי מס בעשרות מיליוני שקלים

ועדת המשמעת של רואי החשבון במשרד המשפטים שללה את רישיונו של רו"ח רני גלבוע, בעל חברה להחזרי מס לשכירים • גלבוע נשלח לחמש שנות מאסר בפועל, לאחר שהורשע בגריפת עמלות על החזרי מס מרמתיים ומזויפים שהשיג עבור לקוחותיו

עבירות מס / צילום: Shutterstock, Atstock Productions
עבירות מס / צילום: Shutterstock, Atstock Productions

ועדת המשמעת של רואי החשבון במשרד המשפטים שללה את רישיונו של רואה חשבון אשר הורשע בפלילים בעבירות מס וגזל לכיסו יותר ממיליון שקל. מדובר בהחלטה תקדימית וראשונה מסוגה עבור הוועדה שהוקמה ב-2019. בנוסף, ההחלטה מהווה תמרור אזהרה עבור רואי חשבון נוספים המורשעים בעבירות מס, כאשר חברי הוועדה הבהירו כי במקרים אלו צריך, לכל הפחות, להתלות את רישיון ראיית החשבון של המורשע.

רואה החשבון שרישיונו נשלל הוא רו"ח רני גלבוע, בעל חברה להחזרי מס לשכירים, שהיה מפורסם באזור הצפון כמי שמשיג ללקוחותיו החזרי מס מכובדים. גלבוע נשלח לחמש שנות מאסר בפועל לאחר שהודה והורשע, במסגרת הסדר טיעון, בביצוע עבירות של הלבנת הון, זיוף מסמך בכוונה לקבל באמצעותו דבר בנסיבות מחמירות, שימוש במסמך מזויף ועבירות מס נוספות.

"נזק בהיקף עצום"

המקרה של גלבוע נחשב למקרה חריג בשוק ראיית החשבון. גלבוע, בעלי חברת פסגות הייעוץ בע"מ מקריית ביאליק, שהתמחה בהחזרי מס לשכירים, היה אהוד על לקוחותיו. מהיום שגלבוע החל לטפל להם בדוחות למס הכנסה, הם זכו להחזרי מס יפים מרשות המסים. עובדים שכירים בחברות שונות המליצו עליו לחבריהם, ואפילו ועדי עובדים - כמו ועד עובדי רפאל - הציגו אותו כרואה חשבון מוצלח לצורכי קבלת החזרים המגיעים לעובדים שכירים ועצמאים מרשות המסים.

ביוני 2017 עצרה רשות המסים את גלבוע בחשד להגשת בקשות להחזרי מס ללקוחותיו, בהיקפים של עשרות מיליוני שקלים בהתבסס על אישורים שזייף, ובגזירת קופון אסור של אחוזים ניכרים מכל החזר מרמתי שהשיג עבור הלקוח. העובדים שעבורם השיג את ההחזרים היו בהלם. מאות עובדים בחברות מוכרות במשק, שקיבלו שירותים מרו"ח גלבוע, הוזמנו לחקירות ברשות המסים בחשד למעורבות או ידיעה על התרמית.

באפריל 2018 הוגש נגד גלבוע כתב אישום בגין זיוף מסמכים, שימוש במסמכים מזויפים, הלבנת הון וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. ברשויות המס העריכו את היקף פעילות הזיוף שלו במיליונים רבים.

גלבוע כפר בהאשמות נגדו עד שלהי 2019 - אז הודה במסגרת הסדר טיעון בעבירות שיוחסו לו.

כתב האישום, ההסדר וההרשעה נולדו בעקבות חקירה שנוהלה על-ידי פקיד שומה חקירות מס הכנסה חיפה והצפון ברשות המסים, ובשיתוף מפלג הונאה חוף במשטרת ישראל, ובמסגרתם הודה רו"ח גלבוע בכך שהחל משנת 2009 ועד 2017 ביצע פעולות במטרה לקבל כספים במרמה ממס הכנסה עבור חלק מלקוחותיו, באמצעות הגדלת סכום ההחזר שקיבלו הלקוחות ממס הכנסה. בכך הגדיל רו"ח גלבוע את סכום העמלה אותה קיבל כשכר-טרחה מהלקוחות, בשיעור הנע בין 18%-30% מסכום החזר המס.

גלבוע נהג לזייף את המסמכים שמסרו לו הלקוחות באופן המזכה אותם בקבלת החזר שלא היו זכאים לו, או בקבלת החזר גבוה יותר מזה שהיו זכאים לו.

באמצעות המרמה קיבלו הלקוחות החזרים ממס הכנסה בסך של כ-76.7 מיליון שקל - סכום המהווה רכוש אסור כהגדרתו בחוק איסור הלבנת הון.

בספטמבר 2019 גזר בית המשפט המחוזי בחיפה על גלבוע 5 שנות מסר בפועל, מאסר על-תנאי, קנס בסך 200 אלף שקל וחילוט רכוש בסך של כ-1.2 מיליון שקל.

בית המשפט ציין בגזר הדין כי "הנזק שנגרם מביצוע העבירות הוא נזק כלכלי שנגרם לאוצר המדינה בהיקף עצום המסתכם לכדי מיליוני שקלים. במעשיו פגע הנאשם לא רק בקופת המדינה ובאמון שניתן לו על-ידי הרשויות מתוקף מעמדו כרואה חשבון, אלא שהוא גם פגע בלקוחותיו אשר נתנו בו את אמונם ומבטחם. הנאשם זייף מסמכים שהוגשו לרשויות המס, בשמם של אותם לקוחות וללא ידיעתם, ובכך הפך אותם לשותפים למעשי המרמה, שלא מרצונם ומאחורי גבם".

השופט אמיר טובי ציין בגזר הדין החמור כי לקח בחשבון את התכנון המוקפד והדקדקני וכן את התחכום שהיו כרוכים בביצוע העבירות. "הנאשם קיבל מלקוחותיו היקף עצום של מסמכים, אותם זייף, אגב ניצול הידע המקצועי שלו והיותו רואה חשבון, על-מנת לזכות בכספי המרמה. התחכום התבטא, בין היתר, בכך שהכספים אותם שלשל הנאשם לכיסו הולבנו במסווה של שכר-טרחה שהתקבל מעיסוקו כרואה חשבון ותכנון מסלול ההלבנה לצורך טשטוש והסוואת מקור הכספים", כתב השופט.

נסיבה נוספת אותה הביא השופט בחשבון היא המניע למעשים. "מדובר בבצע-כסף ורדיפת ממון מובהקים. דווקא מעדותם של עדי האופי עולה כי הנאשם לא היה נתון כלל במצוקה כלכלית, שכן הוא נהג לתרום כספים בסכומים ניכרים למטרות ראויות. מכאן שלא מדובר בעבירות שנעשו על רקע מצוקה כלכלית או משבר פיננסי, אלא מתוך חישובי רווח טהורים שבבסיסם חמדנות גרידא", כתב השופט.

"עבירת מס - מצדיקה הרחקה מהמקצוע"

זוהי כאמור הפעם הראשונה בה מחליטה ועדת המשמעת, שהוקמה בעקבות תיקון חוק רואי חשבון בשנת 2019, על שלילת רישיון של רואה חשבון.

ועדת המשמעת אף קבעה בהחלטתה מבחנים לקביעת מתחם הענישה בעבירות מס, כאשר הבהירה כי הרשעה בעבירות מס מצדיקה הרחקה ממקצוע ראיית החשבון לפרק זמן מסוים. "לדעתנו, בכל עבירת מס שמורשע רואה חשבון יש לנקוט לפחות באמצעי משמעת של התליית הרישיון לתקופה קצובה ובמקרים חמורים ביותר אף ביטול הרישיון. המיקום בתוך מתחם זה ייקבע בכל החלטה של ועדת המשמעת בהתאם לחומרת העבירות והנסיבות הספציפיות של המקרה", נכתב בהחלטה.