חילוקי דעות בין משרד הביטחון לארגון נכי צה"ל לגבי עלות תוכנית הסיוע

בעוד שבמשרד הביטחון טוענים כי עלות תוכנית "נפש אחת" עומד על כ-350 מיליון שקל, בארגוני הנכים טוענים כי העלות האמיתית גבוהה פי שלושה • 900 נכי צה"ל וקרוביהם הפגינו היום מול כנסת ישראל וכעת הנציגים נפגשים עם שר האוצר

הפגנת נכי צה"ל בירושלים / צילום: אבירם ולדמן
הפגנת נכי צה"ל בירושלים / צילום: אבירם ולדמן

חילוקי דעות בין משרד הביטחון לארגון נכי צה"ל על ההיקף התקציבי של התוכנית הסיוע, נפש אחת. לפי מנכ"ל משרד הביטחון אמיר אשל מדובר בכ-300-350 מיליון שקל ואילו יו"ר ארגון נכי צה"ל קליימן אמר כי נדרש סכום גדול פי שלושה. באוצר אומרים כי הם כי פועלים לאגם 300 מיליון שקל למען המטרה הזו.

לפני כשבועיים, על רקע האירוע הטרגי של סעדיאן, פרסם שר הביטחון גנץ הצעת רפורמה מקיפה בטיפול בנכי צה"ל, ובניהם נפגעי נפש ופוסט טראומה. גנץ ויו"ר ארגון נכי צה"ל עידן קלימן הציגו אז את פרטי הרפורמה, שכונתה "נפש אחת", וכוללת בין היתר הכפלת כוח האדם באגף השיקום, הקמת נציבות תלונות לנכי צה"ל, קיצור ופישוט "שער הכניסה" עבור מי שנפצעו באירוע מבצעי או באימון, האצת הליכי דיגיטציה ומענה מקוון וכן רפורמה בטיפול בנפגעי פוסט טראומה, בין היתר, על ידי פתיחת מוקד טלפוני שיעבוד 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, הרחבת סל הזכאויות לטיפולים פסיכולוגיים ואחרים לבני משפחה וילדים - טיפולים פסיכולוגיים וחונכות, מימון טיפולים אלטרנטיביים ועוד.

בדיון בוועדת החוץ והביטחון הזמנית, אמר אשל כי "תמונת המצב לא טובה בלשון המעטה ואנחנו האחראים. המציאות איננה מספקת ובחלקים אף איננה ראויה, ואנו מודעים למצב עוד הרבה לפני האירוע של איציק סעידיאן. יד ביד עם ארגון נכי צה"ל גיבשנו תוכנית שלא דרשה להמציא הרבה. החומרים ידועים והפתרונות מוכרים ברובם. זהו צוות פעולה משותף שלהניח יחד תוכנית לאישור הממשלה ולחקיקה, עם פוטנציאל לבשורה אמיתית ולשינוי מהותי".

אשל הזהיר כי ללא אישור תקציבי וממשלתי לתוכנית לא ניתן יהיה לשנות את המצב: "יש כאן סוגיה תקציבית של טיפול מיידי בהיקף של כ300-350 מיליון שקל, ועוד צעדים כמו חקיקה ואחרים שאנו נקדם לאחר מכן, כחלק מסגירת הפער שנוצר עם השנים. בלי התקציב המיידי ובלי החקיקה בהמשך לא תהיה רפורמה, והיא לא תתרומם לגובה שכולכם וכולנו רוצים שיגיע אליו הטיפול נכי צה"ל". שר הביטחון גנץ ביקש להביא את הנושא בישיבת ממשלה השבוע אבל עדיין לא נענה. שר האוצר כ"ץ פרסם הודעה ולפיה מתקיימים דיונים עם משרד הביטחון ונציגי נכי צה"ל על מימון התוכנית. המימון נדרש לפתרונות ייחודיים בשל היות הממשלה ממשלת מעבר ובהיעדר תקציב מאושר.

איתמר גרף, מ"מ ראש אגף שיקום נכים במשרד הביטחון, אמר כי למרות איכות העובדים, רמת השירות באגף השיקום לא מספיק טובה, וכי פערי כח האדם הם קשים מאוד ובין השאר ציין כי יש רק עובד שיקום אחד על כל 1,200 נכים ורופא אחד על כל 2,700 נכים. עוד הודה גרף כי הליך ההכרה והוועדות הרפואיות הוא הליך משפיל וארוך מדי וציין כי יש כיום 10,669 מקרים אשר עדיין ממתינים להכרה כנכי צה"ל שיהיו זכאים לטיפול האגף. עוד ציין גרף את ההכרה של הצורך בליווי הנכים כפי שמלווים את המשפחות השכולות, ע"י המשרד וצה"ל כאחד, ואת הרצון לביטול מבחן ההכנסה, כפי שעשו עם המשפחות השכולות.

עו"ד קלימן, יו"ר ארגון נכי צה"ל, בירך על ההכרה של משרד הביטחון בליקויים אך שב והזהיר: "איציק סעידיאן לא השתגע. כמוהו יש רבבות. הוא פשוט הלום קרב שהגיע לתהומות ייאוש ועשה מעשה". קלימן העריך את התקציב הנדרש לרפורמה בכמיליארד שקל והפער לדבריו נובע מהערכת חסר של אנשי משרד הביטחון לצרכים הנדרשים. "צריך להחזיר את היחס לפצועים ולשקם אותם, שיחזרו לחברה כאזרחים חיוביים ותורמים, ואז הם יחזירו את המיליארד הזה לכלכלה פי ארבעה וחמישה".

הוא מתח ביקורת על האוצר ועל ראש הממשלה: "אולי מישהו באוצר נעלב מהתהליך ברפורמה הזו, אבל ראש הממשלה התחייב להביא אותה תוך שבועיים, ועברו כר שבועיים וחצי. אני יודע שהשבוע ארגון נכי צה"ל מנע חמישה מקרי התאבדות. אנו לא יודעים מה זה מקור תקציבי, וזה לא מעניין אותנו. לא ביקשו מאיתנו פנקס צ'קים ורואה חשבון בגיוס בבקו"ם. מדובר בחיי אדם, ולא סתם חיי אדם אלא לוחמים שנתנו מנפשם וגופם ועכשיו הם צריכים את העזרה שלכם".

אמיר רשף, סגן הממונה על התקציבים באוצר, אמר לחברי הוועדה כי קיבל הנחייה ממשרד האוצר לאגם מקורות תקציביים עבור מענה מיידי של כ-300 מיליון שקל שיוסטו לטובת אישור החלטת הממשלה, אך לדבריו הדבר מורכב מאוד במציאות שבה אין תקציב מדינה אלא מדובר בתקציב המשכי. "בסופו של דבר הממשלה תצטרך בהחלטתה לאשר מהיכן נלקח כסף זה ועל חשבון אילו פעילויות אחרות שמבצעת המדינה, ובכל אופן יש בהחלט צורך שגם משרד הביטחון ישתתף מתקציבו במימון סכום זה". רשף גם ציין כי "הדבר נכון גם בטווח הרחוק יותר, כאשר מתבקשים עוד תקני כוח אדם, שגם הם נדרשים לבוא על חשבון תקני כוח אדם במקומות אחרים, וגם כאן נכון שמשרד הביטחון יסיט כוח אדם בתוכו לטובת קידום הדבר מהר יותר".

ח"כ אופיר סופר, שהיה מיוזמי הדיון, ועמד בראש ועדת משנה לנושא נפגעי הלם קרב בכנסת הקודמת, אמר כי לא די בהצגת רפורמה, ומי שנושא בתפקיד, עליו לקחת אחריות עד למימוש העניין. באגף השיקום נדרש לדבריו "שינוי מהותי. תרבות ארגונית אחרת מקצה לקצה וזה ללא קשר למוטיבציה של העובדים אלא לכך שאנו הרבה מתחת לנורמה ביחס לכמות המטפלים". הוא דרש מאנשי האוצר להעלות את הנושא לראש סדר העדיפות ולא לשים בחצר האחורית: "ההפרדה התקציבית וצביעתו היא קריטית בנושא הזה, לוחמי צה"ל לא יהיו בני ערובה לדיוני התקציב".

ח"כ איתמר בן גביר הציע כי כפי שיש נציג עובדים בכל דיון בבית הדין לעבודה, כך יהיה נציג של נכי צה"ל בכל ועדה רפואית באגף השיקום, ואז לדבריו ודאי יקשיבו להם אחרת והגישה תשתנה מהביזוי וההשפלה אשר קיימים כיום.

ח"כ ניר ברקת הציע להעביר את האגף למשרד ראש הממשלה.

יו"ר הוועדה, ח"כ ברביבאי, אמרה כי הוועדה תעקוב מקרוב אחר מימוש הרפורמה, ותקים לאלתר את ועדת המשנה לכוח אדם ונכי צה"ל שתעסוק בכך.

נציגי ארגוני הנכים נפגשים עם שר האוצר

בתוך כך, כ-900 בני אדם, מלווי נכי צה"ל, נכי צה"ל, קרוביהם ואנשים שבאו להביע הזדהות התאספו בשעות הבוקר אל מול כנסת ישראל בירושלים במטרה למחות על אזלת היד של ממשלת ישראל בטיפול בהם. המחאה נולדה בעקבות אי קידום הרפורמה שהציג שר הביטחון בני גנץ לטיפול בנכי צה"ל על רקע האירוע הטראגי שבו נכה צה"ל, איציק סעדיאן, הצית את עצמו מול משרדי אגף השיקום במשרד הביטחון. שר האוצר, ישראל כ"ץ, התנגד לרפורמה שהציג גנץ, שדורשת תקציב של כמיליארד שקל, והציג השבוע הצעה נגדית, הכוללת מקור תקציבי, לטיפול בנכי צה"ל.

מפגין מקבל טיפול רפואי במהלך ההפגנה / צילום: אבירם ולדמן
 מפגין מקבל טיפול רפואי במהלך ההפגנה / צילום: אבירם ולדמן

לטענת ארגוני הנכים, חרף הבטחותיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לאישור רפורמה מהירה באגף השיקום, הדבר נפל מסדר היום והנכים ומלווי הנכים, לא מתכוונים להרפות.

בשעות הבוקר עלו המפגינים לכיוון כביש בגין וחסמו את היציאה מהעיר בגשר המיתרים, ולאחר מכן חזרו למחות בכניסה למשרד האוצר.

בשעה זו ראשי ארגוני נכי צה"ל ומלווי הנכים יושבים עם שר האוצר ישראל כ"ץ לשיחה על קידום הטיפול בנכי צה"ל. יו"ר ארגון נכי צה''ל עידן קלימן וראשי הארגון נמצאים כבר מעל שעתיים וחצי בפגישה עם שר האוצר ובכירי משרדו. מתקיים דיון מעמיק על מנת להגיע להסכמות בין הבטחון, האוצר והארגון במאמץ להגיע להסכמות לקראת אישור הרפורמה בישיבת הממשלה מחר, אך נכון לעכשיו אין שום סיכום. 

לדברי אבנר מלכה, יו"ר ארגון מלווי נכי צה"ל, "רק אחרי שאיציק עשה את המעשה הנורא שלו מתוך ייאוש הממשלה התעוררה, אבל שוב אנחנו חווים התעלמות, מריחה ובריחה. אפשר וחייב לאשר את הרפורמה עוד היום ולתת מרווח נשימה למלווים ולנכי צה"ל. יש בתיקון החדש בשורות חיוניות עבור אלפי המלווים והנכים. מסמוס העניין יעלה בחיי אדם".