קנס של 75 אלף שקל למנכ"ל רמי לוי תקשורת אופיר אטיאס

בית המשפט גזר על אטיאס את הקנס ומאסר על תנאי, לאחר שהורשע בשימוש במאגר מידע בניגוד לחוק • על החברה הוטל קנס של 600 אלף שקל ופיצוי לנפגעים בגובה 200 אלף שקל • איטאס הורשע לפי הודעתו, בשימוש בנתוני החברה על לקוחותיה לצרכים אישיים ועסקיים

רמי לוי תקשורת / צילום: איל יצהר
רמי לוי תקשורת / צילום: איל יצהר

בית המשפט השלום בירושלים גזר על אופיר אטיאס, מנכ"ל רמי לוי שיווק השקמה תקשורת, קנס בסך 75 אלף שקל ומאסר מותנה בגין שימוש במאגר מידע בניגוד לחוק והפרת חובת סודיות.

על חברת "רמי לוי שיווק השקמה תקשורת" שבבעלות רמי לוי, הוטל קנס בסך 600 אלף שקל וכן פיצוי בסך 200 אלף שקל לנפגעים עליהם בוצעו שליפות מידע מתוך מאגר המידע של החברה בניגוד לחוק. שלמה אדרת ג'וליאן, קצין ביטחון החברה, נידון לחמישה חודשי עבודות שירות, וקנס בסך 20 אלף שקל. סיום ההחלטה בעניין גזר דינו יינתן במועד מאוחר יותר.

הנאשמים הורשעו במסגרת הסדר הטיעון. חברת "רמי לוי שיווק השקמה תקשורת" הורשעה בעבירה של שימוש במאגרי מידע בניגוד למטרתו. ג'וליאן הורשע בעבירות רבות של פגיעה בפרטיות וכן בעבירות הפרת חובת סודיות ועבירות של שימוש במאגר מידע בניגוד לחוק.

כתב האישום המתוקן שבו הורשעו הנאשמים על פי הודאתם, מתאר את השימוש הבלתי חוקי שעשו במאגר המידע על לקוחות החברה. השימוש כלל שליפות מידע בנוגע לאירועים אישיים, רומנטיים, עסקיים ואחרים שעניינו את המעורבים. במסגרת הליך גישור, הודו הנאשמים בכתב אישום מתוקן ונגזר דינם.

שימוש פרטי במידע מוגן

תחילת הפרשה בשנת 2011 אז קיבלה חברת "רמי לוי" רישיון ממשרד התקשורת למתן שירותי טלפון נייד ולצורך כך קיבלה גישה למאגר המידע המתעד נתוני תקשורת של לקוחות החברה ומאפשר להפיק פלטי שיחות וכן לקבל אינדיקציה על מיקומו של בעל הטלפון בעת קיום השיחה.

מאגר מידע זה נועדה לשמש את חברות התקשורת למניעת הונאות, ולפיכך כל שימוש אחר בו הוא בניגוד לחוק ומהווה עבירה לפי חוק הגנת הפרטיות. בין השנים 2011-2016 בוצעו בחברה מאות חיפושים במאגר המידע, חלקן בוצעו ביחס לעובדי החברה, וזאת לשם צרכים אישיים ועסקיים של הנאשמים.

השימוש במידע נעשה בהזדמנויות רבות ובאופן שהפך לדפוס פעולה חוזר לבירור עניינים שונים שאותם ביקשה הנהלת החברה או הנאשמים לברר באמצעות מאגר המידע.

כך למשל, בשנת 2013 על רקע פריצה לביתו של הנאשם אטיאס ועל מנת לאתר חשודים בביצוע הפריצה, ערכו שני הנאשמים בדיקות במאגר מידע על מספרי טלפון של אנשים שונים. במקרה אחר, ביצע הנאשם ג'וליאן בדיקה במאגר המידע על מספרו של אדם שהגיש תביעה נגד החברה, וכן ביצע בדיקות במאגר המידע על מספרם של עיתונאים שפרסמו כתבה שלילית על החברה.

החקירה בתיק נוהלה על ידי יחידת החקירות של הרשות להגנת הפרטיות ביחד עם יחידת ימ"ר ירושלים.

התיק נוהל ע"י עו"ד אביה גליקסברג בניטה ומיכל בלומנטל מפרקליטות מחוז ירושלים שמסרו כי "במסגרת הסדר הטיעון הודו הנאשמים בעובדות כתב האישום המתוקן, הורשעו בפלילים והוטל עליהם עונש הולם. ראוי כי חברות התקשורת המחזיקות במידע אישי של בעלי הפלאפונים ידעו כי עליהם למנוע כל פגיעה בפרטיות בהם, ולהישמר מפני כל ניצול לרעה של מעמדם כאחראים על סודיות המידע. הפרקליטות תמשיך לפעול נגד מפרי החוק במטרה להגן על פרטיותם של האזרחים".

מהרשות להגנת הפרטיות נמסר כי "הפרשה מגלמת את אחד האירועים החמורים שנחקרו ברשות בשל השימוש המכוון והמתמשך על ידי גורמים בכירים בחברה ציבורית במאגר המידע שהיה ברשותה.

"עבירות פרטיות אלה הביאו לפגיעה קשה בפרטיותם של עשרות אנשים. העובדה שגם החברה עצמה הורשעה מדברת בעד עצמה ומעבירה מסר על חומרת הפגיעה כתוצאה משימוש שלא כדין במידע רגיש".