ביידן הודיע על תמיכה בוויתור על הגנות הפטנטים והקניין הרוחני של חיסונים שיוצרו בארה"ב

ממשל ביידן תומך בהצעה של ארגון הסחר העולמי להאיץ את ייצור החיסון בכל העולם • מניות חברות התרופות ירדו מיד לאחר ההודעה

ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock
ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock

ממשל ביידן הודיע שיגבה הצעה שהועלתה בארגון הסחר העולמי לוותר על הגנות קניין רוחני לגבי חיסוני קורונה, על מנת להאיץ את ייצורם בכל העולם. מניות חברות התרופות פייזר, מודרנה, ביונטק ונובאבקס, ירדו מיד לאחר ההודעה.

מדינות מתפתחות בהובלת הודו ודרום אפריקה דוחפות לוויתור כזה, ואומרות שהוא נחוץ על מנת לרסן את מגפת הקורונה. יותר מ־100 חברי קונגרס תומכים גם הם בוויתור.

חברות תרופות וקבוצות עסקים אחרות התנגדו למהלך, ואמרו שהוא לא יפתור בעיות בשרשרת האספקה בטווח הקצר כי ליצרנים הקבלניים חסר ידע טכני נחוץ.

נציגת הסחר של ארה"ב קתרין טאי אמרה שהממשל ביסס את החלטתו על הנסיבות יוצאות הדופן של המגפה. "הממשל מאמין מאוד בהגנות קניין רוחני, אבל לשם סיום המגפה, תומך בוויתור על הגנות אלה לגבי חיסוני הקורונה", אמרה טאי.

מדינות חברות בארגון הסחר העולמי דנות בהצעה שזכתה לתמיכת יותר ממאה מדינות מתפתחות הקוראת לוויתור זמני על זכויות קניין רוחני הקשורות למניעת, הכלת וטיפול במחלת הקורונה.

עד עתה, ארה"ב, מדינות עשירות אחרות והאיחוד האירופי התנגדו לוויתור וטענו שהגנות קניין רוחני יוצרות תמריץ חשוב לפיתוח חדשנות למלחמה במגפה הקיימת ומגפות עתידיות.

טאי אמרה שתמיכתה של וושינגטון בוויתור היא רק חלק אחד ממאמציה של וושינגטון להביא חיסונים במהירות לכל פינות העולם. "בזמן שמלאי החיסונים שלנו לעם האמריקאי מובטח, הממשל ימשיך להגביר את המאמצים - לעבוד עם הסקטור הפרטי ועם שותפים אפשריים - להרחיב את ייצור החיסונים והפצתם", אמרה. "הממשל יעבוד גם להגדלת מלאי חומרי הגלם הנחוצים לייצור החיסונים האלה. 

פייזר, ששיתפה פעולה עם חברת בינוטק על חיסון לקורונה, סירבה להגיב. מנכ"ל החברה אלברט בורלא אמר ביום שלישי שזה לא הגיוני לשתף פטנטים בגלל שלעשות כך לא יאיץ את ייצור מנות החיסון.

"זה שגוי" אמר בורלא לגבי הדרישה לשיתוף פטנטים. הוא אמר שהמלאי המצומצם של חיסוני קורונה נובע מהיעדר מוצרים מאושרים לפני שאושר בזמן המגפה השימוש בטכנולוגיית ה־mRNA  החדשה, מבוססת הגנים.

פייזר הגדילה את יכולת הייצור על מנת לצמצם את פער הייצור במשך יותר משנה, אמר בורלא. הכתבת שיתוף פטנטים תגרום לחברות ביוטכנולוגיה לא להתאמץ לפתח מוצרים למגפה הבאה, אמר.

בשנה שעברה הודיעה מודרנה שלא תאכוף פטנטים הקשורים לניסוי הקורונה שלה כל עוד המגפה נמשכת, והחברה מוכנה לתת רישוי לפטנטים לחברות אחרות אחרי המגפה. נציגים של מודרנה, אסטרה זנקה וחברת ג'ונסון וג'ונסון לא הגיבו לבקשות תגובה, וגם קבוצות הפארמה PhRMA  ו־BIO  סירבו להגיב.