הרשות הפלסטינית ביטלה את הסכם החיסונים עם ישראל

לאחר שישראל והרשות הפלסטינית סיכמו על עסקת חילופין לחיסוני קורונה במסגרתה ישראל הייתה אמורה להעביר לרשות יותר ממיליון מנות חיסון שתוקפן יפוג בקרוב הערב ביטלה הרשות את ההסכם •  דובר ממשלת הרשות: "המנה הראשונה איננה תואמת את המפרט שהוזכר בהסכם"

חיסונים של פייזר לקורונה / צילום: Shutterstock, Jeppe Gustafsson
חיסונים של פייזר לקורונה / צילום: Shutterstock, Jeppe Gustafsson

הממשלה הפלסטינית הודיעה הערב על ביטול ההסכם עם ממשלת ישראל לרכישת חיסונים נגד קורונה. זאת לאחר שנמצא כי הערכות שנמסרו היום מישראל לרשות אינן עומדות בתקן שעליו הוסכם בין הצדדים.

מדובר במשלוח ראשון של 90 אלף ערכות חיסון שהעבירה ישראל לרשות, מתוך מיליון שעליהן הוסכם.

"אחרי בדיקות שעשו צוותי הרפואה למנה הראשונה של חיסוני פייזר שנמסרה מישראל", אמר הערב דובר ממשלת הרשות איברהים מילחם, "נמצא כי איננה תואמת את המפרט שהוזכר בהסכם. בעקבות זאת הורה ראש הממשלה מוחמד אשתייה לשרת הבריאות מיי אלכילה לבטל את ההסכם עם ישראל ולהשיב אליה את הערכות".

מחווה של רצון טוב לרשות המסמלת את נכונותה של הממשלה החדשה

מוקדם יותר פורסם כי ישראל והרשות הפלסטינית סיכמו על עסקת חילופין לחיסוני קורונה: מדינת ישראל הייתה אמורה להעביר יותר ממיליון מנות חיסון, שתוקפן פג בקרוב, לרשות הפלסטינית. בתמורה - תקבל ישראל את המשלוח הבא שייעדה פייזר לרשות.

בהודעה משותפת של משרד ראש הממשלה, משרד הבריאות ומשרד הביטחון נאמר כי בהתאם להמלצת הגופים הרלוונטיים, לאחר עבודת מטה וקבלת כלל האישורים הנדרשים, סוכם היום (ו') כי מדינת ישראל תעביר לרשות הפלסטינית 1-1.4 מיליון מנות חיסון נגד נגיף הקורונה של חברת פייזר הנמצאות בישראל. תוקפן של כלל מנות החיסון שיועברו לרש"פ יפוג בקרוב.

בתמורה לחיסונים שיועברו לרש"פ, תקבל ישראל כמות זהה של מנות חיסון חדשות מחברת פייזר במהלך החודשים ספטמבר-אוקטובר 2021, על חשבון המשלוח שמיועד לרש"פ. המתווה אושר לאור העובדה כי מלאי החיסונים שבידי ישראל עונה על כלל הצרכים כיום.

ל"גלובס" נודע כי דיונים על כך מתנהלים בין משרד הבריאות הישראלי לפלסטיני ובתיווך מתאם הפעולות בשטחים כבר חודשים, החלטה דומה הושהתה בשבועות האחרונים בממשלה הקודמת, וכעת הוחלט ליישמה. ישראל העבירה עד כה לפלסטינים כמה אלפי מנות חיסון לצוותים הרפואיים, וחיסנה בעצמה יותר ממאה אלף פועלים פלסטינים העובדים בישראל.

גורם ביטחוני אומר כי יש בכך גם מחווה של רצון טוב לרשות - המסמלת את נכונותה של הממשלה החדשה לשפר את חיי האזרחים הפלסטינים.

על רקע עסקת חילופי חיסוני הקורונה שיצאה היום לדרך שוחח לפני זמן קצר שר הבריאות ניצן הורוביץ עם שרת הבריאות הפלסטינית ד"ר מאי אל קאילה. השר הורוביץ הדגיש בפני השרה הפלסטינית את חשיבות המהלך שיוריד את התחלואה ברשות הפלסטינית, מבלי לפגוע במלאי החיסונים של ישראל.

"הקורונה לא מכירה בגבולות ולא מבדילה בין עמים. המהלך החשוב הזה הוא אינטרס של כל הצדדים. אני מקווה ומאמין שהמהלך הזה יקדם שיתוף פעולה בין ישראל לשכניה הפלסטינים גם בתחומים נוספים".

 

השרה אל קאילה השיבה להורוביץ כי ״זה מהלך חשוב שמאוד מסייע לנו במאבק בקורונה, ואני מודה לכם על שיתוף הפעולה. התיאום עם ישראל בנושא הקורונה עובד מצוין, ואני מקווה שהקשר בינינו יילך ויתהדק, בוודאי בנושאים הנוגעים לבריאות ולזכויות אדם״.

שרת הבריאות הפלסטינית מיי אלכילה אומרת כי בשיחות תלת צדדיות בין הרשות הפלסטינית, חברת פייזר וישראל, שהתנהלו בשבועות האחרונים סירבה הממשלה הפלסטינית לשני תנאים שישראל הציבה. האחד, שההסכם לא ייחתם בשם "מדינת פלסטין", והשני - שלא יוקצו חיסונים לעזה.

לדבריה, אתמול ישראל הסירה את התנאים ועל החוזה חתומה 'מדינת פלסטין ואין איסור ישראלי להעברת החיסונים לרצועה.