ממשלת השינוי | טור סופ"ש

ביידן יפחית חיכוכים במטרה לסייע לבנט ולפיד להאריך את ימי הממשלה

בוושינגטון יימנעו בתקופה הקרובה מלהעלות לסדר היום סוגיות נפיצות, כמו הקמת קונסוליה אמריקאית במזרח ירושלים, כדי שהממשלה החדשה בירושלים תוכל להתייצב • וגם: כך סייעו האקרים איראנים ומזרח אירופים להבעיר את המהומות בישראל במבצע שומר חומות

פגישת שר החוץ לפיד עם מזכיר המדינה בלינקן בחודש שעבר בוושינגטון / צילום: Associated Press, Andrew Harnik
פגישת שר החוץ לפיד עם מזכיר המדינה בלינקן בחודש שעבר בוושינגטון / צילום: Associated Press, Andrew Harnik

הממשל האמריקאי וממשלת בנט-לפיד סיכמו על דחייה של כמה חודשים של במספר נושאים מדיניים שעל הפרק. לפי מקורות אמריקאים וישראלים, הדחייה נועד לאפשר לממשלה החדשה להתייצב ולעבור את המשוכה של תקציב המדינה.

בישראל מודעים לכך שממשל ביידן מצדד בממשלה הנוכחית ומעוניין שתזכה לכהונה ארוכה ככל שניתן, הן מהסיבה שבכאוס פוליטי של בחירות קשה לממש מדיניות, והן בשל העדפת הממשלה הזו על ממשלת בנימין נתניהו. "שמענו זאת במפורש מהנציגים האמריקאים - מה דרוש לכם כדי לחזק את מעמד הממשלה, הייתה אמירה אחת שחזרה על עצמה אל מול כמה מבכירי הממשלה הנוכחית", אומר בכיר ישראלי.

המשמעות המעשית היא שבחודשי הדחייה הממשל יתאמץ לא להערים קשיים על הממשלה או להציג בפניה דרישות מדיניות שתתקשה לעמוד בהן.

המחלוקות המדיניות שבדרך  

פקיד האמריקאי בכיר הסביר שגישת הממשל תכלול מניעת חיכוכים וחיזוקים בתחומים כלכליים או תמיכה בזירות המדיניות הבינלאומיות. לפי הפקיד, לממשלה בנט-לפיד יהיה קשה להעביר החלטות מדיניות סבוכות, אבל יש בה תמהיל שבוושינגטון מכבדים, שכולל ימין ושמאל ובעיקר שיתוף הנציגות הערבית של רע"מ. לדבריו, גם לאחר אישור התקציב "לא יהיו דרישות בסגנון ממשל אובמה - אלא דברים שהממשלה הזו תוכל לעמוד בהן, לפי תפיסתנו".

אחת המחלוקות שבכל זאת תצוף נוגעת לקונסוליה האמריקאית במזרח ירושלים, שבעבר הייתה הנציגות הדיפלומטית של ארה"ב לרשות הפלסטינית. היא נסגרה ב-2019 על ידי הנשיא דונלד טראמפ ואילו הנשיא ג'ו ביידן הבטיח לפתוח אותה מחדש במסגרת חימום הקשר עם הפלסטינים. ראש הממשלה נפתלי בנט התנגד לכך בעבר וגם כעת הוא לא נלהב. עם זאת, שותפיו מהמרכז ומהשמאל מצדדים. ויש עוד נושאים, כמו היתר לפלסטינים לפתח אזורי תעשייה ולבנות שכונות חדשות, לצד הקפאה ולו חלקית של הבנייה בהתנחלויות. למנכ"ל מועצת יש"ע לשעבר נפתלי בנט, זה יהיה קשה במיוחד.

מה שאמור להמתיק את הגלולה הוא ההיבט הכלכלי, הממשל יהיה נדיב בסיוע הביטחוני וכבר דובר על חידוש מלאי טילי כיפת ברזל. כאן ביידן ניצב מול התנגדות של הצד הפרוגרסיבי במפלגתו, אבל בינתיים הוא דוחה אותה.

מי הצית את מהומות מאי?

"הגפרור להצתת הלהבה", כך מכנים גורמי ביטחון העוסקים ברשתות החברתיות פרסום של הודעה שמעודדת או מקדמת אירוע אלים בין קבוצות. השיטה הזו יושמה בהצלחה בארה"ב, כשקבוצות האקרים שמומחי סייבר מקשרים לרוסיה, התערבו בכמה אירועי אלימות כמו לאחר מותו של ג'ורג' פלויד.

לפי גורמי ביטחון, השיטה הזו הועתקה לישראל באירועים האלימים במבצע שומר החומות. אירועים אלה, ברובם בחברה הערבית, כללו נסיונות לינץ' ביהודים, חסימות כבישים ועוד. מהצד היהודי היו אירועים דומים, אך פחותים בהיקפם. לכל אלה קדמה הסתה של ממש ברשתות ולפי גורמי ביטחון, לפחות לחלק מההסתה הזו אחראים אותם האקרים, שעודדו אלימות, הפגנות זעם והתקפות על בני העם השני.

מנטרי האירועים ברשת זיהו משתמשים, שהיו מהגורמים המתסיסים ביותר ברשתות החברתיות בעברית ובערבית, ואשר עקבותיהם הובילו למזרח אירופה.

באחת מקבוצות הוואטסאפ שהוקמו בקרב יהודים במהלך האירועים לאחר הפרסומים על אירועי לוד והערים הערביות, כתב אחד מהמשתמשים: "היום בשעה 19:00 טיילת בת ים נפגשים בעיגול כמו בכל כיפור ומחזירים את הכבוד היהודי של העם שלנו". גורמים ביטחוניים ניטרו את הכותב - משתמש אירופי - באמצעות מספר סלולרי ישראלי שנרכש על ידי תייר. זה היה ב-12 במאי של בערבו של הלינץ' בבת ים שבו הוכה קשות סעיד מוסא.

לאירוע קדמו הודעות הסתה רבות בשלל רשתות חברתיות, כשטלגרם מככבת, ולא מעט מהן, כך מתברר, היו של האקרים מעוררי הסתה. אחת מההודעות המזוייפות כללה תמונה ובה ארבעה אקדחים, דגלון ישראל וכיתוב "גם היהודים מצויידים אל תדאגו". החקירה של גורמי הביטחון העלתה כי מדובר בתמונה שמקורה ברוסיה ודגלון ישראל נוסף לה באמצעים דיגיטליים.

כאמור גם ברשתות החברתיות הערביות הופצו הודעות מודעות וקריאות לאלימות, שמקורן בהאקרים כאלה.

לפי גורמי הביטחון, ישנם רמזים המובילים לכך שמדובר בקבוצות האקרים עצמאיות ממזרח אירופה, הן האחראיות לכך, והן ככל הנראה שימשו קבלן משנה למדינה עויינת, ככל הנראה איראן.

הפעילות של האיראנים

ואין זו הפעם הראשונה שזה קורה. על פי תחקיר של "הניו יורק טיימס" שהתפרסם לפני כשלושה שבועות, והתבסס בין השאר על ממצאים של דף הטוויטר "פייקריפורט", האקרים איראניים, ככל הנראה סוכנים של שירותי המודיעין של איראן, נכנסו לקבוצות טלגרם ו-וואטסאפ ששימשו את תומכי המחאה נגד נתניהו והסיתו לאלימות ולפעולות קיצוניות. על פי הדיווח האמריקאי, פייסבוק, הבעלים של וואטסאפ הסירה כמה מהחשבונות של ההאקרים לאחר שהעיתון הציג בפני אנשי החברה את הממצאים שנתגלו על ידי "פייקרפורטר".

מפייסבוק נמסר לעיתון האמריקאי כי "גורמים עוינים ומסיתים ברשת היושבים באיראן הם כמה מהקבוצות העקשניות והממומנות טוב ביותר שפועלים ברשת, כולל בפלטפורמות שלנו". וכך גם בטלגרם. איש מודיעין בכיר אמר ל"ניו יורק טיימס" כי קבוצות רשת סגורות כמו בטלגרם הן כר פעילות אידיאלית מבחינת איראן להיכנס אליהן, משום שהן מכילות קבוצה מלוכדת של אנשים עם תפיסת עולם זהה.

הסוכנים האיראנים הפיצו תעמולה אלימה, קריאות להסלים את ההפגנות והם אחראים הפיצו תמונות של ראש הממשלה לשעבר בדמות הצורר הנאצי היטלר. במקרה הזה החשבונות אותרו בשל שימוש בעברית קלוקלת, ובערבוב בין ביטויים בשפה גבוהה לביטויי סלנג. בדיווח נאמר עוד מפי איש שב"כ, כי הארגון פתח, בעקבות התלונות, בחקירה משלו בנוגע לחדירת הסוכנים האיראניים לקבוצות. טוויטר הגיבה לפרסומים וכתבה כי היא מסירה באופן קבוע תכנים ופרופילים של פעילים של מדינות שפועלים על מנת לפגוע ולהפיץ הסתה.

מה כל זה אומר? המהומות במאי פרצו מסיבות רבות בחברה הערבית, וכך התגובה להן בקרב יהודים. כל המעורבים באירועים האלימים מדברים על הרשתות החברתיות כגורם מדרבן. המעורבות של גורמים זרים בתוך הרשתות חייבת להדליק נורות אדומות בקרב האחראים על ביטחון המדינה גם לסוגיה הזו, שכן מדובר בלוחמת סייבר של ממש, במתכונת אחרת, ועוצמת אירועי מאי מעידה על כך.