הקורונה רק חיזקה את האיומים: מתקפות הכופר זינקו פי 10 ביוני

לפי דוח של חברת אבטחת הסייבר פורטינט, במחצית הראשונה של 2021 חלה עלייה משמעותית בנפח ההתקפות המתמקדות באנשים פרטיים, ארגונים ותשתיות קריטיות • המטרה של מתקפות הכופר היא לא רק כספית

מתקפות סייבר / צילום: Shutterstock
מתקפות סייבר / צילום: Shutterstock

פורטינט, חברת אבטחת סייבר שנסחרת בנאסד"ק, חשפה את ממצאי דוח מפת האיומים הגלובלי החצי-שנתי של מעבדות FortiGuard, גוף המחקר של החברה. מודיעין האיומים, שהחברה אספה במחצית הראשונה של 2021, מראה עלייה משמעותית בנפח המתקפות המתמקדות באנשים פרטיים, ארגונים ותשתיות קריטיות. שטח התקיפה המתרחב, הכולל את העובדים המרוחקים והתלמידים הנמצאים בתוך הרשת, ממשיך להוות מטרה לאיומי סייבר. 

המטרה של מתקפות הכופר היא לא רק כספית: לפי נתוני הדוח, הפעילות הממוצעת של מתקפות הכופר בחודש יוני 2021 הייתה גבוהה פי 10 מאשר באותו פרק זמן בשנה שעברה. עובדה זו ממחישה את העלייה העקבית בפעילות לאורך שנה. מתקפות הכופר גרמו לנזק לשרשראות אספקה של ארגונים רבים והשפיעו על חיי היום-יום, הייצור והמסחר יותר מאשר אי פעם.

עדיין סכנה ברורה ומיידית

ארגונים במגזר התקשורת היו היעד המרכזי, כאשר אחריהם ברשימה היו המגזר הממשלתי, ספקי שירותי אבטחה מנוהלים, תעשיית הרכב והייצור. בנוסף, כמה ממפעילי מתקפות הכופר שינו את האסטרטגיה שלהם, אשר כללה קודם לכן מטענים ייעודיים המתמקדים באימייל, להתמקדות בקבלת גישה לרשתות הארגוניות ומכירת פרטי הגישה, מה שמעיד על ההתפתחות המתמשכת של פשיעת סייבר מסוג מתקפות כופר כשירות (RaaS).

המסקנה העיקרית העולה מממצאי הדוח היא כי מתקפות כופר עדיין מהוות סכנה עבור כל סוגי הארגונים, ללא קשר לתעשייה שהם פועלים בה או לגודל שלהם. ארגונים צריכים לנקוט בגישה יזומה באמצעות פתרונות הגנה, איתור ותגובה אוטומטיים לנקודות קצה בזמן אמת כדי לאבטח סביבות, בנוסף להשקעה באסטרטגיות של גישת zero-trust, סגמנטציית רשת והצפנה.

שכיחות באחד מכל ארבעה ארגונים

חלה עלייה בשכיחות של איתור תוכנות זדוניות מסוג malverstising (פרסומות מקוונות הכוללות בתוכן תוכנות זדוניות) וב-scareware (שימוש בטקטיקות הפחדה כדי לגרום למשתמשים לרכוש תוכנות שמכילות תוכנות זדוניות). למעלה מ-1 מכל 4 ארגונים איתרו ניסיונות malverstising או scareware. המציאות של העבודה ההיברידית ללא ספק עודדה מגמה זו כחלק מהטקטיקות של פושעי הסייבר לניצול המצב, כאשר המטרה שלהם היא לא רק להפחיד, אלא גם לסחוט. 

מגמות השימוש בבוטנטים מעידות כי התוקפים מתמקדים בקצוות: מעקב אחר השכיחות של איתור בוטנטים מראה עלייה בפעילות שלהם. בתחילת השנה, 35% מהארגונים איתרו פעילות של בוטנטים מסוגים שונים ולאחר שישה חודשים, הנתון עמד על 51%. חלפה כבר למעלה משנה מאז המעבר לעבודה ולימודים מרחוק ופושעי הסייבר ממשיכים להתמקד בהרגלי היום-יום המתפתחים שלנו כדי לנצל זאת לטובתם.

ממצאי הדוח חושפים מסקנות בנוגע להתפתחויות הנוכחיות בטכניקות ההתקפה. חוקרי מעבדות FortiGuard ניתחו את התוצאות הצפויות עבור פושעי הסייבר באמצעות המחשה של שימוש בתוכנות זדוניות. מתוצאות הניסוי עלה כי במידה ופושעי הסייבר היו מוציאים לפועל את התוכנות הזדוניות, הם היו מנצלים פגמים במערכות או ביישומים לצורך קבלת גישה ללא צורך בהרשאות (Privilege Escalation), מתחמקים מאמצעי הגנה (Defensive Evasion), נעים מסביב למערכות פנימיות במטרה לחלץ נתונים שנפגעו ועוד. לדוגמה, 55% מפונקציונליות הסלמת ההרשאות שנצפתה מינפה את שיטת hooking המשמשת לשינוי ההתנהגות של מערכת הפעלה, תוכנה או קוד ו-40% ניצלה את שיטת process injection.

המסקנה העולה מהממצאים היא כי התוקפים מתמקדים בטכניקות של התחמקות מאיתור והסלמת הרשאות. למרות שלא מדובר בטכניקות חדשות, צוותי האבטחה יהיו מסוגלים לספק אבטחה טובה יותר נגד מתקפות עתידיות אם יהיה ברשותם הידע לגביהן בזמן המתאים. גישות של פלטפורמה משולבת ומבוססת בינה מלאכותית, המונעת על ידי מודיעין איומים אשר ניתן לפעול לפיו, הן הכרחיות כדי להגן על כל הקצוות, לזהות ולתקן בזמן אמת את האיומים המשתנים שהארגונים מתמודדים עמם כיום.

"לשבש את שרשראות האספקה של פושעי הסייבר"

בזמן שהממשלה ורשויות אכיפת החוק נקטו בפעולות הקשורות להתמודדות עם פשיעת סייבר בעבר, האיומים אשר נראו במחצית הראשונה של 2021 יכולים לשנות את חוקי המשחק העתידיים. כדי לעשות זאת, יש צורך בשיתוף פעולה עם ספקים בתעשייה, ארגוני מודיעין איומים וארגונים גלובליים נוספים כדי לשלב משאבים ומודיעין איומים בזמן אמת במטרה להתמודד עם פושעי הסייבר. כמו כן, יש צורך באיתור איומים אוטומטי ובינה מלאכותית כדי לאפשר לארגונים להתמודד עם מתקפות בזמן אמת ולמנוע מתקפות במהירות ובקנה מידה גדול לאורך כל הקצוות. בנוסף לכך, חשוב ליישם הדרכות מודעות לאבטחת סייבר למשתמשים עבור כל אחד אשר מהווה מטרה עבור התוקפים.

דרק מאנקי, סמנכ''ל במעבדות פורטינט / צילום: יח''צ
 דרק מאנקי, סמנכ''ל במעבדות פורטינט / צילום: יח''צ

דרק מאנקי, סמנכ"ל מודיעין אבטחת מידע ושיתופי פעולה גלובליים בתחום האיומים במעבדות FortiGuard, פורטינט, אמר כי "אנו רואים עלייה במתקפות סייבר יעילות והרסניות אשר משפיעות על אלפי ארגונים בתקרית בודדת, מה שיוצר נקודת הטיה חשובה עבור המלחמה בפשיעת סייבר. כיום, יותר מתמיד, לכל אחד יש תפקיד חשוב בחיזוק שרשרת ההרג של המתקפות. יש להתמקד בשיתופי פעולה בין גורמים שונים כדי לשבש את שרשראות האספקה של פושעי הסייבר, כאשר שיתוף נתונים יכול לאפשר תגובות יעילות יותר ולחזות בצורה טובה יותר את הטכניקות העתידיות לסיכול הפעולות של פושעי הסייבר. גם הדרכות מודעות מתמשכות לאבטחת סייבר, יחד עם טכנולוגיות מניעה, איתור ותגובות מבוססות בינה מלאכותית המשולבות לאורך נקודות קצה, רשתות והענן, כולן חיוניות למאבק בפשיעת הסייבר".