זה בדיוק הזמן לצאת לפתחת ניצנה: החלק הפחות צפוף ומטויל של המדבר

ימי סתיו אלה הם הזדמנות מצוינת לצאת לטיול לא שגרתי בחלק פחות מוכר ומטויל של המדבר: פתחת ניצנה, למשל • דיונות, נוף, מתחם גלאמפינג, חווה אורגנית וגם מוזיאונצ'יק, חדר פלאות מיוחד ומקורי

''הרפתקה במדבר'', מתחם גלאמפינג שמזכיר ספארי באפריקה / צילום: אורלי גנוסר
''הרפתקה במדבר'', מתחם גלאמפינג שמזכיר ספארי באפריקה / צילום: אורלי גנוסר

כשאיריס ברזני מספרת על יואל דה-מלאך או אריה יחיאלי, ניכר בה שהיא מתרגשת מאוד. הדמויות ההיסטוריות מככבות בסיור חדש שיצרה במצפה רביבים, אחרי שנברה בארכיון הקיבוץ, ליקטה סיפורים מרתקים ומרגשים, עסקה בבילוש, רקמה ופרמה והרכיבה פאזל שלא היה מבייש טלנובלה טורקית על חיי החלוצים. 

סיור "טירה בלב מדבר" חוזר לשנות ה-40. הסיפור מתמקד בחמש שנים מחיי גיבוריו, ובעיקר ל"אפקט הפרפר", להשפעתם על החיים והמורשת שהותירו. היכולת שלה לספר סיפור אנושי יוצאת דופן. בכל תחנה גילתה טפח והוסיפה נדבך ובנתה את הדרמה. פתאום מקום היסטורי קטן וקצת נידח קיבל חיים מלאים, כאילו נכנסנו למנהרת זמן. אישית יצאתי משם עם נקודת מבט חדשה וכמה תובנות לחיים. הסיור החדש מוצע לקהל בתיאום מראש (050-3016969).

מכאן הדרך לפתחת ניצנה קצרה יחסית. מרחבי המדבר פרוסים מסביב, ואחרי שעוברים את המגדל הסולארי החללי באשלים, גולשים כמו ליקום אחר שמתרחק מהמוכר ומעמיק אל הלא נודע.

''הרפתקה במדבר'' / צילום: אורלי גנוסר
 ''הרפתקה במדבר'' / צילום: אורלי גנוסר

אחת הדרכים המוצלחות לחדור למרחב הזה היא בטיול ג'יפים. בועז שר שלום הוא איש רב פעלים שחמוש בטנדר חייתי, ויחד יצאנו להתוודע לקסמי המדבר. המסע התחיל בנסיעה כיפית בדיונות הנהדרות שמאפיינות את האזור. המשיך לאורך נחל לבן, המנקז את אזור רמת ציפורים ומתחבר לנחל ניצנה. הנופים פלאיים, והמרחבים משתרעים עד לאופק, או עד לשלוחת הר קרן, תלוי לאן מסתכלים.

עצרנו בביר מלגה (באר מילכה), באר מים ששימשה להשקיית הצאן אבל גם להחלפת מידע, קצת כמו רשת חברתית של העת העתיקה. הטיולים נמשכים משעתיים ועד ליום מלא ויותר, לבחירתכם.

בקפל דיונה מוסתר מהנוף הקים שר שלום את "הרפתקה במדבר", מתחם גלאמפינג מדברי שעשוי לעילא ולעילא. המקום הזכיר לי טיולי ספארי באפריקה, כשבסוף יום מגיעים למחנה מדוגם ולא רוצים לעזוב. אוהלים מיוחדים ניקדו את השטח מרוחקים זה מזה בצורה מכבדת פרטיות, ולצדם פינות ישיבה נעימות עם כד מים צוננים (ונקודות חשמל).

האוהלים המפנקים מאובזרים במיטה/מזרונים, פינת רביצה, תמרוקים, תמרים ועוד. אוהל מרכזי פועל כחדר אוכל ויש שירותים אקולוגיים ומקלחות כיפיות פתוחות לשמיים. חוויית ההתנתקות מרוממת להפליא, אין קליטה סלולרית והשהייה בשומקום עושה טוב לנפש. אחר הצהריים אפשר לעשות סקי חולות, ואחרי ארוחת ערב יצאנו לספארי לילה.

שר שלום, מורה דרך בהכשרתו, מכיר את השטח ואת עקבות בעלי החיים לפני ולפנים. צעדנו בעקבות מכרסם הנקרא גרביל, ציפור כרוואן, מין לטאה בשם נחושית החולות ונחש מסוג עכן, שלאחר מאמץ גדול גם פגשנו. כשהנחש הקטן מרגיש איום הוא מתחפר, וכנראה היינו מאיימים מספיק כי זכינו להצגה הכי טובה במדבר ולהדגמה איך מתחפרים נכון, ומשאירים רק זוג עיניים לבחון את הסביבה.

גלאמפינג בהרפתקאה במדבר / צילום: אורלי גנוסר
 גלאמפינג בהרפתקאה במדבר / צילום: אורלי גנוסר

הטיול היה מרתק, וכששבנו שר שלום הוציא טלסקופ והתענגנו על זריחת ירח והסברים על גרמי השמיים. את בוקר המחרת פצחנו בשיעור פלדנקרייז שהעבירה זוגתו מיכל, דרך כיפית להתחיל את היום. ימי הסתיו אידיאלים לביקור, בחורף יש חימום אך אין סיורי לילה (054-5755911).

פתחת ניצנה נוסדה בעקבות פינוי סיני, והישובים המועטים באזור מבוססי חקלאות. גולן כהן מ"שירת המדבר" שליד באר מילכה, מגדל צמחי מרפא ומעביר סיור חווייתי עשיר בידע וטיפים לשימוש. ילדים יכולים ליהנות בזמן הזה ממרחב בריחה העוסק בנבטים ובצמחי מרפא וכולל משימות וחידות מעניינות.

החווה משתרעת על 70 דונם ומכילה כ-60 מיני צמחים אורגניים. בין היתר התבשמנו מצמח האפרסמון המקראי ממנו הפיקו בושם יקר, ראינו את עץ הנים ההודי שיש לו סגולות אנטי-ויראליות, את אזובית המדבר ועוד צמחים שמועילים לטיפול בדרכי נשימה ובתחלואים אחרים. משך הסיור כשעה וחצי והוא מרתק (052-7021663).

"חוות שפע" של משפחת דרייר שוכנת לא הרחק משם, והיא חווה אורגנית שפועלת באמצעים ידניים. בועז מגדל אף הוא צמחי תבלין ומזמין משפחות לטייל בין שורות הלבנדר והרוזמרין (ועוד), להכין שקיק צמחים או לקנות ממבחר השמנים האתריים שהוא מזקק במקום. השוס הוא הכרם הייחודי, היחיד בעולם שבו הגפנים גדלות בשתי קומות. השיטה נועדה להצל על הענבים האדומים שלא יבשילו מהר מדי בחום המדברי, ובזכותה יש גם יותר פרי וגם מראה מלבב (054-7749323).

''חוות השפע''. הכרם הייחודי, היחיד בעולם שבו הגפנים גדלות בשתי קומות / צילום: אורלי גנוסר
 ''חוות השפע''. הכרם הייחודי, היחיד בעולם שבו הגפנים גדלות בשתי קומות / צילום: אורלי גנוסר

ואז הגענו לכפר הנוער ניצנה, מוסד חינוכי פעיל מאוד גם אמנותית. קירות המבנים מכוסים בעבודות של אראלה לוי, אמנית פסיפס שמפליאה לעשות, אבל המטרה שלנו הייתה חדר הפלאות. לירון אלעד שאיבדה את אביה, יצחק מובשוביץ, צלם טבע ואספן ידוע, רצתה להנציח אותו בדרך לא שגרתית, ויצרה חדר פלאות, מושג שנולד בתקופת הרנסאנס בבתי אצילים שרצו להתגאות באוספים האקלקטיים שלהם - ערבוביה של צמחים מיובשים, אבנים, מינרלים, פריטים ארכיאולוגיים, עתיקות, יצירות אמנות ושרידי קדושים.

חדר הפלאות / צילום: באדיבות חדר הפלאות
 חדר הפלאות / צילום: באדיבות חדר הפלאות

לא אסגיר יותר מדי פרטים על הביקור בחדר המלא במסתורין כדי לא לחבל באפקט ה"וואו", לכן אומר רק שהסיור מתקיים באמצעות אפליקציה בשני מסלולים, ותוך כדי מגלים מי היה יצחק מובשוביץ ונהנים מפועלו. שעה וחצי של חוויה מרגשת (054-532-5454).

בדרך חזרה עצרנו לפיקניק עם מטעמיה של שירלי ארט המוכרת כ"שירלי במדבר" מקדש ברנע. היא מתמחה בארוחות בוקר לצימרים אבל לא רק, דברו אתה היא תשביע את רעבונכם באהבה (052-4647437).