פרטנר | שאלות ותשובות

הלקוחות לא ירגישו הבדל, ההנהלה כן: כך תפעל פרטנר תחת רודב-גבאי

גבאי ככל הנראה יתפוס עמדה ניהולית בכירה, ורודב עשוי לשבת בדירקטוריון • לא צפויים שינויים מהותיים בסלולר, בטלוויזיה ובסיבים • מורה נבוכים לפרטנר תחת ההנהלה החדשה

שלמה רודב ואבי גבאי / צילום: יח''צ, כדיה לוי
שלמה רודב ואבי גבאי / צילום: יח''צ, כדיה לוי

מוקדם יותר השבוע החליט בית המשפט המחוזי בתל אביב לדחות את הבקשה לעריכת מכרז על מניות האצ'יסון בפרטנר. בכך סלל את הדרך לעסקה שתהפוך את קבוצת רודב-גבאי לבעלת השליטה בחברה.

העסקה זעזעה את שוק התקשורת מכמה סיבות, בעיקר בגלל המהלך המפתיע של אבי גבאי שעזב את ניהול סלקום וברגע אחד הפך להיות בעלים של חברה מתחרה.
העסקה לא משנה את השוק מבחינה מבנית, אך מבחינה פרסונלית יהיו לה הרבה מאוד השפעות על שורה של מנהלים בכל שוק הסלולר, וקרוב לוודאי ששוק ההון יאהב את העובדה שחברה כמו פרטנר זוכה מחדש בבעל שליטה ויציבות.

1. מה החליט בית המשפט ומה משמעות ההחלטה?

ביהמ"ש אישר את מכירת מניות האצ'יסון, לידי קבוצת רודב-גבאי, זאת לאחר ניסיון של קבוצת סבן לעכב את העסקה. קבוצת סבן החזיקה במניות עד סוף 2019 והחזירה אותם לידי האצ'יסון שנתנה לה הלוואה של 300 מיליון דולר, שאמורה הייתה להיפרע עד אותו מועד לאחר שסירבה לשלם את החוב כולל הרבית.

2. מה שווי העסקה, ואיך היא תתבצע?

שווי העסקה הוא 300 מיליון דולר תמורת 27.1% ממניות השליטה בפרטנר, שבמועד העסקה היו שוות קרוב ל-950 מיליון שקל. אלא שמאז מניית פרטנר עלתה, והיום המניות שוות כ-1.1 מיליארד שקל. הגופים הפיננסיים שמשקיעים בעסקה בראשות הפניקס הם מנורה, כלל, משה (מורי) ארקין ומגדל. הם העמידו ערבות בנקאית מלאה על מלוא הסכום, מה שהיווה שיקול מכריע מבחינת כונס הנכסים לסגור עימם את העסקה.

3. מה התפקידים הצפויים של אבי גבאי ושלמה רודב?

הדברים לא סגורים לגמרי, אך ההערכה היא גבאי ישמש כיו"ר הדירקטוריון, ויחזיק כ-3% ממניות פרטנר בתמורה ל-90 מיליון שקל שהוא ישקיע מכספו ודרך הלוואות שייקח. שלמה רודב עשוי לשבת בדירקטוריון ויכול גם שלא, בכל מקרה הוא חלק מהקבוצה כשותף-מנהל ביחד עם גבאי.

4. מה צפוי לעלות בגורל ההנהלה הנוכחית?

שאלת השאלות היא מה יעשה אבי צבי, מנכ"ל החברה שנכנס לתפקידו לפני כחצי שנה. צבי הוא מינוי של דירקטוריון פרטנר בראשות אסנת רונן ולכן עזיבה שלה עשויה להיות שיקול מכריע מבחינתו האם להישאר בתפקיד. איש אינו יודע גם מה טיב יחסיו עם גבאי ורודב והאם הם ירצו שהוא יישאר, אך בכל מקרה מה שבטוח שכניסה של מנכ"ל חדש תטלטל את פרטנר שהנהלתה ברובה חדשה. כמובן שזה תלוי בזהות המנכ"ל שייכנס אבל ללא ספק זו תהיה טלטלה גדולה.

5. האם גבאי יכול לכהן בתפקיד ניהולי בפרטנר?

אבי גבאי מחויב על פי חוזהו בסלקום בצינון של שנה. הצפי הוא שבשלב מסוים הוא יבקש מדירקטוריון סלקום לקצוב לו את התקופה למספר חודשים. השאלה בנוגע למה יעשה דירקטוריון סלקום נותרה ללא מענה כרגע, כיוון שגבאי טרם הגיש בקשה לקיצור הצינון. הערכה היא שהדירקטוריון, למרות הביקורת שישנה על אופן העזיבה של גבאי, ינסה להגיע עמו להבנות בצורה מסודרת, במטרה לסיים את האירוע בשקט ויענה לבקשה.

6. מה האסטרטגיה שהם צפויים להוביל בפרטנר?

אם להיות רגע ציניים, אז האסטרטגיה תהיה כיצד להחזיר את ההשקעה כמה שיותר מהר. במלים אחרות מדובר בגופים פיננסיים, שחיפשו אפיק השקעה ונדלקו על מודל ה- Management buyout , שיצר גיל שרון, מנכ"ל פלאפון לשעבר, כשרכש את גולן טלקום ביחד עם אלקטרה צריכה, ומכר אותה ברווח נאה. פרטנר התלבשה בדיוק על המודל הזה, בזכות הצירוף של גופים פיננסיים עתירי הון, עם שתי דמויות מובילות בשוק התקשורת שינהלו את העסק. במסגרת כניסתם לחברה, הדגש יהיה כיצד משפרים את הביצועים וכיצד מתמקדים במה שמשיא ערך ונפטרים ממה שלא.

7. מה יהיה עם עסקי הליבה (טלוויזיה וסיבים)?

סביר להניח שפרטנר תמשיך עם השיווק של המוצר ובמקביל תנסה לשדרג אותו. בסוגיית הסיבים, החברה הצהירה שהיא מקדמת פריסה למיליון משקי בית בשנה הבאה - סביר להניח שגם בזה לא יהיו שינויים.

8. האם ואיך צפויים להגיב בחברות האחרות?

בחברות האחרות לא צפויה התנגדות לעסקה, גם לא מבחינת רגולציה. הכניסה של בעלי שליטה לפרטנר עשויה לשדר מסר חיובי. שוק הסלולר חבול, ולמרות ניצני הרווחיות ברבעון האחרון, החברות לא מרוויחות מספיק כסף ביחס להיקף פעילותן. השאלה היא האם ניתן לשנות זאת יותר מורכבת ממה שחושבים, וקשורה לא רק לשאלת ההכנסה הממוצעת למנוי שכולם מעריכים שתעלה.