סוף עידן הקביעות? איך משליך ההסכם בדיסקונט על יתר הבנקים

עובדי דיסקונט חתמו על הסכם חדש מול ההנהלה, הכולל מספר נקודות תקדימיות ביחס למערכת הבנקאות בישראל • לראשונה בוטל כמעט לחלוטין מוסד הקביעות, אך הוסדרה עבודה של יום בשבוע מהבית • בבנקים האחרים סבורים כי ההסכם יעלה על שולחנות המו"מ, אך יש גם מי שחוששים מפגיעה בעבודה המאורגנת

הסכם עבודה קיבוצי של בנק דיסקונט. מימין: מנחם מליק, ארנון בר דוד ואורי לוין. עומדים (מימין): רפי קזלקופי, אלי כהן, מוטי בכר ואורית כספי / צילום: דוברות ההסתדרות
הסכם עבודה קיבוצי של בנק דיסקונט. מימין: מנחם מליק, ארנון בר דוד ואורי לוין. עומדים (מימין): רפי קזלקופי, אלי כהן, מוטי בכר ואורית כספי / צילום: דוברות ההסתדרות

הסכם עבודה חדש בין העובדים להנהלה בבנק דיסקונט מערער על מוסד הקביעות בבנקים. במסגרת ההתמודדות של המערכת הבנקאית עם האתגרים הניצבים בפניה, בשנים האחרונות מעודדים הבנקים את העובדים לפרוש בהסכמי פרישה נדיבים כדי להקטין את הוצאותיהם וצמצום משמעותי של מוסד הקביעות הוא צעד דרמטי. בנוסף, מעגן ההסכם בדיסקונט עבודה מהבית יום בשבוע לעובדים שיכולים לעבוד מהבית.

הסעיף המהותי הוא הסבת עובדים ממעמד "ארעי" למעמד של "עובד יציב", אחר שנה של ארעיות (או שנתיים לעובדים במוקד הטלפוני של הבנק). עובדים אלה יוכלו להתאגד אך לא יהיו מוגנים בקביעות. כיום מעסיק הבנק כ-5,000 עובדים ולפי הערכות, כ-2,900 מהם נהנים מקביעות. הכללים החדשים נוגעים לעובדים שהם ארעיים בבנק היום ולעובדים חדשים שיגויסו. הבנק קובע מכסה של 2,000 עובדים "יציבים" לתקופה של עשר שנים ממועד חתימת ההסכמים, למעט 300 שבכל זאת יזכו לקבלת קביעות.

תקדים במערכת הבנקאית

בבנקים האחרים מוסד הקביעות עדיין פועל. בבנק הפועלים העובדים מקבלים כיום קביעות אחרי ארבע שנים, ובתקופת הקורונה ניתנה קביעות גם אחרי חמש ושש שנים כדי שעובדים לא יילכו הביתה. הסכם השכר הבא צפוי להיחתם בסוף 2022. עובדי הבנק נהנים מהבונוסים הגבוהים מבין הבנקים שבדקנו. בתשואה של 7%, הם מקבלים חצי משכורת, ב-8% משכורת, ב-9% משכורת וחצי, ב-10.25% שתי משכורות, ב-11% - 2.5 משכורות, וב-12% שלוש. הבנק מעסיק כ-8,000 עובדים, כ-6,000 בקביעות, 1,000 חוזים אישיים ו-1,000 זמניים. בבנק יש עבודה היברידית ומספר הימים שבהם ניתן לעבוד מהבית תלוי ביחידה ובתפקיד.

מנכ''ל בנק הפועלים, דב קוטלר / צילום: איל יצהר
 מנכ''ל בנק הפועלים, דב קוטלר / צילום: איל יצהר

מוועד העובדים של בנק לאומי נמסר כי ל-6,000 מתוך 8,200 העובדים, כ-73%, יש קביעות. בלאומי חתמו בסוף חודש אוגוסט על הסכם זמני בעקבות סכסוך עבודה עליו הכריז ועד העובדים. במסגרת ההסכם סוכם כי עד לסוף השנה יוענקו במצטבר בין 40 ל-45 קביעויות לעובדים כדי לשמור על העובדים הוותיקים ובנוסף יוצעו לעד 40 עובדים לעבור להעסקה בהסכם הקיבוצי להעסקת עובדי טכנולוגיה. בנוסף, סוכם כי אם הבנק יציג מעל 13% תשואה, כלל העובדים יקבלו כ-350 מיליון שקל - ממוצע של כשלוש משכורות לעובד. נכון להיום, עובדי הבנק יכולים לעבוד יום מהבית לאור מגפת הקורונה, והנושא עדיין על הפרק כאשר סכסוך העבודה עליו הכריז הוועד סביב נושא העבודה ההיברידית טרם בוטל.

בבנק הבינלאומי מרבית העובדים הם קבועים. בבנק יש הסכם עבודה קיבוצי בתוקף, הכפוף כ'טייס אוטומטי' להסכם של בנק לאומי, מלבד נושא הבונוס. באשר לעבודה מהבית, אין נכון להיום מדיניות המעניקה לעובדים את היכולת לעבודה מהבית. 

סמדר ברבר צדיק, מנכ''לית הבינלאומי / צילום: רמי זרנגר
 סמדר ברבר צדיק, מנכ''לית הבינלאומי / צילום: רמי זרנגר

בבנק מזרחי-טפחות, המעסיק 6,700 עובדים, ועד העובדים וההנהלה מנהלים מגעים לחתימה על הסכם חדש כיוון שההסכם הקיים יסתיים בסוף השבוע (סוף 2021). סביר להניח שהעובדים יזכו לבונוסים ותוספות שכר כמו ביתר הבנקים, וידרשו לצמצם את ההתייעלות. 

גורמים בוועדי העובדים של הבנקים אומרים שיש בהסכם של דיסקונט פגיעה מאוד חמורה בעבודה המאורגנת ופגיעה אנושה במוסד הקביעות.

"שיח מורכב ומרתק"

גורמים בענף סבורים כי בעולם העבודה של היום לא כל העובדים מעוניינים בקביעות שיש לה מחירים ברמת תנאי השכר, ולמעשה עובדים גם מעוניינים בשכר גבוה יותר וגם להחליף עבודות מדי כמה שנים. גורמים אחרים אומרים כי מדובר בהסכם חדשני ומעניין, המהווה הישג עבור הבנק, שיעלה של שולחנות המשא-ומתן גם בהסכמים של הבנקים האחרים.

חנן פרידמן, מנכ''ל לאומי / צילום: אורן דאי
 חנן פרידמן, מנכ''ל לאומי / צילום: אורן דאי

ליאור שילה, אנליסט הבנקים של בית ההשקעות אי.בי.אי, העריך כי "אי אפשר להגיד שתם עידן הקביעות, אבל הבנקים בהחלט מצמצמים אותה מאוד. הם לא יכולים להשאיר במאזנים שלהם עובדים בקביעות בהיקף גדול מבלי להשאיר לעצם גמישות. לכן, מצד אחד הם נותנים לעובדים תנאים יותר טובים ושכר יותר גבוה, אבל לא מעניקים להם קביעות. מצד שני הבנקים מגייסים עובדים טכנולוגים בשכר יותר גבוה כי הם צריכים להתאים את עצמם לעידן החדש. ראינו את זה בהסכמי השכר של הפועלים ולאומי בזמנו, אשר הכניסו סעיפים שיאפשר להם לגייס עובדים טכנולוגים תחת חוזה אישי".

לדברי מומחית תעסוקה בענף הפיננסים, "העולם של הקביעות הוא קצת דינוזאור. אלה מודלי העסקה מיושנים שלא הוכיחו את עצמם ואין צפי שהמודלים האלה יתפתחו. זה די היה ברור שהמודלים הולכים עם הדור הזה די להיעלם וזה נראה לי משהו מאוד טבעי. בנוגע לעבודה ההיברידית, היה קושי מיוחד במערכת הבנקאית ובשיח מול ועדי עובדים. בבנקים יש תנאים כמו שעות נוספות, ארוחות, וכשנשאלת השאלה אם אני עובדת מהבית 12 שעות, האם מגיעות לי שעות נוספות - אם עובדים מרחוק כבר לא מודדים עבודה באמצעות כרטיס שמעבירים אלא זה מאלץ לפתח שיטות מתוחכמות. זה שיח מורכב ומרתק ולא מאוד טריוויאלי".

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר
 משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

ניוד, שקט תעשייתי ובונוסים

במסגרת הגמישות הניהולית שמאפשר צמצום הקביעות, נקבע מנגנון גם לניוד עובדים ביתר קלות מתפקיד לתפקיד בדיסקונט. כמו כן ההסכם מבטיח להנהלה חמש שנים של שקט תעשייתי שיאפשר לה להתמקד באתגרים העסקיים.

שינוי משמעותי נוסף הוא חישוב הבונוסים. הבנק ישלם לעובדים בגין כל אחת מהשנים 2024-2022, בונוס שנתי מותנה בגובה התשואה השנתית על ההון. עד היום הבונוס המקסימלי, שתי משכורות, שולם בתשואה על ההון של 10%. כעת הבונוס המקסימלי ישולם כשבנק יציג תשואה על ההון של 14% ומעלה, מה שיגביר את התמריץ לעובדים לשפר את ביצועי הבנק. בתשואה של 10% להון תשולם משכורת אחת כבונוס ולא שתיים כפי שהיה בעבר.

ההסכם קובע גם תוספות השכר לעובדים מן המניין, אולם בדומה לתוספות האוטומטיות שניתנו בהסכם הקודם. העובדים יזכו גם למענקים חד פעמיים, בין היתר על הסכמה למעבר לקמפוס (90 מיליון שקל) חדש במתחם האלף בראשון לציון בסוף 2022, ומענקים בגין השינויים בחוקת העבודה של הבנק. לעובדים בדרג הניהולי ישולם מענק חד פעמי תלוי תשואה להון שישולם בכפוף לתשואה שנתית של 10% בשנה הקודמת לשנת התשלום ובעלות כוללת שלא תעלה על 8 מיליון שקל. גם עובדי הסניפים יזכו לבונוס כולל בסך 10 מיליון שקל. סך המענקים יעמוד על 200 מיליון שקל. להערכת הנהלת הבנק, להסכמים לא תהיה השפעה מהותית על רווחי הבנק בשנים 2022.

אורי לוין, מנכ"ל קבוצת דיסקונט: "זהו צעד משמעותי המחדד את המובילות של בנק דיסקונט במערכת הבנקאית, גם בתחום יחסי העבודה. ההסכם מעניק לעובדים, לוועד ולהנהלת הבנק פלטפורמה גמישה ומתקדמת המעודדת את המשך הצמיחה של הבנק".

מנכ''ל קבוצת דיסקונט, אורי לוין / צילום: יח''צ
 מנכ''ל קבוצת דיסקונט, אורי לוין / צילום: יח''צ

ארנון בר דוד, יו"ר ההסתדרות: "ההסכם לוקח אותנו קדימה לעולם עבודה מתקדם, ומעניק לעובדים תוספות שכר ואופק ארוך טווח. כל זאת בזכות עבודה משותפת ונכונה של ההנהלה יחד עם העובדים".

יו"ר הוועד הארצי, רפי קזלקופי: "מדובר בהסכם פורץ דרך במשק. שמרנו על הביטחון והזכויות של העובדים, תוך כדי שיפור משמעותי של תנאי העובדים המסורים שלנו. אני שמח שההסכם נגע והיטיב עם כל שכבות העובדים בבנק".

יו"ר ועד המנהלים, מוטי בכר: "ההסכם נותן ביטוי משמעותי למנהלים שהם חוד החנית של הבנק ותוספת שכר היברידית שמתבטאת בתוספות שכר אחוזיות, במענקים ובבונוסים ייחודיים".

המשא-ומתן לווה מטעם ועד העובדים על ידי עו"ד אלי כהן ממשרד בני כהן ושות', ומטעם הנהלת הבנק על ידי עו"ד אילה פלזנטל דברת ועו"ד הרי מושקוביץ.

בנק הפועלים

סטטוס: העובדים מקבלים כיום קביעות אחרי 4 שנים, ובתקופת הקורונה ניתנה קביעות גם אחרי חמש ושש שנים כדי שעובדים לא יילכו הביתה. הסכם השכר הבא צפוי להיחתם בסוף 2022. עובדי הבנק נהנים מהבונוסים הגבוהים מבין הבנקים שבדקנו. בתשואה של 7%, הם מקבלים חצי משכורת, ב-8% משכורת, ב-9% משכורת וחצי, ב-10.25% שתי משכורות, ב-11% - 2.5 משכורות, וב-12% שלוש.
מספר עובדים: כ-8,000 עובדים, כ-6,000 בקביעות, 1,000 חוזים אישיים ו-1,000 זמניים

בנק דיסקונט

סטטוס: ההסכם החדש קובע שעובדים חדשים יהפכו אחרי שנה לעובדים "יציבים" הזכאים להתאגד - אבל רק 300 נבחרים יקבלו "קביעות". עד כה, עובדים היו במעמד "זמני" למשך 4 שנים. על פי ההסכם, מכסת העובדים היציבים לא תעלה על 2,000 בכל רגע נתון. הבונוס יינתן בתשואה של 14% על ההון, במקום 10%, וגובהו המירבי יגדל ביחס לקיים היום. העובדים יוכלו לעבוד יום בשבוע מהבית.
מספר עובדים: כ-5,000 עובדים, מתוכם 2,900 בקביעות

בנק לאומי

סטטוס: בסוף אוגוסט נחתם הסכם זמני בעקבות סכסוך עבודה עליו הכריז הוועד. סוכם כי עד לסוף השנה יוענקו במצטבר 40-45 קביעויות לעובדים, כדי לשמור על עובדים ותיקים. בנוסף יוצע לעד 40 עובדים לעבור להעסקה בהסכם קיבוצי להעסקת עובדי טכנולוגיה. עובדי הבנק יכולים לעבוד יום מהבית לאור מגפת הקורונה והנושא על הפרק. סכסוך העבודה סביב ההיברידיות טרם בוטל.
מספר עובדים: כ-8,000 עובדים, מתוכם על פי הערכות כ-6,000 בקביעות 

בנק הבינלאומי

סטטוס: מרבית העובדים הם קבועים. בבנק יש הסכם עבודה קיבוצי בתוקף. נציין כי ההסכם צמוד כ'טייס אוטומטי' להסכם של בל"ל (בנק לאומי לישראל), מלבד נושא הבונוס. באשר לעבודה מהבית, אין נכון להיום מדיניות המעניקה לעובדים את היכולת לעבודה מהבית. מרבית העובדים, כמו בכל המערכת הבנקאית, הם עובדי סניפים כך שבפועל יתקשו לעבוד מהבית, אך מבחינה ביצועית אפשרות כזו קיימת.
מספר עובדים: 3,700 נכון לסוף 2020

בנק מזרחי טפחות

סטטוס: ועד העובדים וההנהלה מנהלים מזה תקופה מגעים לחתימה על הסכם חדש מול העובדים, כיוון שההסכם הקיים יסתיים בסוף השבוע (סוף 2021). סביר להניח שהעובדים יזכו לבונוסים ולתוספות שכר כמו ביתר הבנקים, וידרשו במקביל לצמצם את ההתייעלות. לא ברור מה יעלה ביחס לקביעות ולעבודה מהבית של עובדי הבנק.
מספר עובדים: 6,700 נכון לסוף 2020