מגדל ביטוח | ניתוח

פינוי הבמה או מהלך טקטי: מה עומד מאחורי פרישת אליהו מתפקיד יו"ר מגדל

בעל השליטה במגדל, שיחגוג השבוע 86, החליט לפנות את תפקיד יו"ר דירקטוריון החברה האם, מגדל אחזקות, וצפוי להיות מוחלף על ידי שופט העליון בדימוס חנן מלצר • השאלה: האם הוויתור על התפקיד יסלול את דרכו חזרה למעורבות ישירה בחברת הביטוח

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי
שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

שלמה אליהו, בעל השליטה בקבוצת הביטוח מגדל , מפנה את כיסא יו"ר מגדל אחזקות הציבורית (שמחזיקה בחברת מגדל ביטוח), והוא יוחלף על ידי שופט בית המשפט העליון בדימוס, חנן מלצר. דירקטוריון מגדל צפוי להתכנס ביום שלישי לאישור המהלך.

אליהו, שחוגג השבוע יום הולדת 86, מחזיק נכון להיום ב-64.3% ממגדל, באמצעות חברת אליהו הנפקות שאותה הקים ב-2017 כדי לממן את רכישה השליטה בחברה. הוא צפוי להמשיך לכהן כדירקטור במגדל אחזקות, ולכן עולה השאלה מדוע החליט דווקא עכשיו לוותר על כס היו"ר. מקורבים לאליהו סיפרו לגלובס, כי הוא ממשיך להיות פעיל גם היום, אך לא מן הנמנע כי הסיבה לשינוי בצמרת חברת ההחזקות אכן נובעת מהגיל או מסיבות הקשורות לו.

עם זאת, ייתכן כי הסיבה להחלטתו לפנות את מקומו לשופט בדימוס מלצר נעשית בעקבות שיקולים טקטיים ובשל רצונו לחזור ולהשפיע על חברת הביטוח באופן ישיר, לאחר שנותק ממנה לפני כשנה וחצי בהנחיה מצד הממונה על רשות שוק ההון, ד"ר משה ברקת.

ברקת הורה לאליהו להכריע בין תפקידיו

ביולי 2020 הורה ברקת לאליהו להכריע בין תפקידיו בקבוצה באותה עת: יו"ר החברה האם מגדל אחזקות או דירקטור בחברה הבת הפרטית מגדל ביטוח. במכתב שנשלח לחברי דירקטוריון מגדל כתב ברקת, כי "אליהו אינו רשאי להמשיך ולכהן במקביל כדירקטור בחברת ההחזקות וכדירקטור בחברת הביטוח", תוך שהמשיך והבהיר כי מבחינתו "ככל שיבחר להמשיך ולכהן כדירקטור בחברת הביטוח, יהא על אליהו לקבוע את משרדיו מחוץ למשרדי חברת הביטוח".

לדברי ברקת אז, הוראתו לאליהו נעשתה משום ש"מזה תקופה מאופיינת חברת הביטוח בחוסר יציבות משמעותי בשדרה הניהולית הבכירה שלה (בהקשר זה, נציין שבתקופה שמתחילת שנת 2013 ועד למועד מכתבנו זה, בחברת הביטוח הוחלפו, בין היתר, 5 מנכ"לים, 4 יו"רים ונושאי משרה נוספים)", כתב ברקת, כשלמספרים אלו יש להוסיף מנכ"ל נוסף שעזב (רן עוז) ויו"ר חדש שמונה (יפתח רון-טל) מאז אותו מכתב.

בהקשר זה כתב הממונה על שוק ההון, כי "כחלק מהגשמת תפקידי הרשות, במהלך תקופה העולה על שנה וחצי עקבה מקרוב הרשות אחר התנהלותה ואופן ניהולה של חברת הביטוח, ובכלל זה מידת המעורבות של אליהו, המכהן בתקופה האמורה כיו"ר דירקטוריון חברת ההחזקות וכדירקטור בחברת הביטוח, ומעורבות דירקטוריון חברת ההחזקות בענייניה של חברת הביטוח. בחינה זו הצביעה על מספר אירועים המעידים על תפקוד לקוי של אליהו, בניגוד לחובות המוטלות עליו מכוח הוראות הדין".

השאלה הגדולה שנותרה פתוחה היא האם יוכל אליהו עתה לשוב לכהן גם כדירקטור במגדל ביטוח או בכל תפקיד אחר בחברת הביטוח, או שייאלץ לעזוב לשם כך גם את משרת הדירקטור במגדל אחזקות. לגלובס נודע, כי פנייה רשמית בנושא טרם הוגשה לרשות שוק ההון, אך בעבר לא חששו ברשות להזהיר את מגדל מפני צעדים דומים עוד לפני שהם יצאו לפועל.

זה קרה באפריל האחרון כאשר אליהו ביקש להתמנות כדירקטור בחברת הביטוח. ברשות שוק ההון חששו כי המינוי עשוי להוביל את אליהו להשתלט גם על כס יו"ר חברת הביטוח, והזהירו את הדירקטורים בחברת הביטוח שלא לאשר את הצטרפותו של אליהו לדירקטוריון, עוד לפני שבכלל התקבלה החלטה כזו בתוך מגדל.

ברקת עצמו התייחס בחודש שעבר במהלך ועידת ישראל לעסקים של גלובס לכהונת בעלי שליטה כדירקטורים בחברות שבשליטתם. לדבריו, בבנקים קיימים מנגנונים חזקים להגנה על התנהלות תקינה, ובהם מנגנון שלפיו חל איסור על בעל השליטה לכהן בתפקיד יו"ר הדירקטוריון.

"אנחנו מתכוונים לקחת את זה צעד אחד רחוק יותר, ובמקרים מתאימים לאסור בהוראותינו על בעלי שליטה מסוימים לכהן אפילו כדירקטורים בחברת ביטוח, והכול על פי קריטריונים ברורים ועל פי החוק". בכך התייחס ברקת לכוונה שהעלה איש העסקים אלפרד אקירוב, שביקש היתר שליטה בכלל ביטוח, שלפיה הוא שוקל למנות את בנו ג'ורג'י לדירקטור בכלל (ומאוחר יותר ציין בריאיון לגלובס כי אין בכוונתו לבצע מינוי כזה).

בין מפלגת דש לתביעת מיליונים: כך הכירו אליהו ומלצר

ההיכרות ארוכת השנים בין בעל השליטה במגדל, שלמה אליהו, ובין שופט בית המשפט העליון בדימוס, חנן מלצר, מתפרסת על פני יותר מארבעה עשורים. השניים הכירו לראשונה במפלגת ד"ש, שמטעמה שימש אליהו כחבר כנסת, בחלק השני של שנות ה-70 של המאה הקודמת.

כעבור כ-20 שנה, לאחר שנים ארוכות של נתק, ביקש אליהו ממלצר, אז עו"ד פרטי, לייצג אותו בערעור שהגיש לביהמ"ש העליון במסגרת תביעה שהגיש תאגיד הביטוח אבנר נגד חברת הביטוח אליהו.

בפסק דין קודם של בית המשפט המחוזי בת"א נקבע כי אליהו תשלם לאבנר 120 מיליון שקל, בעיקר על חשבון חלקה בפרמיות לשנים 1995-1994, שבהן ביטחה אליהו רבבות כלי רכב בביטוח חובה לבדה, ללא שיתוף אבנר, וגבתה פרמיות מוגדלות.

לאחר הערעור שהוגש לעליון באמצעות עו"ד מלצר הוחלט, במסגרת הסכם פשרה, כי אבנר תחזיר לאליהו את הפרמיות, בתוספת 25 מיליון שקל, ומאוחר יותר שילמה סכומים נוספים.

במהלך הסכסוך מול אבנר אף פרשה אליהו מאיגוד חברות הביטוח. שלמה אליהו טען בזמנו כי אבנר נקלעה להפסדים כבדים, ועל רקע זה הייתה לו מחלוקת עם חברות הביטוח האחרות. רק לאחר הפשרה בין הצדדים, 6 שנים לאחר שפרשה מהאיגוד, חזרה אליו אליהו.

מלצר עזב את בית המשפט העליון בחודש אפריל האחרון לאחר 14 שנות כהונה, אז כיהן כסגן הנשיאה. הוא היה השופט הראשון שמונה לבית המשפט העליון מהמגזר הפרטי בשנת 2007.

השופט בדימוס חנן מלצר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט
 השופט בדימוס חנן מלצר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

מלצר בן ה-70 נולד בתל אביב, בן יחיד לניצולי שואה. אביו עו"ד יוסף מלצר ז"ל מקרקוב, היה מניצולי "רשימת שינדלר". אימו, יוכבד מלצר ז"ל, הייתה מניצולי אושוויץ. הוריו עלו ארצה מפולין אחרי מלחמת העולם השנייה. הוא למד בגימנסיה העברית הרצליה ולאחר מכן פנה ללימודי משפטים באוניברסיטת תל אביב. בשנת 1977 הקים משרד עורכי דין פרטי, ובשנת 2007 מונה לשופט בית המשפט העליון.

בחודש אוקטובר האחרון מונה מלצר לנשיא מועצת העיתונות. עם זאת, הוא נושא בתפקיד זה בהתנדבות מלאה ובמשרה חלקית, וככל הנראה גם בתפקיד יו"ר מגדל יכהן במשרה חלקית. עוד לפני מינויו לנשיא מועצת העיתונות הובהר כי יוכל לבצע פעילות עסקית במקביל.