חברי הכנסת בהתקפה על רשות שוק ההון: "ישנים בעמידה בנושא שליטת אקירוב בכלל"

ועדת הכספים קיימה דיון בבקשת היתר השליטה בחברת הביטוח שהגישה אלרוב • ח"כ לזימי: "אנחנו שומרי הסף ויש פה אנשי מקצוע שמועלים בתפקידם" • ברקת: "לא עובד על פי שמועות או טענות כאלה ואחרות כלפי אדם כזה או אחר" • בינתיים רכשה אלרוב מניות בשוק וחזרה להחזקה של 15% בכלל

הממונה על שוק ההון, ד"ר משה ברקת / צילום: יוסי זמיר
הממונה על שוק ההון, ד"ר משה ברקת / צילום: יוסי זמיר

החלטת רשות שוק ההון בקשר לבקשת היתר השליטה בכלל ביטוח שהגישה חברת אלרוב נדל"ן של אלפרד אקירוב עדיין לא התקבלה, אך חברי הכנסת אינם ממתינים, והם קיימו ישיבה סוערת בוועדת הכספים, במטרה למנוע את היתר השליטה מאלרוב. בדיון הטילו חלק מחברי ועדת הכספים האשמות כבדות כלפי רשות שוק ההון והעומד בראשה, ד"ר משה ברקת.

"לתת לאדם שליטה על כל כך הרבה כסף זו קטסטרופה", אמרה ח"כ נעמה לזימי (מפלגת העבודה). "ראינו את המהלך של אלפרד אקירוב כחלק מ'סגירת חשבונות' עסקית, והעובדה שרשות שוק ההון שוקלת לאפשר את זה היא לא הגיונית", אמרה לזימי. היא התייחסה לטענות כי אקירוב רוצה לרכוש את השליטה בכלל לאחר שחברת הביטוח, כבעלת מניות מיעוט באלרוב, התנגדה בעבר לעסקת בעלי עניין, שאמורה הייתה להיטיב עם בנו של אקירוב, ג'ורג'י, המוביל את לוקה, זרוע מלונות היוקרה שהקימה אלרוב באירופה.

"אני מצפה ממשרד האוצר להתערב עכשיו כדי לעצור את הדבר הזה. זו הפרת אמון של המערכת הפיננסית כלפינו. נדמה לי ששומרי הסף ישנים בעמידה וזה מצב לא סביר. המצב הוא הפוך? אנחנו שומרי הסף, ויש פה אנשי מקצוע שמועלים בתפקידם", הוסיפה לזימי, ולאור בקשת יושב ראש ועדת הכספים, אלכס קושניר (ישראל ביתנו), כי תמתין עם הביקורת לסוף הבדיקה, אמרה לזימי כי "אני מאחלת לעצמי להתנצל על הדברים האלה, אבל אנחנו יודעים טוב מאוד מה עומד לקרות". 

אלפרד אקירוב / צילום: יוסי כהן
 אלפרד אקירוב / צילום: יוסי כהן

"אקירוב לא עוסק רק בפיננסים, ולכן החשש גובר"

ח"כ יעקב מרגי (ש"ס), שהגיש את הבקשה לדון בנושא, אמר כי "אם אקירוב היה מתעסק בפיננסים בלבד לא הייתה בעיה, אבל הוא לא עוסק רק בפיננסים, ולכן החשש שלנו גובר".

ח"כ עופר כסיף (הרשימה המשותפת) העלה את נושא הקשרים המשפחתיים של אקירוב והשפעתם על עסקיו. "יש שאלה של נפוטיזם כשמדובר באקירוב. כולנו מכירים את הניסיון להכניס את אחד מבניו לחברת הביטוח כשאין לו ניסיון (אקירוב אמר בתקשורת כי בכוונתו למנות את בנו ג'ורג'י כדירקטור בכלל, אך מאוחר יותר חזר בו מכך - ר' ו').

"כאשר הוא ניסה להכניס את ג'ורג'י לעסקה עם לוקה, מי שהתנגדו היו יורם נוה (מנכ"ל כלל) ויוסי דורי (מנהל ההשקעות של כלל, ר' ו') וכתוצאה מזה אקירוב ניסה לפטר אותם. אז אני שואל: אם אנחנו יודעים על הרקע הספציפי הזה שבו הוא כבר בחש כדי להעיף את בעלי התפקידים, וזה עובדה ולא תיאוריה, האם נכון לתת לאדם כזה עוד יותר כוח?", תהה כסיף.

"אנחנו בוחנים גם את האדם עצמו"

ברקת עצמו השתתף בתחילת הדיון באמצעות שיחת וידיאו, ואמר כי הוא, כרגולטור מקצועי, בוחן את טובת המשק וטובת הצרכנים בראש ובראשונה. "אני בא עם אחריות מאוד גדולה קודם כל כלפי הציבור. יש תהליכים מקצועיים שצריכים להיעשות ואני לא עובד לפי שמועות או טענות כאלה ואחרות כלפי אדם כזה או אחר.

"יש לנו כללים מאוד ברורים שלא נקבעו מאתמול. אנחנו בוחנים הכול ומקבלים אינפורמציה מכל הגופים וכל הרגולטורים, מסתכלים על הכול - גם על חוק הריכוזיות, על המינוף של אקירוב, בוחנים גם את האדם עצמו", הסביר ברקת.

על הטענות שהופנו כלפיו אמר ברקת: "באתי להתנדב ולעשות לטובת הציבור. יש לי מצפון חברתי, ואני לא מתכוון להיות פוליטיקאי. חלק מהדברים כבר הופנו אלינו, ואני שמח שהכנסת מכירה בערך של המפקח על שוק ההון".

היועץ המשפטי של רשות שוק ההון, ברוך לוברט, התבקש לעדכן על מצב הבדיקה שעורכת הרשות, וציין כי הרשות לא יכולה למסור פרטים. "בפני הממונה עומדת בקשת היתר שליטה, ואנחנו מנועים מלהתייחס לגורמים ספציפיים. הבקשה נבחנת בהתאם להוראות החוק", הוא אמר, וציין כי אם חברי הכנסת רוצים לשנות את החוק, זו הסמכות שלהם.

במהלך הדיון שאלה ח"כ לזימי מה כן יכולים חברי הכנסת לעשות כדי למנוע מרשות שוק ההון להעניק את היתר השליטה לאלרוב (בעלת המניות הגדולה בכלל, המחזיקה 15% ממניות החברה ומבקשת להכפיל את החזקותיה ל-30%).

"לבקש צו מניעה ובמקביל לשנות את החוק"

על כך השיב לה ח"כ מרגי כי הם יכולים להגיש עתירה לביהמ"ש, לבקש צו מניעה ובמקביל לפעול לשינוי החוק, תוך שהתייחס בעיקר לחוק הריכוזיות, המתיר שליטה בתאגיד ריאלי משמעותי במקביל לתאגיד פיננסי משמעותי.

נציין כי נכון להיום אלרוב אינה מוגדרת תאגיד ריאלי משמעותי, ולכן, על פניו היא יכולה לשלוט בכלל, שהיא תאגיד פיננסי משמעותי. זאת מכיוון שלפי שעה היקף החוב של אלרוב קטן מ-6 מיליארד שקל. ברשות שוק ההון שוקלים לחייב את אלרוב לרשום לצורך הבדיקה גם את החוב שלה בחו"ל, על מנת לוודא שגם עם חוב זה, שבמסגרתו נטלה אלרוב הלוואות בסך של יותר מ-5.5 מיליון שקל מבנקים בחו"ל, היא עדיין עומדת במגבלות חוק הריכוזיות.

יו"ר הוועדה קושניר סיכם את הדיון ואמר, כי הסוגייה מציבה הרבה דגלים אדומים. "אני חייב לומר שאני לא מקבל את האמירות על כך שהרגולטורים מועלים בתפקידם ודווקא סומך על רשות שוק ההון שתעשה את העבודה. עם זאת, אני דורש מהרשות להתייחס באופן רציני גם להיסטוריה של אקירוב וגם לנושאים שהועלו כאן, כי מדובר ב-260 מיליארד שקל של כספי חוסכים", אמר קושניר.

מאלרוב נמסר בתגובה: "קבוצת אלרוב היא חברה שמרבית פעילותה היא בשווקים זרים, ולכן היא מייעדת חלק ניכר מההון העצמי שלה להשקעות במגזר הפיננסי הישראלי.

"לקבוצה שיעור חוב נמוך, יש לה ניסיון רב בהשקעה במגזר הפיננסי - כולל השקעה מוצלחת לאורך שנים בבנקים פועלים ולאומי - והיא סבורה שהעובדה שהיא שואפת לקבל היתר שליטה בחברת הביטוח כלל, מהווה תעודת כבוד למשק הישראלי.

"קבוצת אלרוב מכירה היטב את הרגולציה על מגזר הביטוח ותקפיד לפעול בהתאם להנחיות בכל הקשור לניהול חברת הביטוח לאחר קבלת היתר השליטה, וזאת באמצעות דירקטורים מנוסים ואיכותיים והנהלה מקצועית ומנוסה. החשיבה והראייה של אלרוב תמיד התבססו על אסטרטגיה ארוכת-טווח וכך בכוונתה לפעול גם עם כלל. כל זאת, במטרה להשביח את החברה בראש ובראשונה לטובת הלקוחות, העמיתים, עובדיה ובעלי המניות שלה".

כלל דיווחה: אלרוב חזרה להחזקה של 15%

במקביל לדיון דיווחה כלל ביטוח לבורסה כי אלרוב חזרה להחזיק ב-15% ממניותיה, לאחר שהחזקותיה דוללו קמעה עקב הנפקת מניות שביצעה כלל לפני כשבועיים. בהנפקה גייסה כלל יותר מחצי מיליארד שקל, לאחר שדחתה את הצעתה של אלרוב לרכוש את המניות העומדות למכירה מחוץ למכרז, ובמחיר גבוה יותר. 

אלרוב השתתפה במכרז ורכשה מניות בשיעור של כ-60 מיליון שקל, וכעת רכשה במהלך המסחר מניות נוספות בסכום של 10.5 מיליון שקל, בשתי עסקאות שונות ובמחיר הנמוך מעט ממחיר ההנפקה.