כלכלת ארה"ב | פרשנות

אחרי הסחרור בשווקים: כל העיניים נשואות להודעת הריבית הערב בארה"ב

העלאה של הריבית בארה"ב לראשונה מאז 2018 מתומחרת בחודש מרץ באופן ודאי. השאלה מה לגבי ההמשך • בבנק ההשקעות האמריקאי ג'י.פי מורגן, מעריכים כי הפד יגלה טון 'יוני' לגבי הידוק המדיניות המוניטרית

ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: Associated Press, Kiichiro Sato
ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: Associated Press, Kiichiro Sato

לאחר ימים של ירידות חדות בשווקים בצל החשש מהידוק המדיניות המוניטרית בארה"ב באופן מהיר מהצפוי, נראה ששום דבר לא חשוב מלבד הודעת הריבית הערב בארה"ב. בתום ישיבה בת יומיים, ועדת השוק הפתוח (FOMC) תפרסם הערב בשעה 21:00 (שעון ישראל) את החלטתה לגבי גובה הריבית, שצפויה להיוותר ללא שינוי, אך בחירת המלים לגבי התוואי להמשך ההידוק המוניטרי תעמוד בקדמת הבמה.

השוק מתמחר באופן ודאי העלאת ריבית ראשונה מאז 2018 כבר בחודש מרץ הקרוב, ועד ארבע העלאות ריבית ב-2022. בהתחשב במדיניות המוניטרית של הפד האמריקאי שנחשבת עדיין מרחיבה מאוד, נראה כי לא צפויות הפתעות מהבחינה הזו והפד יאותת על העלאת הריבית בחודש מרץ. יחד עם זאת, לגבי ההמשך הדעות בשוק חלוקות לגבי קצב ההידוק המוניטרי.

הנאסד"ק עבר לתשואה שלילית ב-12 החודשים האחרונים 

לפי התגובות בשווקים, לאור עליות המדדים המובילים והחוזים הירוקים בניו יורק, לא נראה שהפד צפוי לספק טון ניצי יותר ממה שמתומחר בשוק לאחר הירידות החדות שהעבירו את הנאסד"ק  לתשואה שלילית ב-12 החודשים האחרונים. השוק מגלם בסבירות כמעט ודאית העלאת ריבית ל-0.25%-0.5% בסוף הרבעון הראשון של 2022. 

בבנק ההשקעות האמריקאי ג'י.פי מורגן, מעריכים כי הפד יגלה טון 'יוני', ולא יסיים את צמצום רכישות האג"ח (טייפרינג) מוקדם מהצפוי (מרץ). בג'י.פי מורגן צופים העלאה הדרגתית של הריבית ברבע האחוז ולא ב-0.5%, וכי הפד לא יקדים את העלאת הריבית בהמשך 2022. הערכה זו מספקת אופטימיות בשוק, אם כי בטווח הארוך הפד יתקל בהאטה בצמיחה ועלייה בלחצי השכר בניסיונו להעלאות ריבית כדי רסן את האינפלציה בארה"ב.

החשש מהמשך עליית האינפלציה בארה"ב הוביל לאחרונה לשינוי דרמטי במדיניות הפד, שקרא לזנוח את המושג 'זמני' לגביה, והביע נחישות להילחם בה על ידי נסיגה מהמדיניות המוניטרית האולטרה מרחיבה. האינפלציה הגואה שוחקת את ההכנסה הפנויה של הציבור, מה שלא תורם למנוע הצמיחה של הכלכלה. לולא האינפלציה שהגיעה ל-7% בדצמבר, אפשר לומר שמצבה של הכלכלה האמריקאית טוב מאד, כאשר שוק העבודה מצביע על שיעור אבטלה נמוך של 3.9%. יו"ר הפד ג'רום פאוול צפוי לציין הערב לחיוב את שוק העבודה ולהזכיר שהפד מוטרד מהאינפלציה.

העלאת הריבית תייקר את מחיר הכסף, מה שצפוי לייקר את ההלוואות, את עלויות המימון של החברות וזה מה שבעיקר הכביד על השווקים מאז פרסום הפרוטוקול של הישיבה הקודמת מאמצע דצמבר, שתפס את השוק בהפתעה. לא רק שהפד הביע כוונה להקדים את העלאות את הריבית, לאחר ששינה את תפיסתו לגבי זמניותה של האינפלציה, אלא שמקבלי ההחלטות גם דנו בצמצום המאזן של הבנק שתפח במהירות לכ-9 טריליון דולר בשל רכישות הנכסים האדירות שנועדו לסייע בתקופת הקורונה.

אחרי שהאינפלציה בארה"ב עלתה לשיא של 40 שנה, ירידות חדות בשווקים לא אמורים על פניו למנוע מהפד לנקוט בצעדים לרסנה. האינפלציה שעלולה לצאת משליטה דוחקת בצמצום התנאים שאפשרו כסף זול לכל דורש, וגם לאחר תוואי העלאות הריבית לא צפויה להיות גבוהה מבחינה היסטורית. אבל הקצב של שינוי המדיניות של הפד הוא זה שמטריד את השוק כעת, והערב הפד עשוי לספק אינדיקציה לגבי צמצום המדיניות, שבינתיים הכניס את השווקים לסחרור.