המניה צנחה, עשרות מיליונים נמחקו ורגע לפני שהכסף נגמר: עדיקה מגיעה לסוף דרכה העצמאית

כארבע שנים לאחר שהונפקה כהבטחת אופנה מקוונת, במהלכן רשמה הפסד של עשרות מיליוני שקלים והמניה קרסה ב-85%, מגיעה עדיקה לסוף דרכה העצמאית • בחברה מעריכים מעריכה כי בהעדר גיוס הון משמעותי בתקופה הקרובה היא לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה

עדיקה. בדרך להפוך לחברה פרטית / צילום: ערן סלם יח''צ
עדיקה. בדרך להפוך לחברה פרטית / צילום: ערן סלם יח''צ

קצת יותר מארבע שנים לאחר שהונפקה ברעש גדול, מגיעה ההרפתקה הבורסאית הסוערת של חברת האופנה המקוונת עדיקה סטייל  לסופה העגום. בדרך רשמה עדיקה הפסדי עתק של מעל 60 מיליון שקל, ואילו מניית החברה איבדה 85% מערכה בהנפקה, ומשקפת לעדיקה שווי נוכחי זניח של פחות מ-40 מיליון שקל.

לנוכח מצבה הפיננסי הקשה של עדיקה, נאלצת בעלת השליטה בחברה, קבוצת האופנה גולף (60%), לפעול כדי למזג את עדיקה לתוכה ולמחוק אותה מהמסחר בבורסה. מניית עדיקה החבוטה הגיבה לדיווח על אודות המיזוג הצפוי בזינוק דו-ספרתי, שהמתיק רק במעט את הגלולה המרה שהייתה מנת חלקם של המשקיעים במניה.

מדיווח ששיגרה עדיקה, המנוהלת מאז מרץ האחרון בידי נועם מלניק, עולה כי "על אף תוכניות ההתייעלות, לחברה תזרים מזומנים שלילי מפעילות שוטפת זה חמישה רבעונים. להערכת החברה, תזרים המזומנים מפעילותה השוטפת של החברה למחצית השנייה של 2022 צפוי גם הוא להיות שלילי, בסך של כ-10 מליון שקל. 

"נכון למועד זה ניצלה עדיקה סך של 16 מיליון שקל (מתוך 20 מיליון שקל) מכוח ההלוואה שהעמידה גולף לחברה במסגרת כתב ההתחייבות, וצופה כי תידרש לנצל את יתרת ההלוואה הניתנת למשיכה מגולף עד לסוף הרבעון השלישי של 2022 לכל המאוחר.

"עקב מצבה הפיננסי, ובשים לב לתנאי השוק, מעריכה החברה כי קיים ספק של ממש ביחס ליכולתה לקבל אשראי בנקאי או חוץ-בנקאי בתנאים סבירים". בהתאם לאמור לעיל, צופה עדיקה כי בהיעדר גיוס הון בהיקף משמעותי נכון לסוף השנה היא לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה".

נסחרת בשווי של 40 מיליון שקל בלבד

בעבר סומנה עדיקה כהבטחה הגדולה של האופנה המקוונת בישראל, אך מאז הנפקתה עלתה החברה לכותרות בעיקר בקשר עם סכסוכים חריפים בין ההנהלה ובעלי המניות, תוצאות מאכזבות ואובדן דרך עסקית. כעת, כשהחברה ניצבת על סף תהום פיננסית, נאלצת כאמור החברה האם, גולף שבבעלות לן בלווטניק, לפעול למחיקתה מהמסחר רגע לפני שרואי החשבון מצמידים הערת "עסק חי" לדוחותיה הכספיים.

גולף צפויה לרכוש את מלוא המניות של עדיקה בעסקת מיזוג משולש הופכי, ולאחר מכן למחוק אותה מהמסחר. כדי לקבוע את שווי עדיקה במיזוג יקימו הדירקטורים החיצוניים (דח"צים) שלה ועדה בלתי תלויה, שתבחן את השווי הראוי לחברה, ושעל פיו יבוצע המהלך. העסקה תבוצע כנגד תשלום במזומן לכלל בעלי המניות. 

כאמור, נכון להיום נסחרת עדיקה בשווי של כ-40 מיליון שקל בלבד - רחוק מאוד מהשיא שאליו הגיעה בפברואר אשתקד. בתחילת 2021 החלה מניית עדיקה לנסוק על רקע הגאות במניות הטכנולוגיה, שהובילה בין היתר להנפקת עשרות מיזמי הייטק בוסריים בבורסה המקומית, נוכח חלומות המשקיעים לפריחתם בתקופה שלאחר פרוץ הקורונה. אלא שאותם חלומות שרדו זמן מועט בלבד, ומאז פברואר 2021, עת נסחרה בשווי שיא של 363 מיליון שקל (שגם אותו קשה היה להסביר), צללה מניית עדיקה בכ-90%.


הונפקה לפי שווי של 150 מיליון שקל

עדיקה, שנוסדה בינואר 2012 על ידי דדי שוורצברג ושותפתו עדי רונן, נולדה כעסק צעיר, תוסס וצומח, שהקדים את כל המתחרות המקומיות ואת חברות האופנה המסורתיות המנומנמות. החברה הוקמה כאתר אונליין העוסק בעיצוב ובשיווק פרטי אופנה, ובהם מוצרי הלבשה, הנעלה ואופנת בית תחת המותג Adika, וכן בשיווק ובהפצה של מוצרים משלימים של מותגים בינלאומיים, ובהם אדידס, ריבוק, Vans ועוד. בשנים אלה הפכה עדיקה גם לרשת של חנויות פיזיות, עם תוכניות וחלומות לכבוש לעצמה נתחי שוק גם מחוץ לישראל.

בתחילת 2015 נרכשה השליטה בחברה בידי חברת האופנה הוותיקה גולף (מקבוצת כלל תעשיות של לן בלווטניק) לפי שווי חברה של כ-40 מיליון שקל. שלוש שנים מאוחר יותר היא הונפקה כהבטחה גדולה בבורסה בת"א לפי שווי של כ-150 מיליון שקל, כאשר לצד הגיוס לחברה מכרו גולף והמנכ"ל שוורצברג מניות בכ-23 מיליון שקל. מתשקיף ההנפקה עלה כי קהל לקוחות החברה מורכב מנשים, בעיקר בין הגילים 18-25.

בשנים הבאות התקשתה כאמר עדיקה לקיים את ההבטחות שנלוו להנפקתה, והסבה עוגמת נפש למשקיעים, בין היתר על רקע השקעות שנדרשו לביסוס פעילותה והמומנטום השלילי שממנו סבל ענף האופנה, שהחריף במיוחד נוכח הפניקה שנלוותה לתחילת ימי הקורונה.

על הרקע הזה הגיעו היחסים המתוחים בין המייסד שוורצברג והנהלת בעלת השליטה גולף לכדי סכסוך מר שהוביל לעזיבתו של הראשון בשלהי שנת 2020 - כשבמוקד המחלוקת עמדו בין היתר ההשקעות שנדרשו ליישום תוכנית ההתרחבות של עדיקה בארה"ב.

דווקא לאחר עזיבתו של שוורצברג חוותה עדיקה תקופה קצרה של חסד. הכנסותיה של החברה בסיכום שנת הקורונה, 2020, הסתכמו בכ-193 מיליון שקל, עלייה של כ-40% ביחס לשנה הקודמת. בשורה התחתונה הצליחה החברה לרשום רווח נקי של 4.4 מיליון שקל.

אולם המגמה העסקית התהפכה בצורה משמעותית בשנת 2021. ההכנסות אומנם ירדו בשיעור מתון בלבד של 7% ל-179 מיליון שקל, אך שיעור הרווח הגולמי התרסק. מ-51% ב-2020 ל-35% בשנה שלאחריה. עליות חדות בהוצאות המכירה והשיווק שהציגה החברה הובילו אותה לרישום של הפסד תפעולי בסך של 56 מיליון שקל. בשורה התחתונה הסתכם ההפסד השנתי שלה ב-55 מיליון שקל.

ברבעון הראשון של 2022 נמשכה ההרעה בעסקי החברה. ההכנסות נחתכו ביחס לרבעון המקביל ב-40%, ובשורה התחתונה נרשם עוד הפסד צורב של 11.9 מיליון שקל, דומה להפסד שרשמה ברבעון המקביל אשתקד.

בין הסיבות לכישלון העסקי הצורב של עדיקה, היה החלום "לכבוש את אמריקה" - ופעילות זו סיימה את הרבעון הראשון של 2022 עם מכירות של 8.3 מיליון שקל בלבד, ירידה של 65% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, והפסד תפעולי של 3.6 מיליון שקל.

עדיקה מציינת, כי היא "מיישמת תוכנית פעולה לשיפור הרווחיות הגולמית והתפעולית, בדגש על חיסכון בהוצאות וישום תהליכי התייעלות בשווקים שבהם היא פועלת". במסגרת זו החליטה החברה "לצמצם באופן ניכר את פעילותה במגזר הבינלאומי, וזאת כדי לצמצם את הפסדיה במגזר זה, ולהתמקד במגזר הפעילות בישראל, תוך חיזוק הפעילות של החברה בחנויות הפיזיות".

נוסף על כך, לחברה נוצרו עודפי מלאי מתקופות קודמות, אשר חייבו אותה למכור את מוצריה במחירים נמוכים מהרגיל, וגרמו הן לפגיעה ברווחיות הגולמית והן להוצאות לוגיסטיות עודפות. "כמו כן, כחלק מהמגמה העולמית של עליית מחירי השילוח ועליות מחירי חומרי הגלם, עלויות הלוגיסטיקה והשילוח של מוצרי החברה האמירו בשנת 2021 ופגעו במודל הכלכלי של החברה וברווחיותה".

נועם מלניק, מנכ"ל עדיקה, מסר כי המיזוג לגולף "יסייע לעדיקה לחזק את המעמד העסקי והפיננסי של פעילותה, תוך כדי אופטימיזציה של תהליכים מסחרים ושיתופי פעולה עסקיים, וכן יביא להפחתת עלויות שוטפות בצורה מהותית, תוך שמירה על ערכי המותג ובידולו.

"עם כניסתי לתפקיד לפני כחודשיים ביצענו מספר פעולות כדי לחזק את חוסנה הפיננסי, תוך שיפור ניהול תזרים המזומנים השוטף של החברה, אולם לאחר בחינה מעמיקה הגענו לכלל מסקנה כי גם כאשר מאמצינו אלו יישאו פירות - מיזוג הוא המהלך הנכון לעדיקה".