תקוע כבר שבע שנים: מה מעכב את משפט רונאל פישר?

השלמת עדות ערן מלכה, שהתחלק לכאורה עם פישר ברווחים מהעברת מידע משטרתי, מתעכבת לאחר שנדחתה השנה ארבע פעמים • הצדדים שמבינים כי ההליך עלול להימשך עוד שנים רבות, שבו לגישור כדי להגיע להסדר טיעון • מה קרה בשנה החולפת בפרשת רונאל פישר? • גלובס בעקבות הסחבת המשפטית 

משפטו של רונאל פישר בבית המשפט המחוזי בירושלים, 27.4 / צילום: יוסי זמיר
משפטו של רונאל פישר בבית המשפט המחוזי בירושלים, 27.4 / צילום: יוסי זמיר

נתונים שפרסמה לאחרונה הרשות השופטת גילו כי 25 אלף תיקים מתנהלים בבתי המשפט מעל שלוש שנים, כאשר גם בפרקליטות ובמשטרה המצב בעייתי. הסחבת פוגעת בכולם: חלשים וחזקים. לפי הבנק העולמי, היא מקשה על אכיפת חוזים, וזה לא המחיר היחיד. הנתונים הללו הם הבסיס לפרויקט מיוחד שהושק בגלובס, ובמסגרתו ננסה להתמודד עם החסמים והפתרונות. נתקלתם בסחבת? כתבו לנו
i-can-help@globes.co.il

משפטו של פרקליט הצמרת רונאל פישר, שמואשם כי העביר לצדדים שלישיים מידע משטרתי עבור תשלום, מתנהל זה שבע שנים בבית המשפט המחוזי בירושלים בפני השופט משה סובל. מגמת ההתקדמות האיטית שאפיינה אותו בשש השנים הקודמות, המשיכה גם בשנה החולפת.

הפרשה נפתחה ברעש ציבורי גדול, עם כתב אישום חמור שבו מעורבים עו"ד בכיר, קצין משטרה ופרקליטת מחוז לשעבר. מאז, ההליך המשפטי אמנם מתנהל באופן רציף, אך בית המשפט מקיים מעט מאוד דיונים מדי חודש, רוב הזמן מוקדש לבקשות שונות, דיונים רבים מתבטלים, ועדותו החוזרת של עד המדינה, ערן מלכה, נדחתה כבר ארבע פעמים.
הצדדים, שלא הצליחו להגיע להסכמה על הסדר טיעון, מבינים כי בהתחשב בקצב הזה ובמורכבות התיק, מתן פסק הדין עלול להתרחש רק בעוד כמה שנים. ייתכן כי בעקבות כך, המגעים למציאת מתווה להסדר טיעון חודשו לאחרונה בפני נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים אהרון פרקש.

 
  

אלפי עמודי פרוטוקול שהוקדשו לבקשות

בדיקת "ההספק" בתיק לאורך שנת המשפט הנוכחית מגלה כי בתקופה זו העידו שלושה עדי תביעה בלבד, וגם הם שוליים. מאות שעות דיון ואלפי עמודי פרוטוקול הוקדשו לאורך השנה החולפת לדיונים ארוכים ומתישים בבקשות ישנות וחדשות - רובן של ההגנה. דיונים התבטלו מסיבות מגוונות ועדותו החוזרת של עד המדינה מלכה, אשר נדרשת בעקבות העברת התכתבויות שנמסרו לאחר עדותו במשפט, נדחתה, כאמור, ארבע פעמים ולא נקבע מועד חדש.

הקצב שמכתיב השופט משה סובל עומד על דיונים ספורים כל חודש. במרבית החודשים, כולל מאי ויוני, התקיימו רק שני דיונים. ה"שיא" הגיע במרץ ובאפריל, אז התקיימו ארבעה דיונים מדי חודש - כאשר כולם עסקו בבקשות, בטענות ובניסיון להתקדם מבלי לשמוע עדים. לצורך ההשוואה, משפטו של יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו מתנהל, בדרך כלל, בתדירות של שלוש פעמים בשבוע. כך גם בפרשיות חשובות של ארגוני פשיעה, בהם 512 שהסתיימה לאחרונה.

בתיק של פישר לא נקבעים מועדים מראש, והתנהלות זו מביאה לדחיות רבות. סיבה בולטת לעיכובים היא הצורך לקבוע שוב את עדות מלכה. קצין המשטרה, שהורשע וריצה עונש מאסר, צפוי לחזור להעיד בשל התכתבויות שהועברו להגנה לאחר עדותו. בנובמבר 2021 התבקשו הסנגורים לעדכן את מי הם מבקשים להחזיר לעדות, אך הדיונים נמשכו - ורק כעבור כמה חודשים הוחלט להשיב את עד המדינה להליך. מלכה צפוי להעיד על התכתבויות שהועברו להגנה לאחר עדותו, וכן בנוגע לטובת ההנאה שלגביה הוא טוען שהובטחה לו ולא כתובה בהסכם עד מדינה.

במאי נקבעה לראשונה עדותו החוזרת, ואז החלה שורת דחיות. בתחילה מלכה ביקש לדחות עד לסיום ההליך המשמעתי בעניינו, ואילו בהמשך שהה מלכה בחופשה באילת. לאחר מכן, הסנגורים של פישר ביקשו דחייה, וכך בוטל מועד אחר מועד. עדותו (החוזרת) צפויה להישמע בשנת המשפט הבאה. מנגד, מי שכן העידו השנה היו כמה עדים שוליים בהם חוקרי מח"ש, האחראי על המחשוב במשרדו של פישר, משה עזר, וחברו של פישר - הפסיכיאטר פרופ' יורם ברק. עיכוב משמעותי נבע מהתפתחות שחלה באפריל, כשההגנה גילתה שמלכה טוען במסגרת הליך משמעתי המתנהל נגדו בלשכת עורכי הדין כי בכירי מח"ש הבטיחו לו שלא יבקשו לשלול את רישיון עורך הדין שלו. אותה טובת הנאה לא נכללה בהסכם הכתוב.

סנגוריו של פישר, אלי פרי, אבי חימי ומשה וייס, טענו כי מדובר במידע משמעותי המשליך על התיק הפלילי, שכן מלכה העיד ולא טען כי הובטחה לו טובת ההנאה הזו. בפרקליטות ובמח"ש הכחישו כי הייתה הבטחה כזו, והגילוי הוביל לשורת דיונים בנושא.

פישר מואשם במתן שוחד, בכך שקיבל מידע מחקירות משטרתיות אודות לקוחות ומכרים שלו מקצין המשטרה מלכה. מידע זה הועבר בחלקו, לכאורה, לצדדים שלישיים בעבור תשלום, שבו התחלקו פישר ומלכה. או, לחילופין, בתמורה לכך שישכרו את שירותיו המשפטיים של פישר. רות דוד, שהייתה שותפתו של פישר למשרד עורכי הדין, מואשמת בשלושה מתוך חמישה עשר אישומים בכתב האישום, בשיבוש מהלכי משפט ובקבלת נכסים שהושגו בפשע. שי ברס, מנכ"ל מע"צ לשעבר, מואשם אף הוא בפרשה.

הרשות השופטת: "בית המשפט יגביר את הקצב"

תגובת דוברת הרשות השופטת: "בית המשפט מקצה לתיק את מלוא המשאבים הנדרשים. התיק פעיל ומתקיימים בו באופן שוטף דיונים. פרשת התביעה בתיק זה עומדת לפני סיום וביהמ"ש הודיע לצדדים כי פרשת ההגנה תישמע החל מתחילת שנת המשפט הבאה באופן רצוף שלושה ימים בשבוע ועל באי-כוח הצדדים להיערך בהתאם".

מטעמם עוד נמסר כי "סיום פרשת התביעה אכן התארך זאת בעקבות התפתחויות חדשות בתיק. כך לדוגמה באפריל התקבלה החלטה בבקשת התביעה להגיש תוצרים חדשים מהטלפונים הניידים של עדת המדינה ושל ערן מלכה, דבר עליו עמלו הצדדים במשך חודשים ארוכים וכן בשל הליך משמעתי שהתקיים בבית הדין המחוזי של לשכת עורכי הדין הנוגע לטובות הנאה שלטענת ערן מלכה הובטחו לו שלא במסגרת הסכם עד המדינה. בדיון הקרוב הצפוי בתיק יקבע מועד דיון חדש לשמיעת עדותו המשלימה של ערן מלכה".

עורכי הדין אלי פרי, אבי חימי ומשה וייס, המייצגים את פישר, מסרו בתגובה: "למרות המצג שמנסים ליצור בכתבה, כל הצדדים ובראשם בית המשפט עשו ועושים מאמצים כנים לקדם את שמיעת התיק, שכידוע הינו תיק מורכב ביותר. כידוע, חלו התפתחויות, בין היתר, כפי שמתואר בכתבה בעניין טובות ההנאה שקיבל עד המדינה שההגנה לא יכלה לצפות. להתפתחויות אלו חשיבות עצומה המקרינה על התיק כולו ונכון עשה בית המשפט כאשר אפשר לצדדים להעמיק בסוגיה".

מהפרקליטות לא נמסרה תגובה.

חזקת החפות

רונאל פישר, רות דוד ושי ברס לא הורשעו ועומדת להם חזקת החפות

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

דיסקליימר:

נתונים שפרסמה הרשות השופטת גילו כי 25 אלף תיקים מתנהלים בבתי המשפט במשך יותר משלוש שנים, כאשר גם בפרקליטות ובמשטרה המצב בעייתי. הסחבת פוגעת בכולם: חלשים וחזקים. לפי הבנק העולמי היא מקשה על אכיפת חוזים, וזה לא המחיר היחיד. הנתונים הללו הם הבסיס לפרויקט מיוחד בגלובס, שמתמקד בהתמודדות עם החסמים והפתרונות. נתקלתם בסחבת? כתבו לנו i-can-help@globes.co.il

ציר זמן:

שבע שנות סחבת

יולי 2014
רונאל פישר נעצר

מאי 2015
הגשת כתב האישום נגד פישר,
רות דוד ומעורבים נוספים בפרשה

ספטמבר 2015
נגזר דינו של עד המדינה ערן מלכה לשמונה שנות מאסר בפועל. בהמשך, העליון הפחית לשבע שנים

דצמבר 2016
פתיחת שלב ההוכחות: עדת המדינה מעידה

מרץ 2017
עדותו של עד המדינה מלכה מופסקת בעקבות אי העברת חומרים להגנה

ספטמבר 2018
פרקליטות מחוז ירושלים נוטלת את מושכות הניהול ממח"ש

יולי 2019
עד המדינה מלכה משתחרר מהכלא

דצמבר 2020
סנגורו של פישר, עמית בר, מתמנה לשיפוט, והמשפט מתעכב בחודשיים

ינואר 2021
ראש לשכת עורכי הדין, אבי חימי, מצטרף לצוות ההגנה של פישר

יוני 2022
השלמת עדותו של עד המדינה מלכה מתבטלת בפעם הרביעית תוך חודשים ספורים