קו המשווה | פרשנות

ה-FBI נגד טראמפ: הימין האמריקאי מצופף שורות ולא מתכוון לוותר

הפשיטה הדרמטית על מועדון הגולף של טראמפ והפריצה לכספת שלו הפתיעו אפילו את הבית הלבן • ארה"ב נמצאת בעיצומה של מערכת בחירות שתכריע איזה מפלגה תשלוט בקונגרס מנובמבר • כמה רפובליקאים מאיימים לטהר את מש' המשפטים וה-FBI כשיעלו לשלטון

הנשיא לשעבר דונלד טראמפ בניו יורק ביום רביעי / צילום: Associated Press, Yuki Iwamura
הנשיא לשעבר דונלד טראמפ בניו יורק ביום רביעי / צילום: Associated Press, Yuki Iwamura

ג'ו ביידן קיווה שהשבוע הזה יעמוד בסימן הצלחותיו הפתאומיות בקונגרס. הרוב הדמוקרטי הזעיר בסנאט נעתר לתחנוניו הממושכים, והקים לתחייה חקיקה עתירת־מיליארדים לטובת האקלים, הכוללת גם מס מינימום על חברות והקלות במחירי תרופות.

בדיוק לדברים כאלה מייחלים פוליטיקאים לא פופולריים, העומדים ערב בחירות קטלניות, ומקווים שמשהו יצוץ ברגע האחרון כדי לשכנע את בוחריהם שהם עושים דברים לטובת "הלחם והחמאה", כפי שאומרים באמריקאית מדוברת.

ואז הגיע יום שני לפנות ערב עם הסחת דעת כבירה. אמריקה שמעה שהבולשת הפדרלית פשטה במפתיע על מועדון הגולף של מאר א־לאגו, בפלורידה, מקום מושבו של דונלד טראמפ מאז ינואר 2021. סוכני ה-FBI חיפשו שם מסמכים מסווגים, השייכים לממשלת ארה"ב. טראמפ סילק ארגזי מסמכים מן הבית הלבן ביוצאו משם, בניגוד לחוק. הוא החזיר את רובם, לאחר תהליך ארוך, אבל נראה שלא את כולם. טראמפ לא היה בביתו בשעת מעשה. הוא הודיע שעות אחדות אחר כך, כי סוכני הבולשת פרצו אל הכספת שלו.

ה-FBI ומשרד המשפטים הממונה עליה שמרו שתיקה, לפחות ב־24 השעות הראשונות שלאחר הפשיטה. עורכי דין ושוטרים מבכרים שתיקה. הם לא אוהבים להתחרות בזירה הציבורית עם פוליטיקאים ועם אנשי תקשורת צעקניים. אבל לא הרי השתיקה הזו כהרי שתיקות מסורתיות.

זו הייתה כנראה הפעם הראשונה ב־246 שנות הרפובליקה האמריקאית, שבה כוח משטרה פשט על מעונו של נשיא לשעבר. כל דקה שעוברת בלי הסבר משכנע היא דקה המשרתת את טראמפ ואת תומכיו, מלבה את טינתו העמוקה של הימין האמריקאי לזרועות החוק הפדרליות, ושוחקת את האמון המתמעט ממילא בשלטון החוק. במובן הזה, שתיקת הרשויות מפליאה ומעוררת ניחושים ושמועות.

ינואר מבשר רעות


ארה"ב עומדת עכשיו בעיצומה של מערכת בחירות, העומדת להכריע בנובמבר איזו מפלגה תשלוט באיזה בית של הקונגרס, או אם שני הבתים יעברו לידי הרפובליקאים. השתלטות של מפלגת האופוזיציה על הרשות המחוקקת תשתק את פעילות החקיקה של הנשיא בשנתיים הבאות. היא גם תסבך אותו ללא כל ספק בחקירות שתי וערב נגדו, נגד משפחתו, נגד ממשלו, נגד שריו ועוזריו, אפילו נגד מפלגתו. ינואר הבא מבשר לו רעות.

זו בדיוק הסיבה שהוא ומפלגתו קיוו להתפאר בהישגי החקיקה האחרונים. את יום ג' הנשיא הועיד לטקס חתימה חגיגי בבית הלבן של הקצבה בת 52 מיליארד דולר, המיועדת לעודד חברות אמריקאיות לייצר שבבים ומוליכים־למחצה על אדמת ארה"ב. זה חוק חסר תקדים, המזכיר את ההתערבויות הקלאסיות של יפן ושל דרום קוריאה בפעילות השוק החופשי, כדי להשיג יתרונות טכנולוגיים ארוכי־טווח. אבל חגיגת השבבים נדחקה אתמול אל השוליים המרוחקים של תשומת הלב הציבורית.

"אלימות מסוכנת ביותר"


הימין פתח התקפה מסיבית עוד ביום ב', מיד לאחר שנודעה פשיטת הבולשת. הטונים היו צורמים. עורך בכיר בברייטבארט, אתר הרשת האולטרה־ימני הפופולרי, העריך מיד שלארה"ב צפויה עכשיו האלימות הפוליטית המסוכנת ביותר זה "150 שנה". זאת אומרת מאז סיום מלחמת האזרחים בין הצפון לדרום.

ממונה לשעבר על קהילת הביון בממשל טראמפ הקדים עוד בשבוע שעבר לקרוא ל"טיהור מלא של משרד המשפטים וה-FBI ממסד ועד טפחות", אם טראמפ יחזור וייבחר לנשיא ב־2024.

חבר רפובליקאי באסיפה המחוקקת של מדינת פלורידה, שבה נמצא ביתו של טראמפ, קרא להעניק עליונות לחוקי פלורידה על פני החוק האמריקאי; לנתק את כל קשריה עם משרד המשפטים, ו"לעצור כל סוכן ה-FBI", שיימצא אוכף את החוק על אדמת פלורידה.

מושל פלורידה, רון דסאנטיס, הנחשב למועמד הסביר ביותר של מפלגתו לנשיאות אם טראמפ לא יתמודד, כינה אתמול את הממשל הנבחר של ארה"ב "משטר ביידן". זו הלשון שבה משתמשת רוסיה, כדי לתאר את הממשלה הדמוקרטית הנבחרת של אוקראינה, שהיא חושבת ל"נאצית".

מנהיג הסיעה הרפובליקאית בבית הנבחרים, קווין מקארתי, שיהיה כמעט ללא ספק יושב ראש בית הנבחרים אם מפלגתו תנצח בנובמבר, יעץ לשר המשפטים, מריק גארלנד, לשמור על כל מסמכיו ולפנות תאריך בלוח השנה שלו, רמז עבה לחקירה שהרפובליקאים יפתחו נגדו אם ינצחו בבחירות.

ייקוב הדין את ההר?


גארלנד הוא משפטן רב מוניטין, שבמשך רבע מאה היה שופט בבית המשפט לערעורים (הערכאה השנייה בחשיבותה לאחר העליון). הנשיא אובמה הועיד אותו לפני שש שנים ויותר למושב בבית המשפט העליון, אבל הרפובליקאים ששלטו אז בסנאט סירבו אפילו לדון במינויו. קשה להעלות על הדעת שר משפטים ("תובע כללי", בתואר האמריקאי) הנוטה פחות למהלכים פוליטיים מגארלנד. הדעת נותנת שאם נתן את הסכמתו לפשיטה אין זה אלא מפני שהייתה לו סיבה להניח כי בתיקי טראמפ נמצאים מסמכים רבי חשיבות, החיוניים לביטחונה הלאומי של ארה"ב. שופט פדרלי אישר את צו־החיפוש, ולא היה עושה כן בהיעדר ממצאים משכנעים.

אבל מרחק ניכר מפריד בין הצדקה משפטית למציאות פוליטית. "ייקוב הדין את ההר" אינו בלבדי למשפט העברי. לחש־הקסמים "איש אינו עומד מעל החוק" נשמע תדירות גם באמריקה. אי אפשר כמובן להתווכח אתו. אבל פריצה לכספתו של המפקד העליון לשעבר צריכה הצדקה של ברזל. רבים חושבים, או מקווים, שהצדקה כזו אמנם הנחתה את שר המשפטים ואת מנהל ה-FBI. בהיעדרה, הם ונשיאם עשויים להיקלע לצרות.

אגב, אין כל סיבה לפקפק שהנשיא לא ידע על הפשיטה מבעוד מועד. הבית הלבן הזה, בניגוד לקודמו, יוצא מגדרו להטעים את החומה המפרידה בין הצד הפוליטי של הממשל לצד המשפטי שלו.

הנשיא לא אמר לפי שעה מלה על הפשיטה. יש לה צדדים פוליטיים לכאן ולכאן. לא ברור כלל אם הדמוקרטים ייצאו נשכרים מהתמודדות חוזרת של טראמפ, כי היא תעביר לצידם מצביעים מתונים מן האופוזיציה; או שייצאו נפסדים מהסתלקות של טראמפ, מפני שמועמד רפובליקאי צעיר בהרבה ושנוי פחות במחלוקת יהיה יריב קשה יותר ב־2024.

יהיה מעניין לראות איך תשפיע הפשיטה על מעמדו של טראמפ במפלגתו. סקרים של הזמן האחרון הראו, כי חצי הרפובליקאים היו מוכנים לוותר על שירותיו, גם אם הם תומכים בפוליטיקה שלו. אבל הדחף ללכד שורות לצד המנהיג הנרדף עשוי להיות גדול מן השיקול הטקטי שמוטב להיפטר ממנו.

אגב, בעיותיו של טראמפ עם החוק אינן מוגבלות למסמכים האבודים. ביום ג' פסק בית משפט, כי ועדת חקירה של בית הנבחרים רשאית לעיין במסמכי המס של טראמפ. הוא לחם שנים להבטחת חסיונם.

המהירות שבה הקלפים נטרפים בפוליטיקה האמריקאית היא עוצרת נשימה. יום אחר יום מתרבות הראיות להעמקת הפירוד בין ימין לשמאל. סקר דעת חדש הראה השבוע, כי רפובליקאים ודמוקרטים בזים אלה לאלה על מישורים בסיסיים לחלוטין של רגשות אנושיים. למשל, 83% מן הרפובליקאים ו־66% מן הדמוקרטים חושבים כי יריביהם הם אנשי חסרי תבונה ונטולי יושר. הפשיטה במאר א־לאגו באה בדיוק בזמן בשביל שני המחנות.