המעילה בגיבוי אחזקות: חשוד מרכזי לא חיכה לפתיחת החקירה של רשות ניירות ערך

שלושה בכירים לשעבר בחברת האשראי החוץ־בנקאי שבה התרחשה מעילת ענק, נחקרו בחשד לשורה של עבירות ובהן קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות והלבנת הון • אייל רוזן, שיצא מהארץ: "אני בגרמניה בשל עסקיי. לא זומנתי כלל לחקירה, ואין מניעה לתאם הגעתי לישראל למסור עדות שתפריך את הטענות בענייני"

אייל רוזן / צילום: אתר חברת גיבוי
אייל רוזן / צילום: אתר חברת גיבוי

רשות ניירות ערך פתחה ביום שלישי בחקירה גלויה נגד בכירי חברת האשראי החוץ־בנקאי גיבוי אחזקות , בפרשה שמסתמנת כמעילה הפיננסית הגדולה ביותר בישראל מאז הבנק למסחר. מי שנחקרו בשלב זה הם רן קאירי, המנכ"ל לשעבר של גיבוי עד חודש מרץ השנה; יורם אליאב, מנהל הסניף הצפוני של החברה שבקיבוץ מזרע (לצד אייל רוזן); וג'ולי שאמה, קצינת הציות והיועצת המשפטית של החברה עד יוני השנה. 

הכאוס בגיבוי נמשך: רשות ניירות ערך חקרה את המנכ"ל לשעבר
התספורת בדרך? גיבוי אחזקות מאשרת כי התניעה מגעים לגיבוש הסדר חוב
לאן נעלם אייל רוזן מפרשת גיבוי אחזקות
מאחורי הקלעים של ההונאה הגדולה ביותר מאז פרשת הבנק למסחר

השלושה חשודים בשורה של עבירות: קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים, רישום כוזב במסמכי תאגיד, הלבנת הון ועבירות דיווח. הם עוכבו לחקירה ושוחררו בתנאים מגבילים. בית משפט השלום קיבל את בקשת רשות ניירות ערך והורה על עיכוב יציאה מהארץ ונגד השלושה הפקדת ערבות בנקאית לצד חתימת ערבים.

מי שנחשב לחשוד המרכזי בפרשה, אייל רוזן, שניהל את הסניף של גיבוי במזרע עד יולי 2022, הספיק לעזוב את הארץ בטרם נחקר על־ידי רשות ניירות ערך. לדבריו, הוא שוהה כרגע בהמבורג בגרמניה לנסיעת עבודה, וקודם לכן ביקר באנגליה, בדובאי, בקטאר ובדנמרק. רוזן סירב להשיב לשאלת גלובס מתי הוא צפוי לחזור לארץ. לדבריו, הוא מעוניין למסור את גרסתו להאשמות השווא. 

עד כה ההערכות היו כי רוזן שוהה בדובאי, שעימה אין לישראל הסכם הסגרה. בממקרה שהוא לא ישוב לארץ לחקירה, ניתן יהיה להסגירו רק לאחר סיום החקירה ורק אם יימצאו ראיות להגשת כתב אישום. במקרה כזה, ובמקרה שישהה במדינה ללא הסכם הסגרה, ניתן יהיה לפעול להסגרה באחת משתי דרכים: להגיע להסדר ספציפי מול המדינה או להמתין שיעבור למדינה אחרת אשר לה הסכם הסגרה עם ישראל.

מחקירה פרטית שביצעה גיבוי בעבר עלה כי רוזן התבטא כי בכוונתו למלט נכסים לדובאי, וכי הוא מחזיק שם נכסי נדל"ן יוקרתיים, שנרכשו להערכת החברה מכספי המעילה. עם זאת, רוזן עצמו טען לאחרונה, בתגובה לפרסום בגלובס, כי הוא שוהה בדנמרק לרגל עסקיו באירופה.

מגעים להסדר חוב במאות מיליוני שקלים

פרשת המעילה לכאורה בגיבוי נחשפה לראשונה בדיווח שפרסמה החברה, שעברה אשתקד לשליטת החתם יהונתן כהן, בסוף חודש יוני השנה. החברה דיווחה אז על אי־סדרים בפעילות הסניף הצפוני ומינוי בודק חיצוני וכן על חשש בדבר יכולתה לגבות עשרות מיליוני שקלים מהאשראי שהעמידה.

בהמשך התברר כי גיבוי צפויה לדווח על הפסדי אשראי שבין 80 ל־100 מיליון שקל בדוחות הרבעון השני (שטרם פורסמו), כפול מכפי שהוערך בתחילת הפרשה. מדיווח שפרסמה עלה כי "החשד של הנהלת החברה הוא כי חלק משמעותי מתוך סכום זה נובע מההשפעות הישירות ו/או העקיפות של המעילות הרבות שנעשו בכספי החברה, שעלולות להיות להן גם השפעות נוספות על תוצאותיה הכספיות". מניית גיבוי אחזקות  קרסה לשווי אפסי, והחברה החלה במגעים להסדר לחוב בהיקף מאות מיליוני שקלים, מול הבנקים ומחזיקי האג"ח שמימנו את פעילותה.

נדחתה בקשה לעיקול על נכסי קצינת הציות

רשות ניירות ערך טענה ביום אתמול (ג') בבית המשפט כי שלושת הנחקרים מעורבים במשיכות כספים מהחברה בהיקף של מיליוני שקלים, אשר הועברו לכיסו הפרטי של רוזן ולגורמים הקשורים אליו. עוד צוין כי החשד הוא שארבעתם הסתירו את פעילותם מהחברה ומציבור המשקיעים, וגרמו להצגת פרטים מטעים בדיווחי החברה.

עניינה של היועצת המשפטית ג'ולי שאמה שונה משל האחרים, וההתמקדות בעניינה היא בעבירות דיווח, בשל תפקידה כקצינת ציות. לפני כחודש ביקשה החברה, במסגרת תביעה אזרחית בסכום של 38 מיליון שקל שהגישה נגד ארבעת הבכירים, להטיל עיקול על נכסי החשודים, ובית המשפט המחוזי הטיל עיקול על נכסיהם של אליאב וקאירי, אך נמנע מלהטיל עיקול נכסיה של שאמה.

מחברת גיבוי אחזקות נמסר בתגובה: "הנהלת החברה ובעל השליטה עובדים יומם וליל למען שיקום החברה והסדר החוב עם הנושים. הנהלת החברה תסייע באופן מלא לכל חקירה מצד הרשויות האמונות על הפרשה, כפי שסייעה לחוקר המיוחד שפרסם את ממצאיו החמורים".

עו"ד אלון רון, המייצג את קאירי, מסר כי "רן קאירי מסר גרסה מלאה בחקירתו ושוחרר לביתו. אנו משוכנעים כי הגרסה הזו תיבדק ותוביל לממצא ברור, ולפיו לא עבר שום עבירה".

תגובת עורכי הדין אבי חימי ומשה וייס המייצגים את אליאב: "מרשנו אומנם עבד בחברת גיבוי, אולם אין ולא הייתה לו כל מעורבות או ידיעה בנוגע לביצוע עבירות כלשהן".

עו"ד ירון קוסטליץ, המייצג את שאמה, מסר: "אין טענה כלפי עו"ד שאמה כי היא מעורבת בחשדות למעילות. החברה הגישה תביעה אזרחית לפני כחודש, ובקשתה לעיקול נכסיה של שאמה נדחתה. בית המשפט המחוזי סבר כי אין מקום ולו לכאורה למעורבותה, ואנו משוכנעים שכך גם תקבע רשות ניירות ערך". 

תגובת אייל רוזן: "אני אומנם נמצא מחוץ לישראל, בהמבורג בגרמניה, בשל עסקיי, אך מצער מאוד שאני מוצג בכתבה כמי שמתחמק מחקירה, בעוד שכלל לא זומנתי עד עתה לחקירה. אציין כי אני דווקא ייחלתי לפתיחת חקירה, כדי שאוכל להציג את גרסתי להאשמות השווא כלפיי בתקשורת ולדוח המוטה של הבודק שהוזמן על־ידי גיבוי ככיסוי לרשלנותם. אין מניעה מבחינתי לתאם הגעתי לישראל כדי למסור גרסה מלאה ומפורטת שתפריך הטענות בענייני".

*** חזקת החפות: הנחקרים בפרשת גיבוי אחזקות הם בגדר חשודים בלבד. החקירה בראשיתה, ועומדת להם חזקת החפות.