רפורמת המס החדשה שתהפוך את החיים של העוסקים הזעירים לקלים יותר

ברשות המסים מברכים על אישור רפורמת "עוסק זעיר" בוועדת הכספים, וצופים כי מעגל המדווחים מכלכלת החלטורה יתרחב בזכותה • לפי ההצעה, העסקים יקבלו הכרה אוטומטית ב־30% מהכנסתם השנתית כהוצאה מוכרת, ולא יידרשו להגיש קבלות • אך יש גם חשש מניצול לרעה

מנהל רשות המסים, ערן יעקב / צילום: איל יצהר
מנהל רשות המסים, ערן יעקב / צילום: איל יצהר

"אנחנו מצפים שבעקבות רפורמת 'עוסק זעיר' גורמים שפעלו עד כה במסגרת כלכלת החלטורה, שמייצרת המון Self employment, שלא פעם נמנעו מלדווח לרשות המסים על הכנסותיהם בשל החשש מהסירבול, המפגש עם הרשות והתשלומים למומחים בענייני המס, יתחילו לדווח. קלות הדיווח תגביר את הציות שלהם", כך אומר לגלובס מנהל רשות המסים ערן יעקב, על רקע אישור רפורמת "עוסק זעיר" בוועדת הכספים לקריאה שנייה ושלישית.

לפטר את רואי החשבון בקלות? התוכנית החדשה שמסעירה את הענף 
"הבריח נכסים לבת שלו": בקשה לפשיטת רגל נגד בעלי יונט קרדיט | בלעדי

במסגרת הרפורמה, המקודמת על ידי שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', ורשות המסים כחלק מחוק ההסדרים לשנים 2023־2024, החל מהשנה הבאה עסקים שמחזורם השנתי אינו עולה על כ־120 אלף שקל יהיו זכאים לנכות מהכנסותיהם שיעור הוצאה נורמטיבי של 30% מהמחזור, במקום לדרוש ניכוי הוצאות בפועל.

 

"מורים פרטיים או קונדיטורית שמכינה עוגות בבית בנוסף לזה שהיא עובדת הייטק, השכיר שמשמש כשליח של חבילות בדרך לעבודה בבוקר, או כל מי שפעל עד כה בכלכלת החלטורה ללא דיווח יבין שכעת עדיף לדווח", אומר מנהל רשות המסים.

הנטל הביורוקרטי יצומצם משמעותית

רפורמת 'עוסק זעיר' עתידה לצמצם את הנטל הביורוקרטי על מאות אלפי עסקים קטנים, בכך שבמקרים רבים היא תפטור את בעלי העסקים מחובות שונים כמו הגשת דוח שנתי ותשלום מקדמות. בכך, יחסכו בעלי עסקים קטנים זמן רב שמוקדש כיום למיצוי זכויות ודיווח, ובמקרים רבים גם יחסכו את ההוצאה על ייצוג מקצועי מול רשות המסים על ידי רואי חשבון, עורכי דין ויועצי מס, בסכומים המגיעים לאלפי שקלים בשנה ויותר.

חישוב שיעורי המס, הטבות מס, נקודות זיכוי וכדומה, יתבססו על מערכת תיאומי המס הקיימת כיום במערכת רשות המסים, באמצעותה מחושב ניכוי המס לשכירים בעלי הכנסה נוספת.

כמו כן, במסגרת הרפורמה תגדל תקרת ההכנסה המאפשרת לעצמאים להירשם כ"עוסקים פטורים" לצורך מע"מ, מכ־108 אלף שקל בשנה לכ־120 אלף שקל בשנה, כך שעוסקים רבים יוכלו להיחשב כ"עוסקים פטורים" לצורך מע"מ וכ"עוסקים זעירים" לצורך מס הכנסה וכך לצמצם משמעותית את נטל הדיווח שלהם לרשות המסים.

קבלת מעמד "עוסק זעיר" מול מס הכנסה תהיה פעולה וולונטרית ובעלי עסקים שיבקשו להמשיך לדווח במסלול הקיים יוכלו לעשות זאת. בנוסף, נקבעו תנאים שונים לקבלת מעמד "עוסק זעיר" שנועדו למנוע מקרים של ניצול לרעה של ההטבה.

בנוסח שעבר בוועדת הכספים אף הוגדלה התקרה להכרה בהוצאות ללא קבלות וללא הוכחתן - מ־20%, כפי שהיה בהצעה המקורית, ל־30%. לדברי עו"ד רועי כהן, נשיא להב, "הגדלת התקרה משקפת הכנסה של 10 אלף שקל ברוטו בחודש. הצעת החוק שעברה אמש תעניק ל־400 אלף עוסקים זעירים ופטורים בישראל את האפשרות להנות מצמצום רגולציה ובירוקרטיה, תאפשר קלות בפתיחת עוסק מבלי לעסוק בדיווחי מע"מ, שמירת קבלות, דיווח הוצאות ובעצם מדובר בבשורה גדולה שהממשלה מביאה לציבור העצמאים הקטנים".

גם יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, סבור כי "חוק עוסק זעיר הוא אכן בשורה למאות אלפי עסקים קטנים, מפחית להם בירוקרטיה ורגולציה ומאפשר להם לדווח על הכנסותיהם באמצעות דיווח פשוט ודיגיטלי וליהנות מהכרה בהוצאות מבלי שהם יצטרכו להמציא על כך מסמכים. אין ספק שזה יעודד פעילות עצמאית במשק במגוון רחב של תחומים ויכניס למעגל המדווחים עסקים קטנים רבים".

בשורה לעסקים קטנים או פתח לפרצות?

עם זאת, יש הטוענים כי לחוק יש גם פרצות. לדברי רו"ח ועו"ד ג'ק בלנגה, סגן נשיא לשכת רוה"ח שמייצג את הלשכה בדיוני וועדת הכספים, "יש עסקים פטורים שאין להם כלל הוצאות והם יהנו מפטור ממס על 30% מההכנסות שלהם באופן אוטומטי".

עוד לדברי בלנגה, החוק עלול להוביל לתופעת "שכירים המתחזים לעצמאים", ולמעסיקים שיהפכו את העובדים שלהם לשכירים גם בלי רצונם. "שכירים פתאום יחליטו שעדיף להם לקבל את השכר כעצמאים ולהנות מ־30% ניכוי על הוצאות שאין להם, כי הם באים לעבודה אצל המעסיק ואין להם הוצאות שכירות וארנונה ועוד. זו פרצה מהותית בחוק.

"הפרצה השנייה והיותר משמעותית היא שכל נותני השירותים הקטנים יכולים עכשיו להפוך את כל העובדים שלהם ל'עוסק פטור', לקבל פטור מהוצאות וממע"מ על כל עובד ועובד ולהימנע מתשלום מס על מחזורים מאוד גדולים".

מנהל רשות המסים לא מתרגש מהביקורת. "ברור לרשות המסים שההסדר לא חף מסיכונים ותמיד יהיו כאלה שימשיכו או יבחרו לפעול לא כחוק - ומולם רשות המסים תמשיך לפעול ביתר שאת. בחוק יש סעיפים אנטי תכנוניים כדי למנוע את הניסיון להעלים מס, לקחנו בחשבון בתפיסת הסיכון וניהול הסיכון את כל האפשרויות אל מול האפשרות להקלות ולהפחתת עלויות לאזרח על רקע יוקר המחייה, והעדפנו לקדם רפורמה שמהווה בשורה ושינוי פרדיגמה בנוגע ל־400 אלף עסקים שההתנהלות שלהם מולנו תהיה קלה ונוחה. אלה שלא משלמים מס כדין יטופלו על ידי רשות המסים באמצעות כל הכלים שיש לה".

מרשות המסים נמסר: "הרפורמה שאושרה אתמול על ידי ועדת כספים הינה בשורה גדולה לעסקים הקטנים. היא מפחיתה עבורם את הנטל הבירוקרטי שכרוך בדיווחים על הכנסותיהם, במיצוי זכויותיכם ובתשלום המסים.

מדובר במהלך חדשני שיקל על העסקים הקיימים, יכניס עסקים קטנים למעגל המדווחים, ויאפשר לאנשים שרוצים לפתוח עסק וחוששים מהמבוך הבירוקרטי, לפתח את עיסוקם כעצמאים, לדווח ולשלם את המסים בקלות.

לעניין 'התכנונים' המדוברים, חשוב לציין, כי גם היום עצמאי יכול לדרוש הוצאות ששכיר אינו יכול לדרוש, ולכן מי שמעדיף לעבוד כעצמאי, בוחר כבר היום לעשות זאת. כמובן, שאם מדובר ביחסי עובד מעביד שמוצגים במצג שווא כיחסי ספק לקוח, (לפני או אחרי הרפורמה), יש לרשות המסים הכלים האזרחיים והפליליים לבחון ולהתמודד עם מקרים אלה. בחוק שאושר אתמול בוועדת כספים, ישנם סעיפים אנטי תכנוניים, שנועדו למנוע פיצולים מלאכותיים של הכנסות משכר.

כך, לדוגמה, לא ניתן להיכנס לתחולת המודל אם ההכנסות כעצמאי, התקבלו מהמעסיק. ככל שיתגלו בעתיד מקרים או מצבים בהם יש ניצול לרעה של המודל, הנושא ייבחן על ידי רשות המסים ויטופל בדרך של אכיפה ובמידת הצורך - קידום תקנות מתאימות, בהתאם לסמכויות שנקבעו בחוק".