כך תפתרו את תחושת הבדידות שמתעוררת כשעובדים מהבית

בדידות היא הפער בין הרצון שלנו בקשר חברתי לבין מערכות היחסים שיש לנו, ועשויה להיות תופעת לוואי של העבודה מרחוק • בכמה צעדים פשוטים תוכלו להבין מה הכי חסר לכם, לחשוב על דרכים לפתרון ועל הדרך לעזור מקצועית גם לעצמכם וגם לאחרים

הרווארד בגלובס. כך תפתרו את תחושת הבדידות בעבודה מרחוק / צילום: Unsplash, Madison Oren
הרווארד בגלובס. כך תפתרו את תחושת הבדידות בעבודה מרחוק / צילום: Unsplash, Madison Oren

אודות מגזין הניהול של הרווארד (HBR)

מגזין הניהול של אוניברסיטת הרווארד יוצא לאור מזה מאה שנה ומאגד מאמרים מבוססי מחקר ונתונים. עם כותביו נמנים מיטב המומחים הבינלאומיים לניהול ולעסקים במגוון תחומים, ובהם מנהיגות, משא ומתן, אסטרטגיה, שיווק, כספים ותפעול. מאמרי Harvard Business Review מתורגמים ומתפרסמים בגלובס שלוש פעמים בשבוע: בימים שני, רביעי וחמישי (מגזין G).

אודות הכותבת

אוקטביה גורדמה היא קואצ'רית קריירה ומחברת הספר "Prep, Push, Pivot: Essential Career Strategies for Underrepresented Women" 

בהתחלה, כשעברתי לעבודה מרחוק, חשתי התעלות. במשך שנים נסעתי לעבודה, לפחות 12 שעות בפקקים כל שבוע ורמות מתח ותסכול שלא יתוארו. נוסף לשעות הנסיעה האבודות שהרווחתי בחזרה, אהבתי את היכולת החדשה שלי להתמקד בעבודה בלי הסחות הדעת של משרד בחלל פתוח.

אך ככל שעבר הזמן, התחלתי להרגיש בודדה. שמתי לב שאני נעשית פחות נלהבת ויותר מסוגרת. ביליתי יותר מדי זמן בשיטוט ברשתות חברתיות בגלל שהשתוקקתי לקשרים עם אחרים. באיטיות אך בהתמדה, הפכתי למבודדת.

בדידות היא המצוקה וחוסר הנוחות שאנו חשים כשאנו חווים פער בין הקשר החברתי שאנו רוצים לבין כמות ואיכות מערכות היחסים שיש לנו. הפער עשוי להרגיש קטן או עצום, בהתאם לאופן שבו אנו מחווטים ומערכת הצרכים הייחודית שלנו. למרבה הצער, שכיחות תחושות הבדידות הייתה בעלייה עוד לפני מגפת הקורונה, 61% מהמשיבים לסקר שערכה ב־2020 חברת Cigna דיווחו על כך שהם מרגישים בודדים.

אם אתם מתמודדים עם בדידות, הנה כמה צעדים שאתם יכולים לנקוט על מנת להתחיל לטפל בפערי הקשר האלה.

זהו את הצרכים שלכם

התחילו את התהליך בבדיקה של משמעות תחושת הבדידות מבחינתכם. זיהוי הצרכים הוא חיוני בגלל שהדרך בה אתם מפרשים בדידות וחווים אותה היא מאוד שונה מזו של אחרים.

חשבו מה אתם צריכים כדי להרגיש שאתם מחוברים ומשגשגים בעבודה. האם אתם מעדיפים סמול טוק, פגישות אחד־על־אחד או שיחות קבוצתיות? האם חסר לכם מישהו לאכול איתו ארוחת צהריים? האם הייתם רוצים שיהיה לכם צוות גדול יותר לשתף אתו פעולה?

כשזיהיתי את הצרכים שלי, גיליתי במהירות שסביבת העבודה הישנה לא חסרה לי, אבל שאני זקוקה נואשות לדרכים להישאר מחוברת לאחרים ולפגוש אנשים חדשים על בסיס שבועי. היו מפורטים. לדוגמה, אם אתם זקוקים למישהו לאכול איתו, האם אתם רוצים להיפגש פעמיים בשבוע או פעם בחודש?

 

העריכו את האפשרויות השונות

עתה הגיע הזמן לבחון את האפשרויות שעשויות לקרב אתכם לרמת הקשר החברתי והאינטראקציה שאתם רוצים. התחילו את השלב הזה ממקום של סקרנות והמשיכו לשאול את עצמכם שאלות, כמו:

• מה כבר קיים שאולי עוד לא ניסיתי?

• מה ניתן לשנות ולהתאים טוב יותר לצרכיי?

• האם יש משאבים או אפשרויות שאפשר לחקור וללמוד עוד לגביהם?

כשאתם עונים לשאלות אלה, נסו לזהות יותר מתשובה אחת. גשו לזה כמו סיעור מוחות ובנו רשימה של אפשרויות שונות. יש מגוון רעיונות שאפשר להביא בחשבון, למשל למצוא חלל עבודה משותף סמוך, לחפש הזדמנויות להתנדב, להצטרף לחוג כלשהו או לאיגודים מקצועיים.

כשבחנתי את האפשרויות שלי, הבנתי במהירות שלוח הזמנים הגמיש שלי מספק הזדמנות יוצאת דופן. אחרי שצמצמתי את רשימת הרעיונות האפשריים, החלטתי לפתוח קבוצת חשיבה וירטואלית לנשות מקצוע שסובלות מתת־ייצוג. החיבור של קבוצה קטנה עם מטרה משותפת נתן לי הזדמנות ליצור קשרים חדשים ולעזור לאחרות שהרגישו מבודדות גם הן.

עשו צעד ראשון

עברו על רשימת הצרכים וסמנו את החשובים ביותר. אחר כך חשבו אילו מהאפשרויות מסיעור המוחות בשלב 2 עשויות לענות באופן הטוב ביותר על הצורך הכי חשוב שלכם - ואז עשו צעד ראשון כדי להמשיך ולחקור אותה.

לדוגמה, אם הייתם שמחים לשיתוף פעולה, אולי אפשר לשאול את המנהל שלכם אם אתם יכולים לחנוך מישהו שצריך ללמוד כישורים שיש לכם? אם אתם רוצים לבנות קשרים חדשים, האם יש לכם הזדמנות לתפקיד בהתנדבות שיחבר אתכם לאחרים?

כנראה תגלו שלרעיונות החדשים שלכם יש בונוס: האצת ההתפתחות המקצועית שלכם, מינוף כישורים קיימים, יצירת קשרים חדשים או הרחבת בסיס הידע והפרספקטיבה.

עשיית הצעד הראשון תאפשר לכם להפוך רעיונות למעשים. כשאתם עושים זאת, שימו לב לתחושות שלכם. אם אתם עדיין מרגישים בודדים, אל תהססו לדבר עם מישהו, למשל עמית בעבודה או חבר. שימו לב גם לשינויים הדרגתיים או פתאומיים בבריאות הגופנית והנפשית שלכם. מחקר עדכני שפורסם ב"בריטיש מדיקל ג'ורנל" העלה כי בידוד חברתי ובדידות עלולים להגדיל את הסיכון למגוון בעיות רפואיות ונפשיות, כמו הפרעות בשינה, ירידה בתחושת הערך העצמי, לחץ דם גבוה, חרדה ודיכאון. אם צריך, פנו לעזרה מקצועית.

לא קל למצוא את האיזון הנכון לסביבות העבודה שלנו, אבל אל תתעלמו ממצב שגורם לכם באופן קבוע להרגיש עצובים, לחוצים או עצבניים. העבודה שלכם חשובה, והאופן בו אתם עושים אותה חשוב, אך בריאותכם ורווחתכם חשובות יותר.

© Harvard Business School Publishing Corp