להגדרות הציונים לחצו כאן
נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד
מראה שיכול להעלות את החימה של ישראלים רבים בימים אלו הוא של הפגנות מרחבי העולם הכוללות דגלי פלסטין, במה שנראה כמו הזדהות עם חמאס במקום עם ישראל. האם חלק מבעלות בריתנו מאסו בדגל הזה גם הן? "בריטניה: נאסרה הנפת דגלי פלסטין", דיווחה כותרת בחשבון האינסטגרם "דיווחים בזמן אמת". לכותרת התמונה הזו, שקיבלה יותר מ-100 אלף לייקים בפחות מ-24 שעות, נוסף הטקסט: "שרת הפנים של בריטניה הורתה למשטרה למנוע הנפת דגלי פלסטין ברחובות הממלכה. תיאסר גם הנפת סמלים פרו-פלסטינים וקריאות תמיכה בחמאס". האומנם?
לא בדיוק. הנה הסיפור: מוקדם יותר השבוע התקיימה מול שגרירות ישראל בלונדון הפגנה פרו-פלסטינית שכללה גם את דגלי הרשות (או "דגל אש"ף", כפי שלעתים מכנים אותו בישראל). דגלי חמאס אומנם לא הונפו בהפגנה, אך לפי דיווח של הג'ואיש כרוניקל, אחד מכלי התקשורת של יהדות בריטניה, אף אחד מהדוברים לא גינה את המעשים של חמאס ובמקום זה רק ישראל גונתה. ההפגנה הזו זכתה לביקורת רבה מצד הממסד הפוליטי הבריטי, כולל שרת הפנים סואלה ברוורמן, הידועה בהשתייכותה לאגף הניצי של המפלגה השמרנית.
אבל היא לא אסרה על הנפת הדגל. במכתב לנציבי המשטרה של אנגליה ו-וויילס (המשטרות בסקוטלנד וצפון אירלנד לא נתונות תחת אחריות ישירה של ממשלת בריטניה), היא כתבה שלרוב כשמערכות כאלו פורצות, יש איומים על הקהילה היהודית בבריטניה ושמדובר למעשה בצורה של אנטישמיות. בהתאם, היא דרשה מהמשטרה להתכונן להגן על הקהילות. במכתב מצוין שכבר כיום הנפת דגלי חמאס אינה חוקית בבריטניה, אבל מה לגבי דגל הרשות? "קונטקסט הוא מכריע", כתבה ברוורמן. "התנהגויות שהן לגיטימיות בנסיבות מסוימות, לדוגמה הנפת הדגל הפלסטיני, עשויות להיות לא לגיטימיות כשהן נועדו להלל פעולות טרור". לכן, היא ביקשה שהמשטרה תתחשב בנסיבות כשהיא מתמודדת עם סיטואציות מהסוג הזה. עם זאת, אין פה שום דבר שיהפוך את דגל פלסטין ללא חוקי בכל קונטקסט שהוא.
נציין שגם בישראל דגל פלסטין אינו בלתי חוקי. כפי שהראינו בבדיקה שלנו בעבר, חוק המאבק בטרור מ-2016 אכן אוסר על הנפת דגל של ארגון טרור ומטיל על מעשה כזה מאסר של שלוש שנים, ואש"ף לא הוצא מרשימת ארגוני הטרור. עם זאת, לאור ההסכמים שנעשו עם הארגון ועם הרשות הפלסטינית, ההנחיה היא שאין לאסור על הנפת הדגל הספציפי הזה, וכתבי אישום לא מוגשים בשל כך. עם זאת, בנסיבות מסוימות כמו חשש להפרת הסדר הציבורי, ניתן למנוע את הנפת הדגל. הדבר דיי דומה לדבריה של ברוורמן במכתב.
תחקיר: אוריה בר-מאיר
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.