שפל של 9 שנים: היקף המיזוגים והרכישות של חברות ישראליות נחתך בחצי ב-2023

ההיקף הכספי של העסקאות צנח ל-9.8 מיליארד דולר בשנה שחלפה, לעומת כ-18 מיליארד דולר ב-2022, כך עולה מדוח PwC • מספר עסקאות המיזוגים והרכישות המערבות חברה ישראלית ירד ב-23% ל-110 בלבד • ב-PwC צופים בטווח הקצר המשך חולשה בשוק המקומי ביחס לעולם בשל המלחמה

מיזוגים ורכישות / צילום: Shutterstock
מיזוגים ורכישות / צילום: Shutterstock

היקף המיזוגים והרכישות בישראל בשנת 2023 נחתך כמעט בחצי לעומת 2022, לרמה של 9.8 מיליארד דולר - הסכום הנמוך ביותר מאז 2014. הנתון מופיע בדוח המיזוגים והרכישות השנתי שמפרסמת פירמת PwC Israel, המצביע על ירידה בכל הפרמטרים בשנת 2023. הירידה בהיקף ובכמות העסקאות ניכרה עוד לפני המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר.

המשבר בענף ההייטק הישראלי: היקפי האקזיטים נחתכו ב-56% בשנת 2023 

מהנתונים עולה כי ב-2023 מספר עסקאות המיזוגים והרכישות המערבות חברה ישראלית (כנרכשת או רוכשת) ירד ב-23% ל-110 - נתון המסמן שפל מאז 2015. כאשר כאמור ההיקף הכספי של העסקאות שנסגרו ירד ב-46%, לרמה של 9.8 מיליארד דולר. זאת לעומת כ-18 מיליארד דולר ב-2022.

גם שוויה הממוצע של עסקה התכווץ והגיע ל-131 מיליון דולר, לעומת 202 מיליון דולר בשנה שעברה, אך גבוה מהסכום ב-2021 שהיה 126 מיליון דולר. ב-PwC מעריכים כי שווי העסקה הממוצע הנמוך והירידה בהיקף העסקאות הגדולות (מעל מיליארד דולר) מושפעים מהשאיפה של משקיעים לבצע עסקאות בעלות רמות סיכון נמוכות יותר, כמו גם בשל ירידת השוויים ביחס לשנים 2021-2022.

ב-PwC מציינים כי הירידה החדה בכל המדדים הושפעה מהמגמה העולמית, שהחלה כבר במהלך המחצית השנייה של 2022. "לגבי שלושת הרבעונים הראשונים של השנה, אנו מזהים באופן ברור כי הפגיעה בשוק הישראלי היא גבוהה ביחס למגמה העולמית, וניתן לייחס אותה לחוסר הוודאות הפוליטית והחברתית בישראל", נכתב בדוח. כאשר מסתכלים על השנה כולה, מניחים ב-PwC כי גם למלחמה יש השפעה שלילית על עסקאות ועל עיתוי השלמתן.

על-פי נתוני PwC, בשנת 2023 נסגרה רק עסקה אחת בשווי של מעל מיליארד דולר - הם מתייחסים לרכישת חברת אבטחת הסייבר אימפרבה על-ידי Thales ב-3.6 מיליארד דולר. במקרה זה מדובר בחברה שאומנם הוקמה בישראל על-ידי ישראלים ומעסיקה מאות עובדים בארץ, אך נמכרה עוד קודם לכן לקרן פרייבט אקוויטי זרה, כך שגם המוכר וגם הקונה בעסקה אינם ישראלים. לעומת זאת, ב-PwC מציינים כי נתח העסקאות בשווי של עד 100 מיליון דולר עלה באופן חד והיווה 75% מסך העסקאות הכולל, לעומת 62% ב-2022. 

ירידה בהשקעות הזרות 

נתון בולט נוסף מהדוח הוא שב-2023 נרשמה ירידה של 41% בהשקעות של זרים בישראל, ל-6.7 מיליארד דולר בלבד. ב-PwC מעריכים כי ניתן לייחס זאת במידה רבה לחשש המשקיעים הזרים בנוגע למהלכים הפוליטיים והחברתיים שהתרחשו בישראל בשנת 2023, וגם למלחמה.

עוד קודם לפרוץ המלחמה, בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה היקף ההשקעות של זרים פחת ב-67% ו-64% ביחס לתקופות המקבילות ב-2022 ו-2021, בהתאמה. "מכיוון שהירידה משקפת אחוזים גבוהים משמעותית מהמגמות שראינו בעולם (שמושפעות מעליית הריבית והחשש ממיתון עולמי), נראה כי ניתן לייחס את הירידה במידה ניכרת לאי-היציבות הפוליטית והחברתית שיצרה הרפורמה המשפטית בישראל במהלך שנת 2023", כותבים ב-PwC.

במקביל, ב-2023 גם בהשקעות ישראלים בחו"ל והשקעות ישראלים בישראל נרשמה ירידה, של 45% ו-62%, בהתאמה.

מגמה שנותרה דומה לשנים קודמות היא הובלת מגזר ההייטק, שהיווה השנה 81% מכלל העסקאות, בשווי כ-8 מיליארד דולר. במקרה זה דווקא מדובר בנתון שיא בשנים האחרונות (כאמור, ב-PwC מכלילים גם את עסקת אימפרבה), שלדבריהם מצביע על חוזקה יחסית של הענף, ומנגד על ריכוזיות השוק הישראלי ורמת ההסתמכות על ענף ההייטק.

מבחינת סוג הרוכשים, ב-2023 נעצרו כמעט לגמרי עסקאות רכישה על-ידי משקיעים פיננסיים (כגון קרנות השקעה), להערכתם בשל הקושי להתחרות ברוכשים אסטרטגיים (רוכשים מאותו ענף פעילות של החברה הנרכשת) שלהם יש יתרון, לאור עליית הריבית והקושי לייצר סינרגיות, כמו גם מהמשך "ישיבה על הגדר" בציפייה לירידת שווי החברות. 

פער בין ישראל והעולם

לדברי רו"ח ליאת אנזל-אביאל, שותפה וראש תחום שירותי מיזוגים ורכישות ב-PwC Israel, "שינויים בסביבה המאקרו-כלכלית העולמית הובילו לחוסר ודאות גבוהה בשוק העולמי והמקומי. שיעורי הריבית הגבוהים והמשתנים ביחס לעשור האחרון, לצד קושי בגיוס כספים, תנודתיות בשווקים, אי-יציבות גאופוליטית וחשש מתמשך ממיתון ורמות אינפלציה גבוהות, הובילו לחוסר יציבות שמיתן את הקצב המהיר של ביצוע עסקאות רכישה ומיזוג שאפיינו את השנים 2021-2022, ובאופן כללי ציננו את מוטיבציית המשקיעים לביצוע עסקאות".

עם זאת, לדבריה, "מגמת הירידה של עסקאות רכישה ומיזוג בשוק הישראלי חזקה יותר ביחס לעולם. אנו מייחסים את ההאטה המשמעותית בשוק העסקאות של רכישה ומיזוג בישראל במידה רבה לאי-הוודאות הפוליטית והחברתית אשר שרר בישראל במהלך שנת 2023 סביב הרפורמה המשפטית והמחאה הנרחבת. ניכר כי משקיעים זרים חששו לבצע רכישות בישראל בתקופה זו, ונראה כי נמנעו מלהשקיע ולבצע עסקים בשוק המקומי". 

רו''ח ליאת אנזל-אביאל, שותפה וראש תחום M&A Services ב-PwC Israel / צילום: באדיבות PwC Israel
 רו''ח ליאת אנזל-אביאל, שותפה וראש תחום M&A Services ב-PwC Israel / צילום: באדיבות PwC Israel

אנזל-אביאל הוסיפה כי 2023 הושפעה במידה רבה ממשבר ההייטק העולמי, שהחל ב-2022, העמיק בתחילת השנה, ובהמשך ניכרים סימני יציאה מהמשבר בארה"ב ובאירופה.  "לעומת זאת, ענף ההייטק הישראלי עדיין לא מראה סימני התאוששות, ככל הנראה שוב בהשפעת האירועים הפוליטיים. באופן כללי אנו רואים פער שהולך ונפער בין ישראל והעולם בנוגע למגמות וקצב ההתאוששות בשווקים, נתון המעורר דאגה".  

ומה בהמשך? 

ב-PwC צופים בטווח הקצר המשך חולשה בשוק המקומי ביחס לעולם, בשל המלחמה. "קשה לצפות את תגובת השוק בעתיד הרחוק יותר, והדבר תלוי בין היתר בהתפתחות המצב הביטחוני והפוליטי בישראל.

"נציין כי על רקע המצב, ישנה תחזית להורדת ריבית בנק ישראל, צעד אשר עשוי לתמוך במידה מסוימת בשוק העסקאות וביכולת ללוות כספים בפרט. כמו כן, בשוק עדיין נמצא כסף רב, הן בקרב חברות ישראליות וזרות והן בקרב גופים פיננסיים שממתינים להזדמנויות אטרקטיביות ולהמשך ירידת השוויים. הזדמנויות כאמור עשויות לבוא לידי ביטוי בעיקר סביב חוסר ברירה של חברות אשר נקלעו למחסור במזומן או שחוו קושי בפעילות העסקית".

אנזל-אביאל מוסיפה כי למרות ההשפעות השליליות שצוינו, הביקוש והצורך בטכנולוגיה וחדשנות לא נפגעו ואף גוברים עם הזמן לנוכח האתגרים הגלובליים, בין היתר בתחומי בינה מלאכותית, סייבר, אנרגיה, רפואה, פינטק ועוד.