"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו" - כך אמרה היום (ג') שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, בכנס TECH IL של גלובס, בפאנל המשקיעות הבולטות בישראל. בפאנל השתתפו פירון וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', והוא נערך בהנחיית מיטל וייזנברג, כתבת ההייטק של גלובס.
● כנס TECH IL | גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"
● כנס TECH IL | גל בר דעה: "לבנקים יש אחריות לרווחה הכלכלית של הציבור, יש מקום לדירקטיבה מצד הפיקוח שתקדם זאת"
בפאנל הוצגו נתונים על ירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה.
"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו"
לדברי פירון, "גייסנו שלוש קרנות, הקרן שאני אחראית עליה גויסה לפני המלחמה, אחרות גייסו גם במהלכה. היה קשה, הסנטימנט העולמי לא לטובתנו. מה שהציל אותנו זה המוניטין של הקרן. בתחילת דרכי בקרן ב-2019 הסנטימנט היה מאוד שונה, השוק היה מאוד בעדנו".
מרידור הזכירה שמדובר במגמה עולמית מאז 2021, לכן להרבה קרנות טובות בעולם, זו המגמה. לדבריה, "כן, כאן יותר קשה. בדיוק אמרתי לשרית שהדבר הכי מפחיד זה מה שאנו לא שומעים מהמשקיעים שלנו. הם לא יגידו לא נשקיע בישראל כי הממשלה עושה דברים שאנו לא מבינים או כי מלחמה - אבל לאורך השנה-שנתיים הקרובות אני חוששת שיש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן. אני אופטימית, אני אגיד שרואים התעניינות ממשפחות יהודיות בעולם שמסיטות כספים לישראל".
האם נראה חזרה להנפקות?
פירון: "המגמה לא קשורה ישירות רק למצב בישראל. בתקופות בועה אנו רואים רכישות רבות והנפקות. בשנים האחרונות הבורסה בארה"ב הייתה סגורה להנפקות - קורונה, הדפסת כסף ואלואציות של בועה ואז התפוצצות. מצד שני, יש הרבה יוניקורנים שהם בהחלט בתור להנפיק. נראה כי השנה הבורסות בארה"ב ייפתחו להנפקות, ונראה גם ישראליות שמונפקות.
"יכול להיות שיש חברות ישראליות שמעדיפות להימכר, כי הן מעדיפות ודאות, וקשה להן לחכות שהשוק הציבורי ייפתח. שנית, הרבה רוכשים פוטנציאליים זיהו איזושהי חולשה בישראל, חשבו שאולי זה זמן לקנות חברות בזול, ופגשו פה נחישות ישראלית - כשרוב החברות לא היו מוכנות להימכר בזול. ראינו עסקאות מצוינות לאחרונה, טאלון ואחרות.
"בסוף השאלה למכור או להנפיק מבוססת על המון דברים, ולפעמים כשיש הצעה טובה, הדבר הנכון הוא למכור - זה לא סימן של חולשה. כמי שהייתה בחברה ציבורית, זה לא כיף".
מה לגבי תחומים אחרים מלבד סייבר?
מרידור: "שני תחומים שאני מתעסקת בהם זה AI ודאטה. הישראלים קצת נמצאים מאחור בהם, רוב החוקרים נמצאים או באוניברסיטאות אמריקאיות או בגוגל ומטא, ולא בארץ. מי שכן בתחום הזה יהיו חברות שפותרות בעיות. וואן זירו הוא דוגמה מעולה, הם מפתחים טכנולוגיית AI, ויש הרבה הנדסה. אני חושבת שאם יש משהו שהישראלים טובים בו, זה לזהות ולפתור ראשונים בעיות ולרוץ לפתרון. איחרנו את הרכבת? אולי, אבל אני חושבת שנראה פיתוחים.
"תחום שני שמאוד מעניין הוא דיפנס-טק, בו עוסקת חברת פלנטיר בה עבדתי. זה תחום שהיסטורית לצערי לא היינו חזקים בו מספיק, וזה נורא מוזר. הסייבר קצת שתה את כל אנשי הצבא, אבל אני חושבת שאחרי ה-7 באוקטובר והמילואימנקים שראו את שדה הקרב - וכבר פגשתי הרבה צוותים שחזרו ויודעים מה שבור - אנחנו מבינים שאנו תחת איום, ויש מקום לתחום הזה. יהיה גל של חברות מדהימות שיקומו, וחלק מהן יהיו הפלנטיר הישראליות הבאות. דיפנס-טק זה תחום סופר מעניין".
בתקופות של משבר חברות צריכות להתאים את עצמן. רואים את זה בחברות הפורטפוליו שלכן?
פירון: "הייתי בהרבה מאוד משברים כלכליים בחיי, במשבר 2000 הייתי בסיליקון ואלי, חברה רצתה להנפיק במיליארד וחצי דולר, והתפוצצה הבועה. ב-2008 תכננו הנפקה עם ליהמן ברדרס, אחר-כך הגיעה הקורונה. חברות מקבלות בחזרה צניעות ומתייעלות.
"בתקופות של בועה הדבר שהיה לי חשוב בחברות שעבדתי בהן, זה להתנהל בצורה מאוד אחראית - בהוצאות להיות מאוד חסכן, ובהשקעות להיות מאוד אגרסיבי. את זה הבאתי גם לחברות שהשקעתי בהן, ולמזלי השקעתי ביזמים שמאוד הבינו את זה. בתקופות בועה יותר קשה לשמור על המשמעת, אבל זה אפשרי.
"במלחמה ההייטק הישראלי והעם התגלו במלוא תפארתם"
"לגבי המלחמה, בחברות המקומיות כ-20% מהעובדים גויסו למילואים. כולל מנכ"לים. זה פגע במאמצי פיתוח ובכל מיני תוכניות יותר אסטרטגיות. ההייטק הישראלי והעם התגלו במלוא תפארתם. היה ניכר החוסן. העובדים שנשארו עבדו פי 2 מקודם. לכן אני חושבת שהפגיעה בטווח הקצר הייתה מינימלית. נעשה מאמץ אדיר ומאוד אפקטיבי להראות ללקוחות ולמשקיעים שהכול בסדר.
"אני יכולה להגיד שרק לאחרונה רואים מעט דברים לא נעימים שמגיעים מלקוחות, שלא נאמרים בריש-גלי, נניח לקוח מדרום אפריקה שלא מחדש חוזה. זה מאוד בשוליים ורק לאחרונה. אבל הנחישות של החברות, היזמים והעובדים מדהימה.
"בסוף, כשמסתכלים על משקיעים, הם אנשים מאוד חכמים, ואם הם חושבים שבישראל תצמח החברה הכי מעניינת, הם ישקיעו פה. לאחרונה כמה חברות גייסו מעל 100 מיליון דולר בתקופה הכי קשה. הטאלנט המדהים ישמור עלינו. אני מקווה שנראה גם אופק מדיני, כי חייבים בשביל הכלכלה לצאת מחוסר הוודאות".
ראינו סנטימנט שלילי נגד ישראל. כמה זה מחלחל לביזנס?
מרידור: "אנחנו משקיעים בקרנות אמריקאיות, חלק הורידו ווליום. יש משקיע שאמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו, וזה נכון אפילו אחרי ה-7 באוקטובר, ואנחנו רואים בדוחות שהחברות מצליחות לעקוף את התחזיות. כמובן שיש קולות שהם לא כאלה, אבל יש הרבה קולות בעדנו, מעטים כי האווירה קשה, יש מכונת פרופוגנדה טובה נגד".
פירון: "פרופ' אבי ג'וזף כהן, שהייתה שותפה בגולדמן זאקס, סיפרה שאחרי ה-7 באוקטובר עשו סקר באוניברסיטת קולומביה ובפקולטות למתמטיקה, ביזנס וכו', ונמצא כי 92% הם פרו-ישראל. היא אמרה שכל מי שצורת החשיבה שלו מבוססת נתונים הוא פרו-ישראלי. גם משקיעים נמצאים בצד הזה, ורואים שמשקיעים ממשיכים להשקיע. חלקם מעדיפים לחכות, משיקולים כלכליים - גם אם זה לא מגיע מאנטי לישראל - זה קורה. אני חושבת שכשהמצב יתייצב, הם יחזרו בהמוניהם, כי הם עשו פה הרבה כסף".
***גילוי מלא: הכנס בחסות בנק ONE ZERO, מיקרוסופט, KPMG, HP Indigo, AT&T, ובהשתתפות מקורות ורשות החדשנות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.