המטח למרכז: "הרקטות הוטמנו כבר לפני חודשים"

הילה חדד-חמלניק, מהנדסת חלל ואווירונאוטיקה ושותפה בפיתוח של כיפת ברזל, טוענת כי היה מדובר ברקטות שנורו תחת לחץ וכנראה כבר היו מכוונות מראש • רקטות ארוכות-טווח כמו פאג'ר 5 דורשות תשתית שיגור מורכבת, ולכן לדעתה לא סביר שנראה עוד הרבה מטחים כאלה לאזור המרכז

שיגור רקטה מעזה לעבר ישראל / צילום: ap, Leo Correa
שיגור רקטה מעזה לעבר ישראל / צילום: ap, Leo Correa

היום (א') בשעות הצהריים שוגר מטח של שמונה רקטות לאזור גוש דן והשרון. מדובר במטח הראשון מעזה שמגיע לאזור המרכז מזה חודשיים, והראשון שמגיע לתל אביב מאז 29 בינואר, כלומר, לפני כמעט 4 חודשים. על פי נתוני מדען הנתונים אריה איזנמן, שאוסף את התרעות פיקוד העורף ומציג אותן באתר ייעודי, זה פרק הזמן הארוך ביותר בין מטחים לתל אביב שנרשם עד כה.

גנץ הגיש הצעת החלטה להקמת ועדת חקירה ממלכתית למלחמת "חרבות ברזל"
המשרוקית | הצווים מהאג: מאיפה מגיעה הסמכות לתת אותם, ומה אפשר לעשות עכשיו?

"אלו רקטות שנורו תחת לחץ, וכנראה כבר היו מכוונות מראש ולחמאס לא הייתה ברירה אלא לשגר אותן", מסבירה הילה חדד-חמלניק, מהנדסת חלל ואווירונאוטיקה ושותפה בפיתוח של כיפת ברזל. ואכן, גאולוקציה שבוצעה על ידי אנשי מודיעין מקורות גלויים ברשת למיקום ממנו שוגרו הרקטות, מעידה שהן הגיעו משכונה ברפיח אותה צה"ל כמעט וכיתר. מכאן, ניתן להניח שזה הפעיל לחץ על חמאס לשגר אותן עכשיו - אחרת כבר לא יצליח".

הילה חדד חמלניק / צילום: רמי זרנגר
 הילה חדד חמלניק / צילום: רמי זרנגר

האם אלו הרקטות ארוכות-הטווח האחרונות של חמאס? חדד-חמלניק מסבירה כי זה לא משנה: "רקטות שמסוגלות להגיע מרפיח לאזור השרון הן מסיביות. פאג'ר 5 זו רקטה עצומה, במשקל 915 ק"ג. זה משהו שדורש תשתית שלמה כולל משאית ומנופים. אין את הזמן והיכולות להכין אותן לשיגור מעכשיו לעכשיו, אלא מדובר ברקטות שהוטמנו כבר לפני חודשים". 

לא סביר שנראה עוד הרבה מטחים כאלה לאזור המרכז

גם הייצור של רקטות כאלה הוא מורכב. "או שזה מיוצר בחו"ל, למשל באיראן, או שזה דורש תשתית בעזה שקשה לנהל תחת אש. אבל גם אם שוכבות להם בצד עוד 400 רקטות כאלה, זה לא אומר שהם יכולים לשגר אותן. כי ברגע ששולפים את המשאיות והציוד שנדרש כדי להכין אותן - קל לצה"ל לפגוע בהן. אפשר להשוות זאת גם למה שחיזבאללה עושה - למה הוא יורה על קריית שמונה ולא על חיפה? כי רקטות שמגיעות לחיפה דורשות תשתית שיגור רצינית יותר, שקל לישראל לסכל".

אך זה כמובן עוצר את חמאס מלירות רק רקטות גדולות. ה"טפטופים" לשדרות ממשיכים, עם רקטות כמו "גראד 20" ששוקלות 65 ק"ג בלבד, "זה משהו שכמה גברים יכולים להרים ביד", מסבירה חדד-חמלניק "ולכן השיגורים לעוטף נמשכים. זה פשוט קל יותר אופרטיבית, ולא יוצר חתימה גדולה שצה"ל יכול לראות". 

על כן, להערכתה "אלא אם כן המלחמה תעצור, וחמאס יוכל להיערך מחדש ולהקים תשתיות שיגור בלי הפרעה - לא סביר שנראה עוד הרבה מטחים כאלה לאזור המרכז".