הגירעון התקציבי של ישראל ממשיך במגמת העלייה זה החודש ה-17 ברציפות, מאז שעמד על נקודת האפס במרץ 2023. בסוף חודש אוגוסט האחרון הגיע הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים לרמה של 8.3% תוצר, השקולים ל-161 מיליארדי שקל - כך פרסם היום (ב') החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג.
● לקראת הכרעה: האם מודי'ס תוריד את הדירוג של ישראל פעמיים ברציפות?
● מימון מפונים תמורת רווח פוליטי: בקואליציה מנצלים את המלחמה לתקציב 2025
● פגישת התקציב אצל נתניהו ללא הסכמות; תחזית הצמיחה המעודכנת - 1.1% בלבד ב-2024
הגירעון העמיק ביחס לנתון שפורסם לפני חודש, אז עמד על רמה של 8.1% תוצר, שהם כ-155 מיליארד שקל. בכך מוסיף הגירעון להתרחק מהיעד שהציבה הממשלה לתקציב 2024 המעודכן שאושר במרץ האחרון, שעמד על רמה של 6.6%.
ההערכה באוצר היא שהגירעון יטפס לשיא עד סוף ספטמבר הנוכחי, והחל בחודשים הבאים תירשם ירידה מסוימת. זאת, מכיוון שאז תחלוף שנה שלמה לזינוק בהוצאות המדינה באוקטובר אשתקד שהחל עם פרוץ המלחמה, והגירעון מחושב 12 חודשים אחורה. שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', העריך בשבוע שעבר שיצליחו באוצר לכנס את הגירעון עד סוף 2024 אל תוך התכנון של 6.6%.
בחודש אוגוסט עצמו, עמד הגירעון על 12.1 מיליארד שקל, זאת לעומת גירעון של 5.7 מיליארד שקל באוגוסט אשתקד. מתחילת השנה נרשם גירעון מצטבר של כ-84 מיליארד שקל, לעומת עודף של 300 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב-2023.
סך הוצאות הממשלה מתחילת השנה הגיע בחודש שעבר לכמעט 400 מיליארד שקל - זינוק של 31.8% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. עיקר הגידול נובע מהוצאות גבוהות של מערכת הביטחון והמשרדים האזרחיים עקב המלחמה. אלא שגם בנטרול הוצאות המלחמה, עומד הגידול בהוצאות הממשלה על כ-8%.
אל מול ההוצאות המרובות, הכנסות המדינה גדלו בקצב מתון בהרבה, של 4% בשמונת החודשים הראשונים של 2024. הן הסתכמו בכ-315 מיליארד שקל, לעומת כ-303 מיליארד שקל בחודשים ינואר-אוגוסט אשתקד. יחד עם זאת, כמעט מדי חודש נמדד שיפור עקבי בקצב הגידול בהכנסות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.