ועדת החקירה האזרחית לאסון ה-7 באוקטובר מסרה היום (ג') את מסקנותיה. הוועדה קבעה כי "ממשלת ישראל כשלה במשימתה העיקרית - שמירה על ביטחונם של אזרחי ישראל. זו אחריותה הישירה של כל ממשלה, של שריה ושל העומד בראשה, ועליהם לקחת אחריות ולשאת באחריות; מערכת הביטחון - צה"ל, השב"כ וגורמים נוספים - כשלו כישלון מוחלט במימוש משימתם היחידה - הגנה על אזרחי ישראל".
לדוח המלא של ועדת החקירה האזרחית - לחצו כאן
הוועדה שמעה כ-120 עדים, בהם ראשי ממשלה לשעבר, שרי ביטחון לשעבר, ראשי אמ"ן לשעבר, לוחמים שנלחמו בעוטף עזה בבוקר ה-7 באוקטובר, משפחות שכולות ומשפחות נרצחים.
● האלוף שמזהיר: בלי אכיפת ההסדר, זה הזמן שייקח לחיזבאללה לבצע 7 באוקטובר בצפון
● "מקזזים הפסדים": מה עומד מאחורי הירי המאסיבי של חיזבאללה
בראש הוועדה עומדת השופטת בדימוס ורדה אלשיך, וחברים בה אלוף במיל' אייל בן ראובן, המפכ"ל לשעבר שלמה אהרונישקי, תא"ל במיל' יהודית גריסרו ורפי בן שטרית, לשעבר ראש עיריית בית שאן, אביו של סמ"ר אלרואי בן שטרית ז"ל.
"נתניהו אחראי לקונספציה של כסף תמורת שקט"
"ראש וראשון לחטאים הוא חטא היהירות, אשר סימא את עיני קברניטי המדינה וראשי כוחות הביטחון מלהביט נכוחה על המציאות", כתבה הוועדה.
הוועדה ציינה כי "ראש הממשלה בנימין נתניהו אחראי במידה רבה לקונספציה של 'כסף תמורת שקט', לכך שקולות אחרים שביקרו את הקונספציה הושתקו לחלוטין, להחלטה שלא להנחית מכת מנע על חמאס, לכך שהתעלם מהמשיכה בדש מעילו ומההתרעות, לפגיעה בכל מוקדי קבלת ההחלטות באופן שמנע כל דיון רציני הכולל ריבוי דעות בסוגיות הביטחוניות המשמעותיות".
"התעלמות שעלתה בדם"
עוד נקבע כי "אירועי ה-7 באוקטובר הוא תוצר של כישלון מובהק של זרועות המודיעין של מדינת ישראל - שב"כ, אמ"ן ואחרים. אלה לא ידעו לספק התרעה, וגם כאשר היה מי שסיפק אותה - התעלמו ממנה באופן גורף.
"שר הביטחון, הרמטכ"ל, ראש אמ"ן וקודמיהם, אחראים על הצמצום בסד"כ הצה"לי סביב עזה, חוסר המוכנות של החיילים בפיקוד הדרום, הפקרתן של התצפיתניות לגורלן. כמפקדי צה"ל, אחראים הרמטכ"ל והדרגים הפיקודיים השונים על ההתעלמות מכל נורות האזהרה, על הזלזול בהתרעות של התצפיתניות.
"שר הביטחון והרמטכ"ל אחראים גם הם לקבלת הקונספציה של 'כסף תמורת שקט' ולהתעלמות מוחלטת מתפיסות אחרות. הרמטכ"ל וצמרת צה"ל אחראים להיעדר המענה האופרטיבי ל'חומת יריחו' ולהתרעות בליל ה-6 באוקטובר ובוקר ה-7 באוקטובר - התעלמות שעלתה בדם".
"החיילים בשטח הופקרו"
לגבי פיקוד הדרום ואוגדת עזה נקבע כי הם "כשלו באופן חמור, עד לכדי קריסה של כל מערכות ההגנה, והחיילים בשטח הופקרו להתמודד לבדם, כאשר במשך שעות ארוכות לא הגיעה כל תגבורת.
"ראשי הממשלה לשעבר נפתלי בנט ויאיר לפיד אחראים גם הם להחלטה שלא להנחית מכת מנע על חמאס, ולשמירה על הקונספציה של 'כסף תמורת שקט', גם אם באופן שונה.
"שותפים לאחריות הם הרמטכ"לים שכיהנו בעשור האחרון, ובהם בני גנץ, שגם היה חלק משתיים מהממשלות בשנים האחרונות. כחלק מהפיקוד הצה"לי, הם גם נושאים באחריות לצמצום הסד"כ ורעיון 'הצבא הקטן והחכם', תוך הסתמכות מוגזמת על טכנולוגיה".
קריסת המערך הממשלתי
לפי מסקנות הוועדה, "שרי הממשלה, ברוב המשרדים השונים, אחראים לקריסת המערך הממשלתי ב-7 באוקטובר, לחוסר היכולת לתת מענה למשפחות הנעדרים והחטופים, לחוסר המענה לצורך של הלוחמים להגיע לדרום ולצפון, להיעדר המענה והטיפול במשפחות המפונים וילדיהם - בצפון ובדרום".
לגבי המשטרה וצה"ל נקבע כי ראשיהם אחראים לחוסר התיאום ביניהם ולכשלים הרבים אשר מנעו את הצלת חייהם של רבים ממשתתפי מסיבת הנובה ברעים".
המלצתם החשובה מכל היא שיש להקים ועדת חקירה ממלכתית לחקר האסון לאלתר.
את הוועדה הקימו שורת ארגונים חברתיים א-פוליטיים אשר הוקמו עם תחילת המלחמה ומייצגים קבוצות שונות של נפגעי וקורבנות ה-7 באוקטובר: פורום הקול שלהן - הורי התצפיתניות מבסיס נחל עוז, ועד משפחות נרצחי מסיבות, קיבוץ בארי, לובי 1701 וארגון "קומו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.