משמעות הבטחת הבחירות של דונלד טראמפ, היא שמוצרים אירופיים רבים יתייקרו משמעותית עבור הצרכן בארה"ב. לדברי מומחיות למיסוי בינלאומי ותעשייה, אם טראמפ ימשיך במגמת הטלת המכסים על מדינות ברחבי העולם ובאירופה, ההשפעה על ישראל צפויה להיות בצד החיובי.
● עידן מלחמות הסחר חוזר: טראמפ מאיים במכסים, ובאירופה חוששים כי הם הבאים בתור
● בוטלו האישומים הפליליים נגד טראמפ בפרשת ניסיון הטיית הבחירות
● ההשפלה מצד טראמפ והאיום של פוטין: מרקל חושפת זיכרונות בביוגרפיה חדשה
"מדובר בהזדמנות פיננסית גדולה במיוחד עבור ישראל", אומרת עו"ד איילת יצחקי, שותפת מסים עקיפים בפירמת ראיית החשבון והייעוץ העסקי BDO. "לישראל הסכם סחר חופשי עם ארה"ב וכן הסכם סחר חופשי עם האיחוד האירופי. הסכמים אלו מאפשרים למוצרים העונים על כללים מתאימים, להנות ממעמד מועדף ביבוא לארה"ב ולאירופה, וככלל, ללא מכסים. עם זאת, לארה"ב ולאיחוד האירופי אין הסכם סחר חופשי. שילוב הגורמים הזה עשוי להפוך את ישראל לשער משמעותי עבור חברות אירופיות שרוצות להיכנס לארה"ב ולא לשלם מכסים בשיעורים של עשרות אחוזים".
למעשה, לדברי עו"ד יצחקי, ישראל עשויה להפוך יעד מועדף בתכנון שרשרת אספקה, להשקעות ורכישת חברות ישראליות, ואולי אפילו הסטת פסי ייצור מאירופה לישראל. "לאור הצהרות הבחירות, אנחנו צריכים לצפות להשתת מסי יבוא בשיעורים של 20% על היבוא מכלל המדינות, כולל אירופה, ואת היבוא מסין טראמפ רוצה להקשיח ולהחמיר לשיעורים כ־60%", אומרת עו"ד יצחקי.
ישראל לא ידועה כמדינה שמצטיינת בעלויות יצור נמוכות.
יצחקי: "עם הגלובליזציה פתיחת השערים למעשה נתנה העדפה למדינות המזרח, שבהן עלות הייצור נמוכה. מדיניות המכסים של טראמפ טורפת את הקלפים מחדש וישראל יכולה ליהנות מנתח משמעותי מהיבוא לארה"ב. זה נכון שכאומת המו"פ ישראל מצטיינת בפיתוח טכנולוגי, אך לא בהכרח בעלויות ייצור נמוכות. האתגר של חברות ישראליות יהיה למצוא את פעולות הייצור או העיבוד המינימליות ההכרחיות לביצוע בישראל, בנוסף למו"פ, כך שהמוצר יהנה מתנאים מועדפים".
פחות עזיבות?
באם טראמפ יפעל על פי הצהרות הבחירות שלו, יבואו לידי ביטוי העוצמה והחשיבות של שניים מהסכמי סחר שמדינת ישראל חתומה עליהם - עם ארה"ב ועם אירופה. "המגמה שאני מצפה לראות היא שיהיה יותר ייצור ישראלי ויבוא לארה"ב, וגם שחלק מהחברות באירופה יעבירו לפה שלבים מסויימים בהליך הייצור כדי להנות מפטור ממכס ביבוא לארה"ב", מסבירה עו"ד יצחקי.
כדי להנות ממעמד "מקור ישראלי", אין צורך שכל תהליך הייצור יבוצע בישראל. יחד עם זאת, ישנם כללים ודרישות שיש לעמוד בהם. "ישראל תוכל לייצר באיזשהי מדינה במזרח מוצר ביניים, להביא אותו לישראל ולהוסיף עליו תהליך בכדי שהוא יעמוד בדרישות של הסכם הסחר החופשי - שיהיה 35% ערך מוסף ישראלי למוצר", מסבירה יצחקי. "ההזדמנות הגדולה טמונה בכך שחברות יוכלו ליישם את המינימום ההכרחי בתהליך הייצור בישראל, כדי להקנות למוצר מקור ישראלי שיעניק פטור ממס ביבוא לארה"ב". מעבר לכך אומרת יצחקי, "זה הופך את ישראל אטרקציה בכל המובנים, מהשקעות דרך רכישת חברות ועד העברת חלק מהייצור לישראל".
מהכיוון ההפוך, הסכם הסחר החופשי בין ישראל לאיחוד האירופי יכול להשפיע על העברת ייצור אמריקאי לישראל. "חברה אמריקאית יכולה להעדיף לשנות את שרשרת האספקה ולשלב חלק משלבי הייצור שלה בתוך חברה ישראלית כדי לייצר מוצר שמיובא בסופו של דבר לאיחוד האירופי בפטור ממסי יבוא".
מלי ביצור פרנס, מנכ"לית פירמת הייעוץ תפן ויו"ר המכון לייצור מתקדם של משרד הכלכלה, מוסיפה כי "תוכנית המכסים של טראמפ צפויה להיות מנוע משמעותי גם לתעשייה הביטחונית בישראל. הנתח שלה בשרשרת האספקה העולמית צפוי לגדול, כי האינטרס של חברות באירופה עם נכסים גדולים יהיה ללכת למקום שיש בו יש הסכם סחר חופשי כמו בישראל, ולייצר נתחים משמעותיים מספיק כדי לקבל פטור ממיסוי".
בנוסף, ביצור סבורה כי מדיניות טראמפ עשויה לשנות את המגמה של עזיבת חברות ישראליות. "לאחרונה הכריזו הרבה חברות ישראליות על רצון להעתיק את הפעילות שלהן לחו"ל, אך לאחר בחירתו של טראמפ אני חושבת שהרבה מאוד ישקלו לא לבצע את המעבר, ולשמר את הרגל בישראל שתעניק להם פטור ממיסוי ואולי גם עבודות כקבלני משנה של חברות מחו"ל".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.