מהו מח"מ ואיך הוא משפיע על הכסף שלכם?

תחילתן של הורדות הריבית בעולם הפכו את איגרות החוב למוצר השקעה לוהט • גם בתל אביב המשקיעים נוהרים להשקעה בחוב הסחיר בתקווה ליהנות מהריבית כל עוד היא עדיין גבוהה • כך תדעו כמה זמן ייקח לכם להחזיר את ההשקעה וכיצד ניתן לתמחר את הסיכונים • שאלת השבוע

איור: גיל ג'יבלי
איור: גיל ג'יבלי

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיות שווקים בבנק לאומי, עונה על שאלת השבוע

כל פעולת השקעה מתחילה בשאלה אחת מרכזית: לכמה זמן אתם מתכוונים להשקיע? כל תיק השקעות מתחיל בשאלת הזמן, ואליה מצטרפים גורמים שונים כמו היקף ההשקעה, היכולת לעמוד בתנודתיות ושיקולים נוספים.

שאלת השבוע | TSMC במקום אנבידיה? הנוסחה שתעזור לכם לבחור מניות לטווח ארוך
שאלת השבוע | כמעט לא קיים בארה"ב ובאירופה: שיטת התשלומים של הישראלים

לאחרונה שוק האג"ח תופס לא מעט כותרות. גלובס פרסם כי היקף האג"ח שנסחרות בתשואת "זבל", כלומר תשואה דו־ספרתית שמשקפת סיכון גבוה במיוחד לחוב הסחיר של חברה מסוימת, הצטמצם משמעותית בשנה האחרונה. כיום, האג"ח המסוכנות תופסות פחות מ־1% משוק החוב הסחיר המקומי.

הסיבה המרכזית לכך היא עלייה בביקוש לאג"ח. אחרי יותר מעשור בו החוב הסחיר היה מוצר השקעה לא פופולרי, עליית הריבית הקפיצה את התשואות על האג"ח והפכה את המוצר הסולידי יחסית להזדמנות.

כמה זמן ייקח להחזר ההשקעה?

אבל אי אפשר לדבר על אג"ח בלי להזכיר את המח"מ - משך חיים ממוצע. מדובר בזמן שייקח לאיגרת החוב שהשקעתם בה להחזיר לכם את ההשקעה המקורית. נסביר: איגרת חוב היא נייר ערך במסגרתו המשקיע מלווה הון, לחברה מסוימת או למדינת ישראל (אג"ח ממשלתי), לתקופה מוגדרת מראש. בסיום התקופה, המשקיע מקבל את הסכום שהלווה, בתוספת ריבית. המח"מ הוא הזמן הממוצע שיידרש עבור החזרת ההלוואה, ללא הריבית.

"ככל שאגרת חוב היא ארוכה יותר מבחינת שנים, כך בדרך כלל המח"מ שלה יהיה ארוך יותר. אגרת חוב ל־10 שנים תהיה בעלת מח"מ גבוה יותר מאשר אגרת חוב לשנה", אומר קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיות שווקים בבנק לאומי. "במקרה של איגרת חוב שמשלמת קופונים גדולים (כלומר מחזירה חלקים גדולים יותר מההון לאורך התקופה, נ"א) המח"מ מתקצר, למרות שהפידיון הסופי ארוך".

במצב הרגיל, ככל שאגרת החוב היא לתקופה ארוכה יותר כך התשואה עליה גבוהה יותר. "הסיבה היא שהסיכוי שתאורטית ארה"ב (או כל מדינה אחרת) תפשוט את הרגל, או לא תחזיר את החוב, בטווח של שנה אחת נמוך מהסיכוי שזה יקרה בטווח של 10 שנים. לכן הריבית ל־10 שנים צריכה להיות גבוהה יותר", מסביר לוי. כלומר, ככל שהתשואה על האג"ח גבוהה יותר, היא משקפת סיכון גבוה יותר לנייר הערך, ומחיר או ביקוש נמוכים יותר.

למה המשקיעים מתנפלים על שוק האג"ח?

"הריבית מתחילת לרדת כעת בעולם (בארה"ב ירדה פעמיים ועומדת כעת על 4.75%, וגם באירופה הריביות יורדות, נ"א) ולכן המשקיעים שואלים את עצמם איזו ריבית נפגוש בשוק כשהאיגרת שמחזיקים תגיע לפידיון", אומר לוי. "לשם כך מסתכלים על עקום התשואות". עקום התשואות הוא גרף בו ניתן לראות ברצף את התשואות על אג"ח ממשלתיות לפי תקופת האיגרת. אג"ח למספר חודשים, שנה, שנתיים, 5 או 10 שנים, כולן נמצאות על רצף אחד.

במצב הרגיל, כאמור, העקום הוא גרף עולה - התשואות הולכות ועולות ככל שמשך האג"ח עולה. אבל בתקופת העלאות הריבית ומשבר האינפלציה הוא התהפך - התשואות לטווח ארוך הפכו נמוכות יותר מאלו לטווח הקצר. כלל האצבע הוא שהיפוך של עקום התשואות מנבא מיתון, או לפחות תמחור של השוק לסיכון גבוה למשק בטווח הקצר. כעת עקום התשואות נמצא בתהליך של חזרה למצב רגיל.

לדברי לוי, "ככל שהציפייה תהיה שהריבית תרד בקצב מהיר יותר, המשקיעים ישאפו לנצל היום אגרות חוב לתקופות ארוכות יותר, מה שנקרא 'להאריך מח"מ', כדי ליהנות מריבית שהיום היא יחסית גבוה. הם ירצו להימנע מלפגוש את הריבית בשוק בסביבת ריבית נמוכה יותר.

"כשמתכננים להאריך את המח"מ, השאלה הבסיסית היא מה אתה צופה שיקרה לריבית בתקופות שונות. אם אתה לוקח איגרת חוב קצרה שנפדית בעוד שנה, אז עוד שנה 'תפגוש' את הכסף ותרצה להשקיע מחדש. אם הריבית בשוק למשל תהיה נמוכה מהצפי כיום, משמע פחות מ־4.1% בערך, התשואה על הכסף תהיה הרבה יותר נמוכה ממה שתוכל לקבל היום על אג"ח ל־10 שנים".

איך מתמחרים את הסיכוי מול הסיכון?

לוי מסביר כי המח"מ גם נותן סדר גודל לסיכון של אגרת החוב: "אם קניתי אג"ח וריבית בנק ישראל עלתה באחוז, גם התשואה לפידיון באיגרת תעלה בערך באותה מידה. ההפסד ההוני (ירידת מחיר האיגרת, נ"א) יהיה מכפלה של המח"מ בשינוי בתשואה לפידיון". במילים פשוטות על כל עלייה של אחוז בריבית אפשר לצפות להפסד של 10% באג"ח ל־10 שנים, ולהיפך, אם הריבית תרד.

אבל הצד החיובי מגיע בזמן של ירידות ריבית. "מי שצופה שהריבית תרד בקצב מהיר ומעוניין להשיא תשואה מקסימלית על הכסף יכול לבחור אגרת חוב ארוכה מאוד, ואז התשואה ההונית שלו, בהנחה שהריבית תרד בקצב מהיר יותר מהצפי בשוק, תהיה השינוי העודף הזה כפול המח"מ".

***גילוי מלא: שאלת השבוע הוא פרויקט מערכתי הנעשה בשיתוף מומחי בנק לאומי. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול-דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות אישי המתחשב בצרכיו ובנתוניו של כל אדם