ועדת השרים לחקיקה אישרה היום (א') פה-אחד את "הצעת חוק מסירת מידע סודי לראש הממשלה ולשרים", המכונה "חוק פלדשטיין", לפיה חיילי צה"ל יוכלו להעביר מידע מסווג לראש הממשלה גם ללא רשות. מה משמעות ההחלטה ומה הסכנות, והאם החקיקה תסייע לדובר ראש הממשלה לשעבר אלי פלדשטיין ולנגד העומדים לדין?
● פרשת המסמכים הסודיים: מעצרו של אלי פלדשטיין והנגד במיל' הוארך עד להחלטה בראיות
● "הבוס מבסוט": התכתבות יועצי ראש הממשלה לאחר הפרסום ב"בילד"
● הפרקליטות עונה לטענות על רדיפה בפרשת הדלפת המסמכים מלשכת ראש הממשלה
מה קובעת הצעת החוק?
לפי הצעת החוק, חייל צה"ל שיעביר מידע מסווג, ללא רשות ומבלי שהוסמך לכך, לראש הממשלה, לשר הביטחון או לשר שהעניין הסודי נמצא בתחום אחריותו, לא יעבור בכך עבירה פלילית. המשמעות היא עידוד חיילים להעביר מידע מסווג לדרג המדיני, בניגוד לנהלים הקיימים להעברת המידע.
מה הרקע להצעת החוק?
הרקע הוא פרשת יועץ התקשורת של ראש הממשלה אלי פלדשטיין ונגד המילואים ששמו אסור בפרסום, שהועמדו לדין. פלדשטיין, שלא עבר את ההתאמה הביטחונית, מואשם כי קיבל מהנגד המשרת באגף המודיעין מידע מסווג ורגיש, והעביר אותו ל"בילד" הגרמני בידיעת יועץ ראש הממשלה יונתן אוריך, זאת לאחר שהמידע נפסל לפרסום בישראל על-ידי הצנזורה. הנגד הועמד לדין על מסירת המידע לפלדשטיין, בדרך עוקפת לנהלים להעברת מידע לדרג המדיני.
בעקבות הפרשה החל קמפיין ציבורי בהובלת חברי כנסת ושרים נגד העמדתם לדין, אופן החקירה ומשך המעצר. הפוליטיקאים הגיעו לבית המשפט להפגנה בה השתתפו מאות תומכים נגד מערכת אכיפת החוק. הצעת החוק משתלבת בקמפיין ומקודמת על-ידי חברי הכנסת מהליכוד חנוך מילביצקי ועמית הלוי.
מה הסכנות?
הצעת החוק טומנת בחובה כמה סכנות, עליהן מתריעה היועצת המשפטית לממשלה.
ראשית, היועמ"שית מתריעה כי מדובר בחקיקה פרסונלית, המכוונת להתערבות פוליטית פסולה בהליך פלילי הנוגע לסביבתו של ראש הממשלה.
שנית, הצעת החוק מבקש להכיר בתמונת מציאות שגויה, לפיה צבא מונע מידע מהדרג המדיני. בדברי ההסבר נכתב כי "בתקופת מלחמת 'חרבות ברזל' רבו הפרסומים על הסתרת מידע ביטחוני חיוני מראש הממשלה בפרט ומהדרג המדיני בכלל". זאת בניגוד להודעת דובר צה"ל השבוע, לפיה "צה"ל לא הסתיר ולא מסתיר מידע מהדרג המדיני. צה"ל פועל בכפוף לדרג המדיני עבור ביטחון מדינת ישראל. ללשכת ראש הממשלה יש נגישות לגורמים המוסמכים לכל מידע מודיעיני רלוונטי, וכל דבר אחר הוא לא נכון". במערכת הביטחון מתנגדים להצעת החוק.
על-פי עמדת היועמ"שית במכתבו של המשנה גיל לימון, הטענה כי חומר מודיעיני קריטי לא הגיע לידיעת הדרג המדיני, אינה מבוססת עובדתית. "העלאת הטענה באופן שבו היא מועלית אינה אחראית ומהווה פתח גדול להטעיה ולהדהוד טענות שעשויות להתברר כלא נכונות".
שלישית, ההשלכה של הצעת החוק היא עידוד העברת חומר סודי, כזה שחשיפתו עלולה לפגוע בביטחון המדינה ולגרום למציאות שבה "איש הישר בעיניו יעשה", תוך עקיפת נהלים ודרכי עבודה. היועמ"שית גם מתריעה כי ההצעה עלולה להביא ל"פוליטיזציה של עבודת המודיעין לנוכח ממשק בלתי אמצעי בין דרגי עבודה נמוכים לדרג הפוליטי, תוך שינוי יסודי של עקרונות העבודה הקשורים בעבודתם". ההצעה פוגעת למעשה בהיררכיה הקיימת בין מערכת הביטחון למערכת המדינית, לדרך העברת המידע הקיימת היום ולאופן שאגף המודיעין מעביר מידע לראש הממשלה.
דווקא המקרה של פלדשטיין והנגד, והמסמך שהודלף ופורסם בעולם, ממחישים את הסכנה בהעברת מסמכים למי שאינו מוסמך. המסמך שהועבר ל"בילד" לא סיכן את הביטחון בגלל התוכן שלו, אלא בגלל החשש שיסגיר את האמצעי בו הושג ויחשוף בכך יכולות דרכי פעולה ואמצעים מסווגים בהם עושה קהילת המודיעין שימוש בזירות השונות. זו גם הסיבה שהרמטכ"ל ביקש לחקור את ההדלפה של המסמך.
האם הצעת החוק תשפיע על העמדתם לדין של פלדשטיין והנגד?
למרות שהחוק מכונה "חוק פלדשטיין", הוא לא צפוי להשפיע על העמדתו לדין של אלי פלדשטיין, גם אם יעבור את כל שלבי החקיקה. זאת מכיוון שפלדשטיין לא מואשם בהעברת מידע סודי לראש הממשלה. מכיוון שהוא מואשם בכך שהוא העביר מידע מסווג לתקשורת הזרה - הצעת החוק לא רלוונטית עבורו.
נזכיר כי לאחר פרסום החשדות, לשכת ראש הממשלה הודיעה כי נתניהו לא הכיר את המידע ונחשף אליו רק בפרסום ב"בילד". כלומר - נתניהו לא קיבל את המידע מפלדשטיין. גם כתב האישום לא מציין כי המידע הועבר לראש הממשלה.
עם זאת, הצעת החוק כן עשויה להשפיע על מצבו של הנגד. לפי כתב האישום, הנגד העביר לפלדשטיין מסמך כשהוא סבור כי באמצעותו המסמך יועבר לגורם המוסמך לקבלו במשרד ראש הממשלה, ובהמשך העביר לו ידיעות נוספות לטובת הצגתן לנתניהו יחד עם זאת, כתב האישום מתאר כי גם לאחר שהנגד ידע שנעשה שימוש במידע הסודי לצורכי פרסומו, הוא העביר את הידיעה הגולמית לפלדשטיין.
סעיף 5 לחוק העונשין כי אם נעברה עבירה, ולא ניתן פסק דין חלוט, וחל שינוי בהגדרתה - יחול החיקוק המקל. כלומר, במקרה הנוכחי, להצעת החוק עשויה להיות השלכה על העמדתו לדין של הנגד, לפחות באופן חלקי, אפילו אם פגע בביטחון המדינה במעשיו כשהביא לכך שידיעה סודית תתפרסם.
*** חזקת החפות: אלי פלדשטיין והנגד לא הורשעו, ועומדת להם חזקת החפות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.